Hava Durumu

Yörük kızları bu sektörde kendine güveniyor

Yörüklere has bir gelenek olarak yaklaşık 2 asır önce başlayan deve güreşleri Ege Bölgesi'nde önemli bir kültür etkinliği haline gelirken, Aydın'da deveciliğe hanımlar da merak sardı.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2015 11:21
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2015 11:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Yörük kızları bu sektörde  kendine güveniyor

Kamyon şoförlüğünden demirciliğe, marangozluktan tamirciliğe bir çok sektörde erkek mesleği olarak bilinen uğraşlara el atan hanımlar Aydın'da devecilik sektörüne de el attı. Aydın Efeler İlçesi'ne bağlı Işıklı Mahallesi'nde yaşayan Pınar Fenerci bir erkek gibi deve yetiştirip deve güreştirmeye başladı. Günlük hayatın yorgunluk ve stresini develeri ile atan Bayan Fenerci zaman zaman devesini binip doğal ortamda tur da atıyor.
Ege, Akdeniz ve Maramara Bölgesi'nin en önemli kış şenlikleri arasında yer alan Deve Güreşi Sezonu öncesi Aydın'daki pehlivan develer törenle havutlanmaya başladı. Lüks bir otomobilden daha pahalı ve çok daha değerli olan develer, dualar ve hayır yemekleri ile havutlanırken bu işi el atan bayanlardan Pınar Fenerci'nin Işıklı Savran 1, ve 2 numaralı develeri de törenle havutlandı.

Develerinin güreşlere hazır olduğunu ve havalar soğudukça pehlivan develerin kızgınlığının arttığını belirten Aydın'ın bayan devecilerinden Pınar Fenerci, tamamen bir Yörük geleneği olan devecilik ve deve güreşlerinin aynı zamanda bir tutku olduğunu belirtti. Bir zamanlar futbol izleyen bayanların yadırgandığı gibi kendisi gibi devecilik yapan bayanların da ilk etapta yadırgandığını ancak zamanla herkesin alıştığını belirten Pınar Fenerci, bu kültürün devam etmesini diledi.

"DEVE GÜREŞLERİNİN ANAVATANI AYDIN'DIR"
Bugün deve güreşleri sayesinde binlerce kişinin bir araya gelip hem kaynaştığını hem de önemli bir kültürün devam ettiğini kaydeden Aydın'ın bayan devecilerinden Pınar Fenerci, bir çok medeniyete beşiklik etmiş Aydın'ın deve güreşleri konusunda da bir geleneğin doğduğu şehir olduğunu kaydetti. Yaklaşık 2 asır önce ilk güreşin Hıdırbeyli'de yapıldığının bilindiğini ve 2 asırdır bu geleneklerin devam ettiğini ifade eden Fenerci, "Deve güreleri tarihçesi aslında kervan ve göçerlik kadar eski bir geçmişe sahiptir. Eski dönemlerde, obalar arası ve kervancılar arasındaki rekabet sebebiyle develer güreştirilirmiş. Günümüzde ağırlıklı olarak Aydın, İzmir, Manisa, Muğla, Denizli, Balıkesir, Çanakkale, Burdur, Isparta, Antalya'nın çeşitli yerleşim birimlerinde deve güreşleri yapılıyor. Deve güreşi yapılan yerlere bakılırsa genelde Yörüklerin olduğu bölgeler. Bizler de Yörük olduğumuz için sanırım kanımız çekiyor. Benim gibi birçok hemcinsim develere yoğun ilgi duyuyor. Daha çok erkek uğraşı olarak görülse de deve güreşleri ve devecilik bizim çok keyif aldığımız bir uğraş" diye konuştu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.