Hava Durumu

Flaş bellekle çalışan ilk araba...

Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde, imam hatip lisesi öğrencisi Muhammet Ubeyd Aytekin, kendi imkanlarıyla araba üretti. Akülü olan ve USB girişiyle takılan flaş bellekteki program sayesinde çalışan araba projesi TUBİTAK'a gönderilecek.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2015 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2015 14:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Flaş bellekle çalışan ilk araba...

İnegöl Anadolu İmam Hatip Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Muhammet Ubeyd Aytekin, 3 bin lira harcayarak akülü ve USB girişi ile takılan flaş bellekteki programla çalışan otomobilini okulun bahçesinde test etti. Kendi imkanlarıyla ürettiği ve 70 kilometreye kadar hız yapabildiğini söylediği aracına isminin baş harflerinden oluşan MUA-TR-99 adını veren Aytekin, arabanın bir ileri, bir de vitesinin bulunduğunu söyledi. Arabayı evinin önünde 2 ayda tamamladığını anlatan Aytekin, "Arabanın tüm masraflarını biriktirdiğim harçlıklarımla kendim karşıladım. Araba, flaş bellekle çalışıyor. Flaş belleğin içinde özel bir yazılım var. Yazılım arabanın devresini tamamlıyor sistemin devreye girmesini sağlıyor" dedi. Aytekin, geliştireceği projeyle aracın sınırsız enerji ile çalışacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Araba şu anda iki kişilik. Caddede araba ile giderken diğer araçlar geçmemi bekliyor. Arabada far da var. Arabayı yapmadan önce de yaptıktan sonra da fiyat teklifinde bulundular. Arabayı satmam için şuana kadar 10 bin TL teklif edildi."

İMKANSIZLIKLAR İÇİNDE İCAT ETTİ

Okul bahçesinde yapılan test sürüşüne katılan İnegöl İlçe Milli Eğitim Fatih Bilican, Aytekin'i kutlayarak, şöyle konuştu:

"Neticede burası bu alanla alakası olmayan bir okul ama kendi zeka, gayretini göstermiş. Öğrencilerimiz gayret eder, azim gösterirse bu şekilde icat etmiş olurlar. İmkansızlıklar içerisinde kendisine göre bir araba icat etti. Kendisine imkan verilirse daha güzel şeyler ortaya çıkaracağı belli. Ben öğrencimizi kutluyorum diğer öğrencilerimizin yeteneklerini çalıştırmaya davet ediyorum."

TUBİTAK'A SUNULACAK

Okul müdür Mahmut Alpir de öğrencinin projesini Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na (TUBİTAK) sunacaklarını söyledi. Alpir, şunları söyledi:

"TUBİTAK projemizi uygun görüp kabul ederse öğrenci ve fizik öğretmenlerimiz ile beraber projemizi geliştirmeyi düşünüyoruz. Bu projenin kendi enerjisini üreten bir araç halinde üretmeyi de planlıyor öğrencimiz. Türkiye'de yerli otomobilin konuşulduğu bir ortamda İnegöl Anadolu imam hatip lisesi olarak karınca kararınca bu ortama destek sunuyoruz. Biz Türk milleti olarak bunu yapabiliriz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.