Hava Durumu

Altında fiyatlar daha da düşecek mi?

Altın fiyatları, yurtdışındaki ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımının endişesiyle, son beş yılın en düşük seviyelerine kadar geriledi. Altın uzmanları, bu düşüşün Türkiye'de de hissedileceğini, yaz aylarında 183 liraya kadar yükselen çeyrek altının, 150 liraya kadar gerileyebileceğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2015 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2015 14:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Altında fiyatlar daha da düşecek mi?

Küresel piyasalarda bugün ABD Merkez Bankası Fed'in akşam açıklayacağı son toplantı tutanakları takip edilecek.

Fed'in bu tutanaklarda 16 Aralık'taki toplantısında faizi artırıp artırmayacağına yönelik verilecek mesaj beklentisi bile piyasaları hareketlendirmeye yetti.

Altının onsu dün 1063 dolara kadar gerileyerek son beş yılın en düşük seviyesine indi.

Altının onsu bugün ise 1071 dolardan işlem görüyor.

'İÇERDE DE DÜŞÜŞ HİSSEDİLECEK'

Hurriyet.com.tr'ye konuşan Altın Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altındaki düşüşün çeyrek altın fiyatlarını da etkileyeceğini ve çeyrek altının 150 liraya kadar gerileyebileceğini söyledi.

Yıldırımtürk, "Dış piyasa fiyatı düştü. 1063 dolara kadar gerilemişti. Bugün Fed'den tutanak gelecek. Aralık ayında faiz artırımı mesajı artıyor.Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Aralık ayında parasal genişleme adımı atarım demişti, bu da doları güçlendiriyor. Fed'in karar açıklayacağı 16 Aralık'a kadar altın fiyatlarında düşüş devam edecek gibi duruyor. Kaldıraçlı hareketlerde alınan kararlar da etkiliyor ama dünyada fiziki talep oldukça düşük, petrolün gerilemesi, emtiadaki düşüş altını düşürüyor. Altında düşüş devam eder. Fed faizi artırırsa, 1000 dolara kadar gerileyebilir. Fed derse bu toplantıda faizi 25 baz puan artırdık ama sonrasında da devam edeceğiz derse 900 dolara kadar gerileyebilir" dedi.

'ÇEYREK 150 LİRAYA KADAR İNEBİLİR'

Yıldırımtürk, "İçerde hükümetin kuruluyor oluyor olmasından dolayı dolar,TL karşısında stabil kalacak gibi duruyor" diye devam etti.

'ALTINI OLAN SATIP, EV ALIYOR'

Altın Uzmanı, "Şu anda 99 lira olan gram altın fiyatı 95 liraya kadar gerileyebilir.Çeyrek altında 150 lirayı bile görebiliriz. Düğün mevsiminin de sonlanmış olması, altındaki düşüşü etkiliyor. Borç ödeme için düşen altın fiyatlarından faydalanmak için altın alımları olabilir ama bu da çok etkili olmayabilir. Şu anda elinde altın varsa satıyor, gayrimenkul alıyor" şeklinde konuştu.

YABANCILAR DA AYNI NEDENLERİ SUNUYOR

CNBC kanalına konuşan emtia analisti Victor Thianpiriya da altının yurtdışındaki hareketinin Fed kaynaklandığını söyledi.

Thianpiriya, "Son bir kaç gündür altında toparlanma gördük ama bu uzun sürmedi. Altındaki hareketin temelinde doların değerlenmesi ve Fed'den gelmesine kesin gözüyle bakılan faiz artışı beklentisi var" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.