Hava Durumu

Türkiye'de her 6 çiftten biri...

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hatice Gülnur Seyithanoğlu, evlilerde her 6-7 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını ve tıbbi yardım aldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2015 09:26
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2015 09:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Türkiye'de her 6 çiftten biri...

İnfertilite, halk diliyle kısırlığın, çiftlerin çocuk istemelerine rağmen bir yıl boyuna gebelik elde edilememesi olduğunu belirten Doğa Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hatice Gülnur Seyithanoğlu, yüzde 30 kadından yüzde 30 erkekten yüzde 40 ise her iki cinse ait nedenlerden olabileceğini söyledi.
İnfertil çiftlerin sayısının günümüzde stresli yaşam koşulları doğal olmayan beslenme, sigara gibi sebeplere bağlı olduğunu vurgulayan Op. Dr. Seyithanoğlu, "Bugün evlilerde her 6-7 çiftten biri çocuk sahibi olamamaktadır ve tıbbi yardım almaktadır. İnfertil nedeniyle başvuran çiftlerin ilk olarak dikkatli bir tıbbi öykü (anamnez) alınmalıdır. Tıbbi öykülerde adetlerin düzenli geçip geçmediği cinsel ilişki sırasında ağrı olup olmadığı gibi jinekolojik yakınmalar sorgulanır. Geçmişte geçirdiği hastalıklar, operasyonlar, sigara, alkol ve ilaçlar sorulur. Jinekolojik muayeneler kadın dış genitel organ muayenesinin yanı sıra vajinal usg ile uterus (rahim) ve overler (yumurtalar) muayenesi yapılır gerekirse smear testi alınır" dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hatice Gülnur Seyithanoğlu, polikliniğinde yapılan testleri şöyle açıkladı: "Kan testleri; genellikle hormon düzeyine bakılmaktadır. Hastanemiz laboratuvarında çalışılan ve gerekli görülen tüm tetkikler yapılabilir.

Hormon testleri adetin 2'inci ve 3'üncü günlerinde yapılabilir.
Histerosalpingografi (rahim filmi); tüplerin açık olup olmadığını öğrenmek için yapılır. Önceden reçete edilen antibiyotiklerin test günü hasta tarafından alınmış olması gerekir. Adet bitiminde yapılır. Test anestezili ve anestezisiz olarak yapılır. Test anestezili yapılırsa hastanın aç olması gerekmektedir. Radyoopak madde verilerek karın bölgesine röntgen çekilir.

Gebelik şüphesi olmamalıdır. Sonrasında hasta günlük işlerine geri dönebilir.
Spermiyogram (Semen analizi); test 3 günlük cinsel ilişki olmadan gelinir, sperm verilerek yapılır.
Seyithanoğlu, polikliniklerinde yapılan tedaviler ile ilgili de şunları söyledi: "Ovülasyon indüksiyonu (yumurta uyarımı) hastaya yapılan tüm testler incelenerek kısırlık nedeni olabilecek bir sorun olmadığına karar verilirse ağızdan hap veya göbekten iğne ile yumurta uyarımı tedavisine başlanır.

Yumurta uyarımı yapılacak hasta adetin 2'inci veya 3'üncü günü polikliniğimize gelerek kanda hormon tahlili ve vajinal usg yapılır. İlaçla yumurtalıkları uyarılan hastalar sık sık çağrılarak usg ile bakılır. Yumurta geliştirildikten sonra iğneyle çatlatılır ve ya rahim içi sperm aşılama ya da cinsel ilişki önerilebilir.
İntrauterin inseminasyon (Rahim içi sperm aşılama); yumurtlamanın gerçekleştiğinden emin olunduğunda hastaya randevu verilerek belirli bir saatte gelmesi istenir. Çift gelerek erkek spermi seri işlemlerden geçirilerek aşılanacak hale getirilir. Aşılama doktor tarafından ince bir konul yardımıyla gerçekleştirilir. Bu işlem ağrısızdır ve yaklaşık 1 saat sonra hasta günlük işlerine dönebilir.

Operasyon; ayakta yapılan testler sonucunda düzeltilebilir bir sorun (endometriyal polip, over kisti) olduğuna karar verilirse operasyon önerilir. Operasyon için hastaya seri bir tetkik ve hazırlıklar yapılarak hastaya randevu verilir ve operasyon yapılır. Operasyon ciddiyetine bağlı olarak aynı gün bir gün sonra yada daha sonra taburcu edilir. Hasta daha sonra polikliniğimize kontrol için çağrılır".
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.