Hava Durumu

Terör mağduru esnaf devletten faizsiz kredi istiyor

Diyarbakır'da terör örgütü PKK'nın saldırıları ve kazdığı hendekler nedeniyle iş yapamayan esnaf, devletten destek beklediğini belirterek faizsiz kredi verilmesini istedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2015 14:54
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2015 14:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Terör mağduru esnaf devletten faizsiz kredi istiyor

Terör saldırıları, sokaklara kazılan hendekler ve kurulan barikatlar nedeniyle iş yapamayan, çek ve senetlerini ödeyemez hale gelen esnaf, iş yerlerini açık tutabilmek için faizsiz kredi başta olmak üzere çeşitli destekler bekliyor. 

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu,Sur ilçesinde terör olaylarının esnafa verdiği zarara işaret ederek, şunları kaydetti:

"Özellikle kazılan hendekler sonucu esnaf ciddi anlamda büyük bir darbe almış durumda. Kurulacak hükümetin küçük işletmeleri acilen desteklemesi gerekiyor. Kazılan hendeklerden esnaf ciddi anlamda büyük bir darbe aldı. Son 5 ay içinde yüzlerce esnaf kepenk kapattı. Bu artış devam ederse büyük oranda işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalacağız."

"Kurulacak hükümetin bölgeye destek paketi açması gerekiyor"

Yeni hükümetin bölgedeki küçük işletmelerin en kısa sürede desteklenmesi gerektiğini ifade eden Ebedinoğlu, şöyle konuştu:

"Bölgeye 'can suyu' dediğimiz en az 50 bin liralık faizsiz bir kredinin verilmesi gerekiyor. Bununla birlikte vergiler bir yıl ertelenmeli, sigorta primlerinde yüzde 50'lik bir destek devlet tarafından bir yıl boyunca verilmelidir. Aksi takdirde kapanan iş yeri sayısı artacak, işsiz kalanlar sosyal hayatı da etkileyecektir. Kurulacak hükümetin bölgeye destek paketi açması gerekiyor."

"4 işçi çıkarttım"

Lokanta işleten Süleyman Eliş, Çözüm Süreci'nde sağlanan huzur ortamında çok sayıda turistin bölgeye gelmesi sayesinde esnafın gelirinin yükseldiğini söyledi.

Suriçi bölgesinde hendeklerin kazılmaya başlamasıyla esnafın sıkıntıya girdiğini vurgulaya Eliş, "Perişan olduk. İş yapamayınca 4 işçi çıkarttım. İşsizlik zaten vardı, bu da eklenince büyük sıkıntılara neden oldu. Suriçi'ne kimse gelmiyor, müşteri yok. Bir an önce bu soruna çözüm bulunması gerekiyor. Diyarbakır'da yaşayan insanlar bile Suriçi'ne gelmiyor, turist nasıl gelecek?" diye konuştu.

Sıkıntıların çözümü konusunda yeni hükümetten destek beklediklerini vurgulayan Eliş, esnafa faizsiz kredi verilmesini istedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.