Hava Durumu

Siz kıymetlisiniz...

Şükran Mercan Misci ve Tuğba Balcan... Maksem Darphanesi Kültür ve Dayanışma Derneği'ni ayakta tutan kadınlar. Hevesleri, umutları, hayalleri yarım kalan kadınlara hayallerini gerçekleştirme imkanı sunuyorlar.   

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2016 14:54
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2016 14:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Siz kıymetlisiniz...

Melisa SEVEDİOĞULLARI

Günümüzde dernekçilik faaliyetleri ticari alanlar oldu. Sokaklarda kafanızı kaldırdığınızda mutlaka bir dernek tabelası görüyorsunuz. İşte o derneklerin tam aksine bir dernek Maksem Darphanesi Kültür ve Dayanışma Derneği. Hiçbir ticari beklentileri yok. Onun içindir ki 'gönüllülük' kavramını ilke edinmişler. Maksem Darphanesi Kültür ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Şükran Mercan Misci, tabela derneği olmadıklarını vurgulayarak, "Dernek çalışmalarını yeterli görmüyorum. Çünkü dernek deyince rant sistemi devreye giriyor" diyerek dernekçiliğin ticari boyutuna dikkat çekiyor.

Şükran Hanım neden bir derneğe ihtiyaç duydunuz?

Öncelikle çocukluğumun geçtiği darphane binasını bir inşaat firması yıkacaktı. Ailemle birlikte bu durumu Başkanımıza ilettik ve Sayın Recep Altepe 1300'lü yıllardan kalan bu yapının cinayete kurban gitmesini engelledi. Restorasyonun son aşamasında ise başkanımıza bu binayı sahiplenmek istediğimizi, mahallemize kazandırmayı düşündüğümüzü söyledik. Başkanımız da bu düşüncemize çok sıcak baktı. Burada gençlere ve kadınlara yönelik faaliyetlerin yürütülmesine yönelik bize olan güvenlerini ifade ettiler. Biz de 'Vira Bismillah' dedik ve çıktık yola. Burada kadınlarımız içinde ukde kalan, kendilerini geliştirecekleri faaliyetler gerçekleştiriyorlar. Ev hanımlığının dışında da sanatsal ve sosyal alanda aktifleşmenin mutluluğunu yaşıyorlar, özgüvenleri artıyor. Örneğin benimde eğitimim yıllarca engellendi. Burada yarım kalan hayallerimi tamamlıyorum. Katılımcı kadınlarımızda da bu var. Heveslerini, çocukluk hayallerini gerçekleştiriyorlar. Bize gelen talepler doğrultusunda çalışmalarımıza yön veriyor, kurslar açıyoruz. Bizim farkımız; eğitmenlerimizden de gelenlerden de burada hiçbir şekilde para talep etmiyoruz, ücret ödemiyoruz, tamamen gönüllülük esasına bağlı çalışmaları sürdürüyoruz. Bu da işin kutsallığını arttırıyor. 

ANKETLER DÜZENLEDİK

Derneğimiz kurulduktan sonra projelerimizi kendi istediğimiz gibi değil de mahallelinin talepleri üzerine gerçekleştirdik. Çünkü burada onlara hizmet etmek için varız. İlk önce anketler yaptık ve istekleri tespit ettik.  Gelen talepler üzerine,  kadınlarımız Kur'an-ı Kerim ve dini bilgileri sohbet niteliğinde öğrenmek istediklerini ifade ettiler.  Haftaiçi hergün belirlenen günlerde kadınlar; Tefsir, Kur'an-ı Kerim ve İlmihal eğitimlerimize katılım sağlıyorlar. Sanatsal alanda da filografi ve yağlı boya derslerimiz var.  Yine Perşembe akşamları Bursa'da bir ilk olan Türk Sanat Müziği kadın koromuz var. İlk oluşumuz ve bu topluluğu özel kılan başlıca sebep; bizde saz ve söz sanatçılarının tamamen kadınlardan oluşması. İlerleyen zamanlarda güzel konserler vereceğimize inanıyorum.

Gençlere yönelik çalışmalarımızın birinci gündem maddesinde; okul dersleri ve sınavlarına hazırlandıkları dönemde verdiğimiz destek geliyor. Yine bize gelen talepler doğrultusunda Türkçe ve matematik dersleri veriyoruz.

Şu anda eğitim alan kaç kadın var?

Burada yüzün üzerinde kadın ve gence hizmet veriyoruz. Katılımcılar tercih ederlerse her eğitimden aynı dönemlerde faydalanabiliyor. Yani seçme kısıtlamamız yok.

İLK TEPKİ: NE KADAR VERİYORUZ?

Peki, kadınlara ulaşmak kolay oldu mu sizin için?

Zor oldu. İlk önce muhtarlıklardan başladık. Maksem ve yakın çevredeki muhtarlara duyurular yaptık.  Halkın daha çok temas kurduğu BESAŞ bayii gibi yerlere duyurular astık. Daha sonra mahalle imamları ile görüştük. Özellikle Cuma Namazlarında duyurulmasını istedik. Böylece erkeklerin eşlerini teşvik etmesini hedefledik. Onun dışında sosyal medyada da aktif olmaya çabalıyoruz. Biz yeni başladık ama bugün bu noktaya gelmemizde Tuğba Hanım'ın emeği çok büyüktür. Benim kolum kanadım, bugünlere gelmemize sebep. Ben öğretmenlik yapıyorum. Burada olamadığım zaman burayı omuzlayan Tuğba ve Yasemin kardeşimizdir. 

 Nasıl bir tepkiyle karşılaştınız?

Benim görüştüğüm kişilerin ilk tepkisi "Ne kadar ödeyeceğiz?" oluyor. Gönüllü faaliyetler olduğunu dile getirdiğim zaman buna inanamıyorlar.  Çünkü bu şekilde yürüyen çalışmalar pek çok dernekte yok. Biz idealist duygularla bu yola çıktık. Mahallemiz için emek verelim, kadınlarımızın ulaşmak isteyip ulaşamadıklarını onlara sunalım.

DERNEK FAALİYETLERİ RANTA DÖNDÜ

Bursa dernekçilik faaliyetleri açısından iyi bir kent mi?

Son dönemde gelişmeler var. Özellikle birkaç kadın ve yardımlaşma derneği faaliyetlerini takdirle karşılıyorum. Ses getiren çalışmalar yapılıyor. Fakat genel düşününce dernek çalışmalarını yeterli görmüyorum. Çünkü rant sistemi devreye giriyor.  Özellikle turizm alanına yönelen dernekler bu işten nemalanmak için çabalıyor. Bizim tek amacımız; kadınlar ve gençleri hep bir adım ileriye taşımak...

 Diğer yerel yöneticilerden destek alabiliyor musunuz?

Hayır. Alamıyoruz demeyelim de ihtiyaç duymuyoruz. Zaten Büyükşehir Belediye Başkanımız  Sayın Recep ALTEPE  bizi yalnız bırakmıyor. Kendisi Kadınlara ve Gençlere yönelik tüm projelere çok sağduyulu yaklaşıyor ve desteğini esirgemiyor. Ayrıca Kültür ve Turizm Daire Başkanımız Sayın Aziz ELBAS 'ta daima yanımızda ve desteğini esirgemiyor. Kendilerine canı gönülden teşekkür ediyoruz.

 

Şubeleştirmeyi düşünüyor musunuz?

İlerleyen dönemlerde elbette düşünüyoruz. Fakat henüz taşlarımızı yerine oturtmak için koşmaya çalışan yeni bir derneğiz. Kendi iskeletimizi ve projelerimizi oluşturduktan sonra uluslar arası alanda faaliyet göstermeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda farklı illerde şubelerimize ihtiyacımız olacaktır.

Ki " Dayanışma" tarafımız anlam bulsun.

 Tuğba Hanım: Bizim hedefimiz projeden projeye koşmak. İlklerle anılmak. Fakat gönüllülük ilkemizle, gelirimizin olmamasından dolayı henüz küçük adımlarla yürüyoruz. Yine de destekçilerimiz arttıkça adımlarımız gitgide hızlanıyor ve hızlanacaktır da. Hitap ettiğimiz kitle genişledikçe faaliyetlerimiz daha da ses getirecek. Bizim inancımız tam. Çünkü büyük projelerimiz var.

DOSTLA SİYASET YAPILMAZ

Siyasi hayatınız dernek faaliyetlerinizi etkiliyor mu? Ön yargılarla karşılaşıyor musunuz?

Hiçbir şekilde karşılaşmıyoruz. Farklı fikirlerden de arkadaşlarımız var. Üstelik olumlu yönde de etkisi oluyor. Herkes birey olmanın bilincinde ve birbirlerinin haklarına saygılı olduktan sonra önyargılar kırılır, fikirlerin  birlikteliği oluşabilir ancak. Hep söylediğimiz gibi burada herşey gönül bağı ile ilerliyor.Nasıl ki dostlarla siyaset yapılmaz, biz de burada çıkarsız ilişkiler kuruyor öyle de ilerliyoruz. Bunun özellikle bilinmesini istiyorum. Saygı varsa renk var, enerji ve zindelik var. 

HEM KEYİFLİ HEM ZOR

Tuğba Balcan kimdir?

Bursalıyım. Grafik tasarım mezunuyum. Bir dönem Bursa Hayat Gazetesi'nde görsel yönetmenlik yaptım.  Şimdi ise kendi işletmemi kurdum. Aynı zamanda dernekte de aktif olarak faaliyet gösteriyorum.    

Dernekle nasıl tanıştınız?

Şükran Hanım bizim aile dostumuz, yıllardır birlikteyiz. Derneğin kurulum aşamasında birlikteydik zaten. Bende büyüdüğüm mahalleme hizmet verme noktasında bir şeyler yapmak istedim ve gönüllü olarak yardımcılık görevini üstlendim.   

İki işte çalışıyorsunuz zor olmuyor mu?

Muhakkak ki zorlukları oluyor. Burada insanlara hizmet veriyoruz. Bu; zaman ve emek demek. Kendi işim de tasarım üzerine, tamamen emek istiyor. Yine de keyifli yanları zorlukları kapatıyor aslında. İnsanların yüzünde gördüğünüz memnuniyet ve tebessüm de ilacı oluyor yorgunluğumuza. Hatta biz de faaliyetlere katılıp motive oluyoruz.

Tuğba Hanım gazetecilikten geliyorsunuz?

Gazeteci geçmişim var evet. Projelerimizin temelini oturttuktan sonra daha geniş kitlelere sesimizi duyurmayı istiyoruz. Bu sebeple basın alanında da faaliyet gösterebiliriz. Bu da bir bültenle mümkün olur. Ben de gazetecilik deneyimimle elimden geleni yapacağım.

BAŞKANIMIZ RECEP ALTEPE BİZİ KİMSEYE MUHTAÇ ETMİYOR

Geleceğe yönelik projeleriniz nelerdir? 

İdealizmden bahsetmiştik. Amacımız hep daha ileriyi görmek ve o noktaya ulaşmak. Planlanan projelerimizden biri Suriyeli Mülteci kardeşlerimize yönelik. Çeşitli kurumlarla işbirliği içinde çalışmayı planlıyoruz. Huzurevi etkinliklerimiz de olacak. Tüm bunlar için şuan zemin hazırlanıyor. Önümüzdeki dönemde tekrar anket yapacağız. Gelecek talepler doğrultusunda hizmet etmeye devam edeceğiz. Diğer bir projemiz de gençleri sanal ortamdan ve sokağın kirli taraflarından uzaklaştırmak amacıyla binamızın bir bölümünü okuma salonuna dönüştürmeyi hedefliyoruz. Şuan halihazırda bir kadınlar koromuz var. Yine sanatsal alandaki projelerimizde de Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışmayı istiyoruz. Amacımız gençlere ve çocuklara enstrüman ve müzik sevgisini aşılamak. İnşallah hedeflerimize ulaşıp; çocuklarımızı, gençlerimizi ve kadınlarımızı tüm bu çalışmaların içinde göreceğiz.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Şükran Hanım:

Biz kendimizle, Şehrimizle, Bursalı olmakla gurur duyuyoruz. Maddi bir beklentimiz olmadan kimi zaman işimize, kimi zaman ailemize ayıracağımız zamandan feragat ederek emek veriyoruz. Tek amacımız daha özgüvenli, sosyal kadınlar ve yetiştirecekleri nesillerde bizim de katkımızın olması. Unutmayalım ki; Ahlaklı bir nesil kadınların elinde yetişiyor. Çıktığımız bu yolda bizleri yalnız bırakmamalarını temenni ediyoruz. Son olarak Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Recep Altepe'ye ve Kültür ve Turizm Dairesi Başkanı Aziz Elbas'a çok teşekkür ediyoruz. Sayın Başkanımız sağolsun bizi kimseye muhtaç etmiyor. Her zaman yanımızda ve desteklerini esirgemiyor. Dua ile...

Tuğba Hanım:

Özellikle dernek faaliyetlerimizin çocuklar, gençler ve kadınlara yönelik olduğunu tekrar belirtmek istiyoruz. Bizi yalnız bırakmadıkları için tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz. Birlikte geçirdiğimiz zaman ve oluşan gönül bağımız yanımıza kalan en büyük kar. Daha fazla gönüllüye ihtiyacımız var ve hep olacak. Çünkü ne yapıyorsak, onların desteği ile... Sizin vasıtanızla, Hayat Gazetesi ekibine sesimizi duyurmamıza vesile olduğu için, ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe başta olmak üzere bize destek olan tüm birimlere teşekkür ediyoruz. Saygılarımla...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.