Hava Durumu

'Rusya'ya karşı bazı tedbirleri almalıyız!'

Başbakan Davutoğlu, Türkiye-Rusya ilişkilerine dair, "Hemen alacağımız bazı tedbirler var. Türk ekonomisinin etkilenmemesi için alacağımız tedbirleri yakında kamuoyuyla paylaşacağım" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2015 22:05
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2015 22:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
'Rusya'ya karşı bazı tedbirleri almalıyız!'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HaberTürk'te katıldığı televizyon programında gündeme dair soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye-Rusya ilişkilerine dair, hemen alınacak bazı tedbirler olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, "Öncelikle zarar gören ihracatçılarımızın, turizmcilerimizin ve Türk ekonomisinin bundan etkilenmemesi için neler yapacağımız, kısa vadede alacağımız telafi edici tedbirleri yakında kamuoyuyla paylaşacağım" dedi.

"Bir zarar olacaksa bu karşılıklı olur"

Davutoğlu, "Gerek ithalat ve ihracat dengeleri, gerek Türk yatırımlarının Rusya'daki faaliyetleri, gerekse enerji alanında bir zarar söz konusu olacaksa bu karşılıklı yapılacak bir zarardır" ifadelerini kullandı.

"Lavrov'un görüşmeyi reddetmesi söz konusu değil"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye-Rusya ilişkileri bağlamında bir görüşmeyi reddetmesinin söz konusu olmadığını dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Kendisi ara bölgede görüşmeyi talep ettiği için Sayın Akıncı'nın bu görüşmeyi reddetmesi ve makamına davet etmesi söz konusu. Olayın arka planı bu" şeklinde konuştu.

"Doğalgaz konusu bir bavul ticareti değil"

Başbakan Davutoğlu, "Enerjide ben Rusya'nın böyle bir yola (doğalgazı kesme), tevessül edeceğini düşünmüyorum" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çünkü çok ciddi karşılıklı angajmanlar, uluslararası hukuktan kaynaklanan karşılıklı haklarımız, taahhütlerimiz var. Yani bu bir bavul ticareti değil. Bu 'dur' dediğinde duracak olan. Karşılıklı taahhütler var. Ama en kötü ihtimale de hazırlıklı olmamız lazım."

"Türkiye'nin dünyada pazar sıkıntısı yok"

Başbakan Davutoğlu, sebze ve meyve için Türkiye'nin dünyada pazar sıkıntısı olmadığını kaydederek, "Başka yerlere de satarız. Bunun tedbirlerini alırız. Olay olduğu anda arkadaşlarla bunu planlamaya başladım. Türkiye'nin kapısı kapanmaz. Bütün milletimiz sakin bir şekilde bu gelişmeleri takip etsin" şeklinde konuştu.

"Şunu ifade edeyim, Türk-Rus ilişkileri bu kadar kolay kopacak ilişkiler değil. Karşılıklı ihtiyaç içinde olduğumuz ilişkilerdir" ifadelerini kullanan Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"O kadar hızlı akan uluslararası konjonktür var ki her şeyden önce soğukkanlı olmak lazım. Türkiye coğrafyası çok kıymetli coğrafya, uzun zamandır bu coğrafyada oturanlar, eğer rasyonel davranıp bir de özgüvenleri, milletten aldıkları destek varsa, uzun dönemde mutlaka kazanırlar."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.