Hava Durumu

Satranç oynamayı bilen futbolcu olur

Futbolun bizde sokak aralarına kadar dayanan bir geçmişi var. Çocukken mahalle aralarında iki taş bir top ile maçlar yapılırdı. Şimdi teknolojinin gelişmesi ile bırakın mahalle maçlarını, çocuklar parklarda sallanmak dahi istemiyor. Hep 3 büyükler ve onların yıldız futbolcuların isimleri alınırdı. Ta ki 2010 yılına kadar. 2010 yılında Bursaspor şampiyonluğa adını yazdırarak bu zinciri kırdı. İyi bir takım için sağlıklı bir futbolcu gerekli.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2015 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2015 11:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Satranç oynamayı bilen futbolcu olur

Bizde bu hafta Bursaspor Sağlık Kurulu Başkanı Müjdat Enginsu ile konuştuk. İyi bir futbolcu nasıl olmalı sorumuzu ise Enginsu şöyle yanıtladı: " Satranç oynamayı bilen.  Çünkü satranç oyununda bir hamle ilersini, iki hamle ilersini görüyorsunuz."

Melisa SEVEDİOĞULLARI

Kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

Çok zor bir soru. Benim tanımlayabilmemden ziyade dışarıdakilerin nasıl değerlendirdiği çok daha önemli.

O zaman şöyle sorayım; Dr. Enginsu dışarıdan nasıl tepkiler alıyor?

Muhakkak iyi olan tarafları ve eleştirilen tarafları var. Ama kendi açımdan bakarsak tıbbi anlamda doğruları yapmaya çalışıyorum. İnsanların bana söyletmeye çalıştıklarını söylemiyorum. Tıbbi olarak doğruları, bilimsel olarak gerçek olanları dile getiriyorum. İnsanların kendileri hakkında gerçeği bilmeye hakkı var diye düşünüyorum.

Peki, neden futbol?

Sadece futbol değil. Ben Bursaspor'un Sağlık Kurulu Başkanıyım ama bu arada Banvit basketbol takımının doktorluğunu da yapıyorum.

Neden spor?

Zamanında kendimde yaptım. Hem atletizm yaptım hem de yıldız ve genç milli seviyelerine kadar çıktım. Voleybol ve basketbol da oynadım. Bir seviyorum, iki hayatımızın bir parçası. Yani bugün düşünün bütün dünyada daha sağlıklı yaşamak için insanlara en azından yürüyün diyorlar. Bu da bir spor çeşidi. Keşke sadece yürüme de bırakmasak. Tenis, yüzme, bisiklet gibi sporları da yapsak. Herkesin tabiî ki voleybol, basketbol oynaması mümkün olmayabilir ama herkes yüzebilir, bisikletle gezebilir.

FUTBOL KOLAY OYUN

Ülkemizde futbol daha ön plana çıkmış durumda..?

Bizim gibi az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde futbol biraz daha ön plana çıkan bir spor dalı. Ama hatırlar mısınız bilmiyorum ama Amerika'da bir dünya şampiyonası düzenlendi. Hem görsel hem de yazılı basında Amerikan futbolu ve basketbol dünya futbol şampiyonasından fazla yazıldı. Bizim tarzımız ülkelerde futbol biraz daha ön plana çıkıyor. Demek ki halkımız böylesini daha çok seviyor. Bir de futbol oynanması çok kolay bir oyun. Şöyle düşünün: bizde hep mahalle aralarında oynanır. İki taş ve bir tane plastik topu aldınız mı herkes oynar. Bütün babalar erkek çocuklarıyla hatta kız çocuklarını da özendirirler. Böyle bir kültürümüz var. Bizim futbol kültürümüz öyle İngiltere'deki gibi çok köklü değil ama bizde herkeste bir oraya yatkınlık veya özlem var.

Futbol köşeyi dönme olarak görülüyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Bu kadar çok taraftar olunca otomatikman işin ekonomik boyutu da farklılaşıyor. Taraftar çok fazlaysa sponsorlar, reklam gelirleri çok artıyor. Çünkü çoğu insan oturup futbol seyrediyor. Ama olayı sadece futbol olarak düşünmeyin. Bursa'da örneğin çok iyi bir basketbol takımı var, çok iyi bayan voleybol takımı var. Türkiye'de böyle bir algı var ama yavaş yavaş kırılıyor. İki hafta önce NTV Spor'da Nilüfer Belediyespor'un maçı vardı ve çok seyreden oldu.

Futbolcuların özel hayatlarının olmadığı gibi toplumda yanlış bilinen doğrular var? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?  

Futbolcular profesyonel yaşayan kişiler. Tabiî ki kendi özel hayatlarına son derece dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle yabancı futbolcular bizde çok daha fazla dikkat ederler. Bu sadece futbol olarak değil basketbol olarak da aynı şeyi söyleyebilirim. Bizim yerli oyuncularımız biraz daha bu normların hafif dışında kalıyorlar. Magazinde çıkan tarzda 'işte şöyle, böyledir' deyişleri afaki şeyler. Bir kişinin yaptığı bütün topluma mal ediliyor. Ama sporcular sahada iyi performans gösterebilmeleri için kendi özel hayatlarına dikkat etmesini biliyorlar.

TERİNİN SON DAMLASINA KADAR SAVAŞIYORLAR

İdeal futbolcu profili nedir?

Eğitimi iyi olan, hem futbol eğitimi hem de kendi eğitimi iyi olan, alt yapıdan itibaren iyi okuyan biri olmalı.  Aynı zamanda satranç oynamayı bilen.  Çünkü satranç oyununda bir hamle ilersini, iki hamle ilersini görüyorsunuz. Futbolda biraz öyle. İlk pası verdiğinizden itibaren o topun sonraki paslarda nereye gidebileceğini ve sonuçta ne olabileceğini hesap edebiliyor olmanız lazım. Eğer bunu yapabiliyorsanız o zaman sonuçlar her zaman için sizin lehinize olacaktır. Avantajlı konumda olacaksınız. Bilardo oynamayı bilen oyuncu iyi oyuncudur. Onda da çünkü matematiksel hesaplar vardır. Eğer bunları yapabiliyorlarsa o zaman çok iyi olurlar. Özel hayatlarına dikkat edecekler. Antrenman programlarına çok iyi uyacaklar. Çok iyi dinlenecekler. Çünkü yaklaşık iki buçuk saat süren bir antrenmanda eforlarını sonuna kadar harcıyorlar. Bütün adalelerinin içindeki glikojen depoları boşalıyor. Yani hani terinin son damlasına kadar savaşmak tabiri hem antrenmanlar için hem maçlar için geçerli. Bundan sonra yeniden toparlanıp yeni antrenmana başlayabilmesi için arada muhakkak çok iyi dinlenmesi lazım.

 Bu özellikleri taşıyan bir futbolcuyla karşılaştınız mı?

Çok...

Hocam soruyor musunuz?

Sormaktan ziyade bizim kulübümüzün içinde satranç da bilardo da var. Oyuncularla oynattırıyoruz. Oynamaları için özendiriyoruz.                 

"Vakıfköy'de olan bir tesisimiz var.  Bu etkinlikler orada da var. Biz oradan itibaren yapıyoruz. Birer tane kütüphane yapıyoruz. Oraya kendi okuduğumuz kitapları da koyuyoruz. Çocuklar boş zamanlarında oturup o kitapları okusunlar diye. Sadece okulda verilen eğitim yeterli olmaz. Sizinde kulüp olarak eğitimler vermeniz lazım."

                                   

Peki, alt yapıdakilerin boş vakitleri oluyor mu?

Alt yapıdakilerin pek zamanları olmuyor. Onlar okula da gidiyorlar. O lisede okudukları dönemde günün yarısı okulda geçiyor. Onun dışında antrenmanları var. Ondan sonrada ister istemez dinlenme dönemi oluyor. Ama uyumak olarak düşünmeyin. Ayakları uzatıp kitap okuyabilir, satranç oynayabilir. Zamanları kalıyor ama profesyonel ağabeyleri gibi değil. Onların zamanları çok daha fazla.  

DOPİNGTE SORUN ÇIKMADI

Doping durumu futbol için geçerli oluyor mu?

Bütün spor dallarında var. WADA'nın (Uluslararası Doping Kontrol Ajansı) büyük bir çalışması var. Biz bu sene bir defa futbol takımı olarak böyle bir kontrole girdik. Kontrollerde bizim takımızla ilgili en ufak bir sorun çıkmadı. Hatta WADA'nın bu sene daha fazla sıklaştırdı. Önceden Avrupa kupalarına katılan takımlara yapılıyordu.

Türkiye'nin spor ve sağlık geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Çok büyük bir gelişme var. Ben bu işe 1987-88 yıllarında başladım. O zaman Türkiye'de takımların doğru dürüst takım doktorları olmazdı. Günübirlik gelirlerdi. Türkiye'de artık süper ligde değil ikinci ligimizde de spor takımlarının doktoru var.

Timsah Arena ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

Çok güzel bir stant. Hakikaten Bursa'ya yakışan bir stad oldu. İçine girdiğiniz zaman etkilenmemeniz mümkün değil. İnşallah Bursaspor orada daha büyük başarılara imza atar.

Motivasyon kaynağı olabilir mi?

Kesinlikle. Hem seyircinin sahaya etkisi hem de oyuncunun sahası ayrı bir motivasyon kaynağı. Benim bunca çalışma yılında gördüğüm bir şey var. Oyuncular sahaya çıktığı zamanda eğer seyirciler taraftarlar kendilerine tezahüratta bulunuyorlarsa ayrı bir motive oluyorlar. Bu direk oyuncunun sahada göstermiş olduğu performansı gösteriyor.

 

İŞİN MUTFAĞINDAKİ KİŞİYİZ

Şenol Hoca ile çalışmak mı yoksa Ertuğrul Hoca ile çalışmak mı daha iyi?

Her hocanın kendine özgü bir çalışma şekli var. İster basketbol ister futbol takımı olsun takımın teknik patronu hocadır. Biz orada yardımcı elemanız. Yani işin mutfağındaki kişiyiz. Hocaya oyuncuları sağlık açısından ve psikolojik açısından hazırlamanız gerekir. Geri kalan hocanın işidir. Her hocanın belirli bir prensibi var. O prensiplere göre sizinde oturup çalışmanız lazım. Onlara uymanız lazım. Ben bugüne kadar Ertuğrul Hoca ve Şenol Hoca'nın dışında Christoph Daum ile de ve birçok hoca ile çalıştım. Bunlarda her biriyle ilişkilerimiz iyidir. Çünkü biz görevlerimizi ve yerimizi biliyoruz. Önemli olan takımdaki oyuncuyu sağlıklı olarak onlara tekrar geri vermemiz ve onlarında ellerinde mümkün olduğu kadar geniş oyuncu yelpazesi olup, istediği oyuncuyu istediği taktikte oynatması gerekir.

Şu an Bursa futbolu istenilen noktada mı?

Taraftar gözüyle veya spor adamlarının gazetelerde, televizyonlarda söylemlerine bakarsanız istenilen düzeyde değil. Bursaspor için diyorum, büyük bir oyuncu kesimini kaybetti. Yeni gelen oyuncularla kuruldu. Yani iskeleti değişmiş olan bir takım. İskeleti değişince otomatikman bir uyum süreci geçmesi lazım. Bu uyum süreci bazen uzun sürebiliyor. Nedeni de farklı ülkelerden farklı kültürlerden gelen oyuncular var. Farklı oyun stillerine sahipsiniz ve oyun sisteminizi öğretiyorsunuz. Onun için gerçekten çok çalışıyorlar. Hem sahada hem de video gösterileri, rakibin ve kendi oynadığımız maçlar ile toplanmış bir analizler topluluğuyla oyunculara gösteriyorlar. Kendilerinin neler istediğini ve nasıl oynamamız gerektiğini de orada gösteriyorlar. Zamanla daha iyi olacaktır. Ben takımın içinde olan bir kişi olarak baktığımda bugün oynadığımız futbol ile sezonun ilk maçında oynadığımız futbol arasında dağlar kadar fark var. Ve bu hep iyiye doğru gidiyor.

Peki hocam son olarak 'çapraz bağ kopması'nı sıkça duyuyoruz. Bu ne demek?

Çapraz dediğiniz şey dizin içersinde dizi stabilizesini sağlayan sağlam yere basmanızı sağlayan dizin ön tarafında çaprazlamasına giden bağ. Bir ön çapraz bağ yaralanmasının yüzde 90'nı oyuncunun kendi başına yapmış olduğu bir yaralanmadır. Rakibin gelip darbesiyle olmaz. Ya aşırı yorgunluktan olur ya koordinasyon eksikliğinden veyahut o anda denge bozukluğundan kaynaklanabilir. Ama oyuncu kendi başına bacağını yanlış bir döndürme hareketi yaptırdığında olur. Bacakta bir dönme bacağınızda bir ağrı dizde dışa veya içe doğru yanlış bir dönme hareketi. Tabi hiçbir kardeşimin, sporcunun başına gelmesini istemem.

Futbolcunun kariyerini bitirir mi?

Hayır, geri dönüşü uzun olur. Doğru bir teknikle hemen ameliyat olması gerekir. Doğru bir ameliyat tekniğiyle yaklaşık 6 ile 9 ay arasında geri dönerler.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Hoş sohbetiniz için teşekkür ediyorum.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.