Hava Durumu

İznik'te tarihi kemer yıkılıyor

Bursa'nın İznik İlçesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore ettirilmek amacıyla ihale edilen Tarihi Lefke Kapı'nın kemerli girişi, orijinal olmadığı iddiasıyla yıkılarak, yerine yenisinin inşa edilmesi tepkilere neden oldu.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2015 09:13
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2015 09:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
İznik'te tarihi kemer yıkılıyor

Restorasyonu yürüten firma yetkilileri, Anıtlar Kurulu tarafından hazırlanan projeye uygun çalışma yaptıklarını ve kemerin 1980'li yıllarda yenisinin yapıldığını öne sürdü. Uzun yıllar İznik'te Müze Müdürlüğü yapan Taylan Sevil, yapılan çalışmayı "Yazık Etmişler' diye değerlendirerek, kemerin orijinal olduğunu ve yağmurdan korunması için sıva yapıldığını savundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından geçen yıl 1 milyon 739 bin 335 liraya ihalesi yapılan Bursa İznik Surları Lefke Kapı Restorasyon çalışmaları devam ediyor. İmparator Hadrianus (117-138) adına 'Zafer Kapısı' olarak inşa edilen kemerin restorasyon ihalesini alan firma, iş bitim tarihi eylül ayında sona ermesine rağmen çalışmaları tamamlayamadı. Çalışmalar sırasında kemerin hilti adı verilen kompresörle yıkılması vatandaşlar tarafından cep telefonuyla görüntülendi. Yıkım ardından tahta kalıplar kurularak kemer yeniden inşa edilmeye başlandı.

Kemerin yıkılarak yenisinin yapılmasına hem vatandaşlar, hem de uzmanlar tepki gösterdi. İznik'te 20 yıl müze müdürlüğü yapan Taylan Sevil, çalışmayı "Yazık etmişler" diye değerlendirerek, kemerin orijinal olduğunu söyledi. Sevil, "Onarım gördüyse onarımda ve tescillenmiştir. Üzerindeki sıvaya gelince, bu yağmur suyunu engellemek amacıyla yapılan izolasyondur. Bunun bir örneği Ayasofya Camii'nde de vardır.Bu konu da yetkilileri göreve çağırıyorum. Gelip bir kez daha incelensin" dedi.

Restorasyon çalışmalarını yürüten firma yetkilileri ise, çalışmaları Anıtlar Kurulu'nun izni ve projesine göre yaptıklarını belirterek, "Kemer 1980 yıllarda yeniden yapılmış, üzerinde çimento kullanılan sıvalar var. Kemerin içi de moloz yığınlarıyla doldurulmuş, üstü çatlak ve tehlike arz ediyordu. Biz proje ne derse onu uygularız. Kültür Bakanlığı'nın projesi bu. Orijinaline uygun ve sağlam olarak inşa ediyoruz" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.