Hava Durumu

Rusya krizi Bursa'yı vurdu!

Rusya ile yaşanan uçak krizi birçok sektörde olduğu gibi kayak merkezlerini de vurdu. Yaklaşan yılbaşı öncesi Rus turist akınının beklendiği Uludağ, Palandöken gibi kayak merkezlerindeki rezervasyonlar büyük oranda iptal edildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2015 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2015 15:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Rusya krizi Bursa'yı vurdu!

Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden Uludağ'da rezervasyon iptal oranı yüzde 25'i geçti. Palandöken'de ise İran dışında yurt dışı pazarı kalmadı. Sadece bir otelde sezonluk kayıp 500 bin doları buldu.

Türkiye ve Rusya arasında yaşanan uçak krizi sonrasında Uludağ'da yüzde 25 oranında Rus turist rezervasyonu açığı oluştuğunu belirten TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, bunu da Arap turistlerle kapatmak istediklerini bildirdi. Rus pazarının Uludağ'da bittiğini ifade eden Akkuş, "Ruslarla ilgili büyük sıkıntılar var. Ruslarla ilgili hiçbir rezervasyon alamıyoruz bu krizden dolayı. Bu kadar ayyuka çıkmadan önce bir kısım rezervasyon vardı ama onlarda iptal edildi. Yoğun çalışan acentalarımız vardı bu yılbaşı için tamamen iptal edildi. Uludağ'da Rus pazarının yüzde 25 gibi bir potansiyeli vardı şu anda o yüzde 25 pazarımız azaldı." dedi. Uludağ'a gelen Rus turistlerin iyi para bıraktığını anlatan Akkuş, bunu da Arap turistlerle kapatmak için çalışmak gerektiğini dile getirdi. Rusya krizinin Türkiye genelini olumsuz etkilediğini belirten Mehmet Akkuş, "Türkiye'nin her tarafında Rus pazarıyla ilgili bu sıkıntı devam ediyor. Yazın Antalya ağırlıklıydı, kışında bizim gibi kayak merkezleri ama başta da Uludağ." şeklinde konuştu.

Güney Marmara Turizm ve Otel İşletmecileri Birliği (GÜMTOB) Derneği Başkanı Mehmet Haluk Beceren de Uludağ'da sezonun açıldığına işaret ederken, şöyle konuştu: "Biz daha çok yerli çalışıyoruz. Araplar da geliyor ama bizim esas pazarımız yerli. Son Rusya krizinden sonra genel piyasalar nasıl etkileniyorsa bizde o kadar etkileniriz. Son yıllarda Rus azdı ama gene de azda olsa geliyordu Rus turist. Şimdi piyasada eğer bir sıkıntı varsa o Uludağ'a da akseder. Şu anda ne kadar etkiler bilemiyorum ama önümüzdeki günler ne gösterecek bilemiyorum."

YURT DIŞI PAZARIMIZ KALMADI

Palandakön'de faaliyet gösteren Renaissance Polat Erzurum Hotel Genel Müdürü Bora Kanber, İran'ın dışında yurt dışı pazarı kalmadığından yakınırken, şunları kaydetti: "Rusya ve Polonya bunların hepsi iptal. Ülkede yaşanan politik olaylar nedeniyle Rusya'nın uçağının düşmesi, Polonya'nın da ülkeyi güvenli bulmaması sebebiyle bizim haftada 90 odamız iptal oldu. Şu anda sadece iç pazar, İran ve biraz da Azerbaycan pazarı var. Palandöken'de kayakla ilgili her şey hazır ama tek sıkıntımız yurt dışı pazarımız olmaması."

Yurt dışı pazarında hazır anlaşmaların iptal olduğunu kaydeden Kanber, şunları dile getirdi: "Benim haftada 50 odam için. 14 hafta, her hafta 50 oda Rusya, her hafta 40 oda da 14 hafta olarak Polonya iptal oldu. Şu anda benim yaklaşık sadece Rusya'dan 250-300 bin dolara yakın sadece odalardan kaybetmişim. Yaklaşık 200 bin dolar da Polonya'dan kaybım var. Türkiye geneli bu kayıpta yüksektir. Çünkü Ruslar Erzurum Palandöken ve Uludağ'a gidiyorlardı. Bolu'ya gidiyorlardı. Ancak sadece benim kaybım Rusya ve Polanya'dan 500 bin dolara yakın."

Bunun telafisinin ülkenin huzurlu olması ile mümkün olduğunun altını çizen Kanber, "Turizm dediğin zaman ülkelerin hem iç, hem de dış politikalarının huzurlu olması lazım ki insanlar seyahat etsin. Ancak biz hem içte, hem de dışta sıkıntılı dönemler yaşıyoruz. Bunun da tabi yansımaları doğal olarak turizmi etkiliyor. Huzurun olduğu yere geliyor turist, huzur bulmadığı yere, güvenli bulmadığı yere gelmiyor." diye bilgi verdi.

İç turizmin bunu karşılayamayacağının altını çizen Bora Kanber, şöyle devam etti: "İç turizm bu açığı kapatamaz. Şu anda doluluk oranı yüzde 50. Yılbaşında ise inşallah dolar. Doluyduk boşaldık, dolmuştu boşaldı. Benim yüz odam gitti. Palandöken'de genel durum bu. Diğer pazarlarla görüşüyoruz Arap turist getirmek için de görüşüyoruz ama tabi bu sene için artık geç, belki seneye. Bu yıl yurt dışından İran'ın haricinde buraya gelecek charter uçak yok."

BİZİM MÜŞTERİMİZ YERLİ

Bolu Kartalkaya Kartal Otel Satış Pazarlama Müdürü Recep Yılmaz da, yılbaşında doluluk yaşayacaklarına dikkat çekti. Yılmaz, "Başlangıcımız gayet güzel. Yılbaşında şuanda doluyuz. 160 odadan 20 odamız kaldı. Yurt dışında doğuda biraz sıkıntılar var. Bu nedenle doğuyu tercih sıkıntılı. Batıda Uludağ, Bolu Kartalkaya daha avantajlı, onun dışında da yurt dışındaki Euro ve Dolar kurlarının yükselmesi nedeniyle iç piyasadaki kayak otelleri daha avantajlı." dedi. Şu anda yüzde 90 doluluk yaşadıklarını anlatan Yılmaz, "Bizim genelde müşterimiz yerli, yurt dışı ile ilgili her hangi bir endişemiz yok. Zaten çok büyük bir pazarımızda yok. Rusya olayları özellikle Kartalkaya'da çok ciddi etkilenen yok. Christmas zamanında gelenler oluyordu ama onlarda çok ciddi etkilemez bizi. Bizim şu ana kadar 3 tane odamız iptal oldu. Onun dışında fazla kaybımız yok." ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.