Hava Durumu

Stoltenberg: 'Müttefiklerimizi savunmaya hazırız'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Trident Juncture 2015 tatbikatının ardından düzenlediği basın toplantısında, "NATO çatışma arayışında değil, ancak tüm müttefiklerimizi savunmaya hazırız" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2015 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2015 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Stoltenberg: 'Müttefiklerimizi savunmaya hazırız'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun son 10 yılın en büyük tatbikatı olan Trident Juncture 2015 tatbikatına katıldı. İspanya'daki Zaragoza üssünü de ziyaret eden Stoltenberg daha sonra da İspanya Savunma Bakanı Pedro Morenes Eulate ile ortak basın toplantısı düzenledi. İspanyol Bakana teşekkür ederek konuşmasına başlayan Stoltenberg, "Bugün sizinle burada olmak mükemmel bir tecrübe. Muhteşem ev sahipliğiniz için teşekkür ediyorum. Ancak, son dönemlerde Atlantik sularda hayatını kaybeden İspanyol Hava Kuvveti'nin 3 askeri personelini anmama izin verin. Ailelerine, iş arkadaşlarına ve İspanyol hükümetine en derin başsağlığı dileklerimi gönderiyorum" dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, halkı güvende tutmak için görevlerde, operasyonlarda ve tatbikatlarda her fedakarlığı yapan askerlere ve Trident Juncture tatbikatlarına İtalya ve Portekiz ile ev sahipliği yapan İspanya'ya da teşekkür etti. İspanya'nın paylaşılan güvenliğe güçlü bir şekilde bağlı olduğunu ifade eden Stoltenberg konuşmasına şu şekilde sürdürdü:

"Tatbikatlara askerlerle, tanklarla, uçaklarla ve gemilerle en büyük katkılardan birini sağlıyorsunuz. İspanyol Birliğinin, NATO'nun çok yüksek hazırlıklı Spearhead Günü'ne öncülük etmeye hazırlık anlamında son derece önemli bir fırsattır. Trident Juncture, NATO'nun son 10 yılda gerçekleştirdiği en büyük tatbikattır. 30 farklı ülkeden yaklaşık 36 bin asker, 140'dan fazla uçak ve 60 gemi bulunuyor. Trident Juncter, NATO'nun Müdahale Gücü'nün zorluklara geniş yelpazede yanıt vermek için, birlikte sorunsuz bir şekilde çalışmalarını sağlamak, güneyden ve doğudan gelen zorluklarla mücadele etmek için oluşturulan tatbikat unsurudur."

"TRİDENT JUNCTURE NATO'NUN KAPASİTESİNİN GERÇEK VE HAZIR OLDUĞUNU GÖSTERİYOR"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, karışık senaryoları test ettiklerini sözlerine ekleyerek, "Hava, kara, deniz ve özel gücümüzü, komutanlarımızı test ediyoruz. Çok sayıda ortak ülke ve farklı organizasyonlarla birlikte çalışma yeteneğimizi test ediyoruz. Ve bugün gördüklerimden sonra, NATO teste bağlı eğitim ve tatbikatı amaçlarken, Trident Juncture tatbikatı bir yandan da ülkemiz ve olası düşmanlarımıza açık bir mesaj gönderiyor. NATO çatışma arayışında değil, ancak tüm müttefiklerimizi savunmaya hazırız. Dolayısıyla Trident Juncture, NATO'nun değiştirilen ve yeni güvenlik ortamına uzun dönemli uyumunun bir önemli parçasıdır. Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki istikrarsızlık ve aşırıcılık, IŞİD'in vahşiliği, Rusya'nın Suriye'de ve Akdeniz'de yığınak yapması ve Ukrayna'daki saldırgan tavrı. Trident Juncture, karışık zorluklara ve farklı yönlerden gelen tehditlere yanıt olarak NATO'nun kapasitesinin gerçek ve hazır olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

NATO'nun geniş ölçekte ve geniş alanda hareket edebildiğini kaydeden Stoltenberg, "Bu tatbikat aynı zamanda NATO'nun şeffaflığa ve öngörme ilkelerine bağlı olduğunu göstermiştir. Tatbikatımız tüm dünyaya açıktır. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelerden uluslararası gözlemcileri davet ettik. Birçoğunu da burada görmekten memnunum. Savunma ile ilgili olarak ne yaptığımızı kendileri görebilirler. Uluslararası taahhütlerimize tamamen bağlıdır, uyumludur. Yani, tatbikatın tüm birliğin dayanışmasını ve gücünü gözler önüne serdiğini görmek son derece güzel" açıklamasını yaptı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.