Hava Durumu

TEOG'da başarılı olmanın tek bir yolu var

TEOG sınavına sayılı günler kala adayları uyaran uzmanlar, başarılı olmanın sadece bilgiye bağlı olmadığına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2015 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2015 10:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
TEOG'da başarılı olmanın tek bir yolu var

TEOG sınavında 1 milyon 174 bin 427 ortaokul 8'inci sınıf öğrencisi 25-26 Kasım'da ter dökecek. Sınavlarda başarılı olmanın püf noktalarını açıklayan uzmanlar, dereceye girmenin sadece başarıyla sınırlı olmadığını söyledi. Cevap kağıdına yapılan küçük bir karalamanın bile sınavın geçersiz sayılmasına sebep olabileceğine işaret eden Bursa Özel Hayat Hastanesi Uzman Psikoloğu Dilek Kaymak Kısaer, "Sınava sayılı günler kala hem velilerin hem de öğrencilerin heyecanı giderek artıyor. Fakat sınavlarda başarılı olmanın yolu, verimli bir hazırlık yapmanın yanında, sınavdan önce, sınav gününde ve sınav anında yapılması gerekenlerin iyi bilinmesine bağlıdır. Sınavlara çok iyi hazırlanmış olabilir, ama hazırlıkların sonuç vermesi için uygulama aşamasının da başarılı olunması gerekir. Birkaç gün öncesinden bu özel güne hazırlanmak gerekir" dedi.

Sınavda dikkat edilmesi gereken hususları sıralayan Kısaer şöyle devam etti:

"Sınav sabahı doktorun verdiği ve kullanmak zorunda olunan ilaçların dışında ilaç kullanılmamalıdır. Sınavda glikoza çok ihtiyaç olacağından sınav sabahı kahvaltı mutlaka yapılmalıdır. Hem zamanı, hem de zihnini yoracak sorularla fazla uğraşılmadan, bunları boş bırakıp, bütün soruları taradıktan sonra tekrar başa dönülmelidir. Saate sık sık bakarak dikkatin dağılmasına izin verilmemelidir. Bu, zihni ve süreyi daha iyi kullanmayı sağlar. Sınavda vücudun devamlı aynı şekilde tutulması vücut ağrıları oluşturabilir. Dikkati dağıtacak vücut ağrılarının önüne geçmek için vücudu diğer adayları rahatsız etmeyecek şekilde hareket ettirilmelidir."
Sınav kaygısının öğrencinin tek başına geliştirdiği bir kaygı olmadığını, aile, okul ve dershanelerde öğretmenlerin tutumlarının da bunda rol oynadığını ifade eden Kısaer, "Tenkitçi, kontrolcü, yargılayıcı, sınavı bir ölüm kalım meselesi gibi gören, çocuğunun ya da öğrencilerinin akademik başarısını kendi başarısı olarak algılayan ebeveyn ya da öğretmen tutumları kaygıya hizmet eder. Sınav kaygısıyla başa çıkabilmek için öğrencinin ve yakın çevresinin sınava ilişkin tutumlarında değişiklikler yapması gerekmektedir. Anne ve babaların, çocuğun inancını arttırıcı konuşmalar yapması önemlidir. Çocuğun kendi kendine 'ben bunu yapacağım, olmazsa bir daha, bir daha deneyeceğim, yapana kadar peşini bırakmayacağım' demesi gerekir. Ailelerin herhangi bir suçlamada bulunmadan çocuklarına eksiklerini bulma konusunda yardımcı olması başarıyı artırır" diye konuştu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.