Hava Durumu

İşte alışveriş çılgınlığı

ABD'de bugün (27 Kasım) Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı başlıyor. Bugüne özel büyük indirimler sayesinde ülkede adeta bir alışveriş çılgınlığı yaşanıyor

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2015 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2015 11:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
İşte alışveriş çılgınlığı

Kara Cuma (Black Friday) Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Şükran Günü'nden sonraki ilk Cuma gününe deniyor. Black Friday'i özel kılan ise mağazaların, dünyaca ünlü markaların, ikonik tasarımcıların yaptığı büyük indirime deniyor.

Black Friday resmi bir tatil sayılmıyor.

Black Friday'e özel olarak, mağazalar çok erken saatte açılıyor ve geç saatte kapanıyor.

ABD'deki gibi resmi bir tatil olmasa da özellikle Kanada ve İngiltere'de 'Black Friday' günü ciddi şekilde kutlanıyor.

Amazon gibi çok bilinen alışveriş siteleri de bu site üzerinden iş yapan çeşitli şirketlerde indirimli satışlar gerçekleştiriyor.

ÖLÜMLÜ KAZALAR YAŞANIYOR
Öte yandan son yıllarda özellikle Black Friday günlerinde yoğunlaşan kalabalık sebebiyle ciddi kazalar da beraberinde geldiği belirtiliyor. Küçük kazaların yanı sıra ölümle sonuçlanan Black Friday çılgınlığı görmek de mümkün.

ALIŞVERİŞ ÇILGINLIĞI ŞİDDETİ TIRMANDIRIYOR
Şiddetin en büyük örneği 2006 yılında ABD Ohio şehrinde karşımıza çıkıyor. Walmart kapılarının açılışıyla içeri giren kalabalık tarafından çalışanların yaralanmasından 2008′de ABD New York'ta sabah 5′te kapı açılışıyla yoğunluk sebebiyle önce kapıyı ve camları kırıp ardından 34 yaşında bir çalışanın ezilip ölmesine sebep olmasının yanı sıra 2010 yılında ise Wisconsin şehrindeki bir kadın, Toys 'R' Us mağazasında kuyruklara aradan girip itiraz edenleri vurmakla tehdit ettiği için tutuklanmıştı.

BLACK FRIDAY (KARA CUMA) NEDİR?
Black Friday'in çıkışıyla ilgili iki farklı senaryo söz konusu. İlkine göre 'Black Friday' Philadelphia'ya ait. 1961 yılında gazetelerde Black Friday ilk defa duyulurken aslında amaç Philadelphia'da alışveriş sebebiyle oluşan yoğun trafik ve kaos ortamıydı. Ancak sonrasında ise Black Friday dünyada akıllıca kullanılan bir pazar haline geldi. Walmart gibi mağazalar kapılarını müşterilerine Black Friday'e özel erken saatlerde açarak hem insanlar için özel indirimlerle olumlu bir geri dönüş alırken hem de ciddi bir kazanç elde ediyorlar.

Diğer senaryoya göre ise Şükran Günü, perakendecilerin kara geçtiği tatil döneminin başlangıcı olarak tanımlanıyor. 1980′lerin başında perakendeciler Ocak ayından Kasım ayına kadar olan süreçte zarar ediyorlardı ve karlarının çoğunu Şükran Günü ile başlayan tatil sezonuyla birlikte yapmaya başlıyorlardı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.