Hava Durumu

Terzilik mesleği unutulmaya yüz tutuyor

Bir zamanların gözde mesleği terzilik, hazır giyime yenik düştü. Terzilik, hazır giyime olan talebin artması ile terzi çırağının yetişmemesinden dolayı unutulmaya yüz tutuyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2015 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2015 10:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Terzilik mesleği unutulmaya yüz tutuyor

Giresun'un Yağlıdere ilçesinde 65 yıldır terzilik yapan Hüseyin Kılınç, (80) 16 yaşında Ağabeyi Hacı Kılınç'tan, öğrendiği mesleği gelişen teknolojiye rağmen ayakta tutmaya çalışıyor. Çevresinde "Terzi Hacı Abdu" olarak tanınan Hüseyin Kılınç, terzi olan ağabeyinin yanında 4 yıl çıraklık yaptıktan sonra usta olduğunu ve 65 yıldır bu mesleği devam ettirdiğini söyledi. Kılınç "Ağabeyimden bu mesleği öğrendim. Daha sonra 20 yaşında askere gittim orada da yine terzi olarak görev yaptım. Eskiden terzilik modadaydı o zamanlar milletin giydiği her şeyi terziler dikiyordu konfeksiyon, tekstil yoktu şimdi konfeksiyon çıktı terzilerin işi bitti. 'Bir pantolon gelecek de paçasını yapacağız, 5 lira para alacağız' diye yola bakıyoruz başka bir iş yok" dedi.

"ÇIRAK YETİŞTİRMEYE GEREK YOK; ARTIK ELBİSE DİKİMİ YOK, TAMİRİ VAR"
Terzilik için "Bu meslek kapalı, açık ceza evi" diyen Kılınç " Akşama kadar oturacaksın, dükkanı kapatsan bir müşteri geliyor seni bulamıyor. Biz de zaten bir müşteri için bekliyoruz. Şuana kadar iki tane çırak yetiştirdim ama artık çırak yetiştirmeye gerek yok çünkü biz sadece tamir yapıyoruz. Yeni elbise yapma işi kalktı. Bu mesleği de fazla yapmak isteyen yok. Konfeksiyona girdiler şimdi insanlar eskisi gibi çıraklık yapmaya gelen de yok. Parasız bir iş yapmıyorlar bir yevmiye 100 liraya çıktı. Bir terzi zaten günde 50 lira alamıyor ki 100 lira çırağa versin" ifadelerini kullandı.
Konfeksiyonun terzilik işini bitirdiğini vurgulayan Kılınç "İşler ancak bayramlarda yoğun oluyor. Bir de ilçe pazarının olduğu Cuma günleri 5-10 kuruş para kazanıyoruz. Şuana kadar bu işi yaparak bağ, bahçe aldım, ev aldım yedik, içtik, evlendik ve çocuklar oldu. Onları da burayla büyüttük, onlar da evlendi ve çocukları var. Ama artık bu iş bir kişiyi bile bakamaz hale geldi" şeklinde konuştu 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.