Hava Durumu

Cansu Kaya davasında flaş gelişme!

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki Dalyan Kanalı'nda cesedi bulunan Cansu Kaya'nın öldürülmesiyle ilgili davaya devam edildi. Tecavüz emaresine rastlanmayan ölüm olayıyla ilgili olarak hazırlanan iki farklı boğulma raporunun yeniden incelenmesi kararlaştırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2015 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2015 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Cansu Kaya davasında flaş gelişme!

Fethiye Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, 'kasten öldürme', 'cinsel istismar' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanan tutuklu sanıklar 17 yaşındaki M.P.Ç. ve 24 yaşındaki Necati D., öldürülen Cansu Kaya'nın babası Osman Kaya, ablası Burcu Kaya, tarafların avukatları ile İstanbul, İzmir ve Muğla'daki Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcileri katıldı.
Duruşmada Cansu Kaya'nın İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan gelen otopsi raporu okundu. Raporda, Kaya'nın suda boğulma sonucu hayatını kaybettiği belirtildi. Raporda yer alan bilgilerde, Kaya'nın vajinal bölgesinde sperm örneği bulunmadığı, vücudunda başkasına ait DNA'ya rastlanmadığı ve iç organlarından alınan örneklerde herhangi bir uyuşturucu maddenin yer almadığı açıklandı.

Mahkeme başkanının rapora ilişkin söz verdiği maktulün babası Osman Kaya, raporun gerçeği yansıtmadığını ileri sürerek itiraz etti. Baba Kaya, İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan verilen raporun yeniden değerlendirilmesini istedi.

Raporla ilgili mahkeme başkanına itiraz dilekçesi veren müşteki avukatı Evrim İnan, raporun fotoğraflara bakılarak hazırlandığını, iç ve dış bulguların gözardı edildiğini vurguladı. Raporda suda boğulma sonucu hayatını kaybettiği belirtilen Kaya'nın ağzında, boğulma sonucu 'mantar köpüğü' bulunması gerektiğini savunan İnan, "Bu tür bulgular raporda yok. Raporda maktulün iç organlarının normal ağırlıkta olduğu belirtiliyor. Ancak, suda boğulan birisinin akciğerleri sıvıyla şişmiş olması gerekir" dedi.
İnan, itiraz ettikleri raporun üniversiteden bir bilirkişi tarafından incelenmesini ve Yüksek Sağlık Şurası'na gönderilmesini istedi.

Sanık avukatları da Kaya'nın tatlı suda boğulduğu için ağzında 'mantar köpüğü' bulunmadığını, vücudun tatlı suyu atması nedeniyle de organların normal ağırlığında olduğunu savundu.
Daha sonra mahkeme başkanı, sanık Necati D.'ye 18 Haziran tarihinde cep telefonundan İpek isimli bir kişi ile mesajlaştığı konularına ilişkin sorular sordu. Necati D. ise belirtilen tarihte gözaltında olduğunu, cep telefonunun da ailesinde olduğunu belirtti.

Mahkeme başkanının, internet arama motorundan '17 yaşındaki birisinin cinayetten kaç yıl ceza alır' şeklinde arama yaptığına ilişkin sorusuna diğer sanık M.P.Ç., "Jandarmadaki ilk ifademin ardından suç üzerime kalırsa ne kadar ceza alırım diye merak etiğim için araştırma yaptım" şeklinde yanıtladı.
Mahkeme heyeti duruşmayı, sanıkların tutukluluk halinin devamına, yeniden adli tıp raporu hazırlanması ve yeni tanıkların dinlenmesi için 15 Ocak 2016 tarihine erteledi.

DURUŞMA SONRASI KADINLARDAN PROTESTO
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, duruşma sonunda Fethiye Adliyesi girişinde kadın cinayetlerini protesto etti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir Temsilcisi Sanem Deniz Kural, "Cansu Kaya'nın İstanbul Adli Tıp raporundan adli tıp raporu geldi. Bu rapor daha önceki raporlarla ve kendi içerisinde çelişen bir rapordur. Bizler Cansu kardeşimizin diğer kadın cinayetlerinde olduğu gibi bir cinayete kurban gittiğini biliyoruz. Özgecan Aslan davası sonuçlandı. Tıpkı Özgecan Aslan'ın katillerine indirim uygulanmadığı gibi biz hiçbir kadın cinayetinde ceza indirimlerin uygulanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Cansu Kaya'nın davasının takipçisiyiz" dedi.

Sedef Berberoğlu'nun annesi Gülender Kan da, "Özgecan'ın davasında şuna karar verdim. Birlik ve beraberlik olunursa bu tür davalarda ağırlaştırılmış ceza çıkıyor ve TBMM'den ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan en kısa zamanda Özgecan yasasını ve ağırlaştırılmış müebbet cezasının kanunda yer almasını istiyorum. Katiller en ağır cezayı alana kadar meydanlarda olmaya devam edeceğim. Hiçbir kadınımız öldürülmeyi hak etmiyor" diye konuştu.
Pınar Ünlüer'in babası Zeki Ünlüer ise "Ağırlaştırılmış müebbettin kadın cinayetlerinde yasalaşmasını istiyorum. Adaletin yerini bulmasını istiyorum" dedi.

"TALİHSİZ BİR KAZA"
Duruşma sonrası açıklama yapan sanık avukatı Coşkun Demir şöyle konuştu:
"Biz en başından beri bu olayın talihsiz bir kaza olduğunu, bu anlamda bir boğulma vakası gerçekleştiğini bu zamana kadar toplanan delillerin, dinlenen tanıkların, dosyada bulunan bütün evrakların bunu gösterdiğini beyan ettik. Bugün gelen adli tıp raporuyla beraber ölüm nedeninin suda boğulmadan kaynaklandığını, bir başka kişi tarafından gerçekleştirilmediği yönünde bir rapor geldi. Buda bizim bütün iddialarımızı kanıtlar nitelikteydi. Biz bu yargılamanın en başından şu zamana kadar ve bundan sonra olacak şekilde hep aynı şeyi savunduk. Bize mahkemede neler soruluyorsa hem müvekkillerimiz açısından hem vekiller olarak bizim açımızdan hepsinin cevabını verebildik. Bu anlamda müvekkillerimizin suç işlemediğine dair kanaatimiz tam. Yeni alınacak adli tıp raporundan da aynı şekilde bir rapor geleceğini düşünüyorum. Haklı haksız, suçlu suçsuz bu anlamda mahkemenin kanaatine kalmış bir şeydir. Ama bu dava soncunda müvekkillerimizin beraat etme ihtimalinin çok yüksek olduğuna inanıyorum. Muğla Adli Tıp Kurumu'ndan alınan raporda elle ya da telle boğulma ihtimali olabilir gibi bir ibare var. Tamamen bir olasılık ve ölüm nedeni tam saptanamamış olmasından kaynaklanıyor. Bu netleşmeden basında bu şekilde geçmiş olmasından dolayı tezatlık olduğunu düşünüyorum ki tezatlık da yok ortada. Saptanamayan bir şeyin şu an saptanıp tespit edilmiş olması gibi bir durum söz konusu. Adli tıp bu anlamda hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde ölüm sebebini belirledi."

"MASUMİYETİMİZİ İSPATLIYORUZ"
Diğer sanık avukatı Ali İncesu ise İstanbul'dan gelen raporda yanlılık olmadığını savunarak, şunları söyledi:
"Meslektaşlarımız İstanbul Adli Kurumdan gelen raporda eksiklerin olduğunu iddia ettiler. Bu eksiklikler yoktur çünkü adli tıp bu itiraz mercii olup bu yerelde verilen kararların inceleyen makamdır. Bu verilen kararda 9 kişilik heyet tarafından oy birliği ile verilmiştir. Bu verilmiş rapor açıkça söylemektedir ki Cansu Kaya suda boğularak vefat etmiştir. Bu aşamada itirazlar tabii ki değerlendirilsin. Biz bundan kaçmıyoruz. Çünkü her dosyada her şekilde adaletin yerini bulmasını amaçlıyoruz. Bizim bu dosyada alınan raporlar bizim günden güne masumiyetimizi ispat etti. Masumiyet ispatlanmaz, suçluluk ispatlanır iddia makamında. Ama biz bu dosyada suçsuzluğumuzu, masumiyetimizi her geçen raporla ispatlıyoruz."
İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri duruşma nedeniyle adliyeye giren sokakları demir bariyerlerle kapatarak kontrollü geçiş sağladı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.