Hava Durumu

Rusya ekonomisi iflasa sürükleniyor!

Petrol fiyatları Haziran 2014'ten bu yana düşüyor. Petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş Rusya ekonomisini de çöküşe sürüklüyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2015 00:30
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2015 00:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Rusya ekonomisi iflasa sürükleniyor!

Rusya iflasa sürükleniyor. Hızla düşen petrol fiyatları Rusya ekonomisinde kara günlere neden oldu. Uzmanlara göre, Rusya 2016 yılında iflas edebilir.

1 Haziran 2014'te 111,8 dolardan işlem gören Brent petrol 6 ay içinde yüzde 65 oranında değer yitirdi, Ocak 2015'te 46 dolara kadar geriledi. Bu sabah itibarıyla ise ham petrol 34,4 dolar, Brent petrol 36,3 dolara gerileyerek yeni bir düşüş trendine girdi.

Rusya petrol çıkarma maliyetleri açısından dünyadaki emsallerine göre çok daha zor durumda.

ÇİN EKONOMİSİ DURDU, İRAN'A AMBARGO KALKTI

Fiyatlardaki bu radikal gerilemenin ekonomistler ve piyasa analistlerine göre dört temel nedeni var. Birinci neden olarak piyasadaki petrol arz fazlası gösteriliyor. 10 Aralık tarihli OPEC raporuna göre, Kasım 2015'te piyasaya bugüne dek hiç olmadığı kadar fazla petrol pompalandı. Stoklama depolarında neredeyse hiç yer kalmadığı rivayet ediliyor. Her gün 3 milyon varilden fazla petrol, tüketicisiyle buluşamadan ya depolarda ya da tankerlerde bekletiliyor. Piyasadaki arz fazlası ise doğal olarak fiyatların düşmesine sebep oluyor. İkinci neden, Çin'deki büyümenin yavaşlaması ve bu üretim devinin sadece petrol ve doğal gaz değil aynı zamanda emtia piyasalarında da gerilemelere neden olması. Üçüncü ve belki de en önemli neden ise,ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları kaldırmasıyla birlikte piyasaya dâhil olacak günlük 3 milyon varil İran petrolünün, hâlihazırda büyümesi yavaşlamış ve Japonya gibi durgunluğa girmiş önemli Asya ekonomilerinde pazar rekabetini olumsuz yönde etkileme olasılığı. Diğer önemli neden ise, FED'in faiz artırma programının gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere küresel ekonomide yaratacağı olumsuz etki.

2016 YILI RUSYA İÇİN İFLAS YILI OLACAK

Peki, petrol fiyatları daha ne kadar düşecek? Rusya gibi önemli küresel aktörler için bu, tam anlamıyla bir ulusal güvenlik konusu. Rusya'nın diğer petrol ihracatçısı ülkelere göre direnç eşiği çok düşük. Zira Rusya petrol çıkarma maliyetleri açısından dünyadaki emsallerine göre çok daha zor durumda. Eskimiş Sovyet teknolojisi ve petrol endüstrisinin ihtiyaç duyduğu mallar üzerindeki yaptırım kararları, Rusya'yı her bir varil için 18-20 dolarlık bir maliyete mecbur bırakıyor. Suudi Arabistan'da ise yüzeye yakın rezervlerin avantajıyla petrol çıkarma maliyetleri 6 dolar civarında. Bu ise Rus ekonomisi üzerindeki baskıyı daha da derinleştiriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.