Hava Durumu

O mermerin rezervi bulundu!

Milyonlarca yılda oluşan ve Dünya'da ender bulunan Onyx mermerin rezervi Adıyaman'ın Tut ilçesinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2015 10:58
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2015 10:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
O mermerin rezervi bulundu!

Fay hatlarında, sıcak ve soğuk su bölgelerinde milyonlarca yılda meydana gelen Onyx mermer türüne Adıyaman'ın Tut ilçesi Kaşlıca köyü Gıleysin Tepesi'nde rastlandı. Su akıntılarının getirmiş olduğu kalsitlerin birikintisinden oluşan Onyx mermeri, saydam ve ışık geçirme özelliği bulunuyor. Işığı geçiren ve ışığın rengine göre renk değiştiren Onyx mermer rezervi dünyada ender bulunuyor.

Dünya'da İran ve Hindistan gibi ülkelerde bulunan Onyx mermer, lüks oteller ve büyük AVM'lerde kullanılıyor.
Tut ilçesindeki mermer rezervinde işletmesi olan Saffan Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, Türkiye'de Onyx mermer sahasının 10, işletilen ocak sayısının ise 20 olduğunu belirterek, Onyx mermerin çok değerli bir taş olduğunu kaydetti.

Osman Yıldırım, Adıyaman'ın Tut ilçesinde 40 yıllık bir rezerv bulduklarını dile getirerek, "Ülkemizde ve dünyada ender bulunan Onyx mermer, diğer mermerlere göre çok pahalıdır. Emperador mermer 22 dolar ile 45 dolar arasında satılırken, Onyx mermer 80 dolar ile 350 dolar arasında satılmaktadır. Pahalı ve ender bulunan bu mermer lüks mekanlarda kullanılıyor. Tut ilçesinde tespit ettiğimiz mermer rezervinin 40 yıllık bir rezerv olduğunu tahmin ediyoruz. Yer yer 3 ile 7 metre genişliğinde hat şeklide, içe doğru 1 kilometrelik uzunlukta bir bir kaynak var. Saydamlığı ve ışığı geçirme özelliği nedeniyle tercih edilen Onyx mermer, fay hatlarında, sıcak ve soğuk su bölgelerinde suyun taşıdığı kalsitlerin birikintilerinden oluşuyor" ifadelerini kullandı.

Adıyaman'da bulunan emperador mermer rezervi Dünya'daki mermer rezervinin yüzde 5'ini oluşturuyor. Bu mermerler kütleler halinde yurt dışına ihraç ediliyor. Yeni bulunan Onyx mermerin yurt dışına ihraç edilmesiyle Adıyaman ve ülke ekonomisine önemli bir girdi sağlanmış olacak. Onyx Mermer geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Adıyaman İnşaat, Yapı Malzemeleri, Yalıtım ve Dekorasyon Fuarı'nda sergilendi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.