Hava Durumu

MHP'de muhalefet harekete geçiyor

1 Kasım seçim sonuçlarının ardından MHP'de Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın gibi isimler Genel Başkanlık yarışına hazırlanyor. Al Jazeera'nin edindiği bilgilere göre, parti içi muhalefet, harekete geçmek için hafta sonunda yapılacak İl Başkanları ve MYK toplantılarını bekliyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2015 18:02
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2015 18:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
MHP'de muhalefet harekete geçiyor

1 Kasım seçim sonuçlarının ardından Milliyetçi Hareket Partisi'nde muhalefet sessiz ama derinden çalışmalarına başladı. Parti içi muhalefet harekete geçmek için hafta sonunda yapılacak Merkez Yürütme Kurulu ve İl Başkanları toplantısını bekliyor. Bu toplantılardan Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmeleri ve bundan sonrasına ilişkin tutumuna dair bilgi almayı bekleyen muhalif isimler gelecek hafta içinde harekete geçecek.

Oğan'ın adaylığı kesin

Genel Başkanlığa aday olması kesinleşen ilk iddialı isim 7 Haziran'dan sonra partiden ihraç edilen daha sonra mahkeme kararıyla parti üyeliğine geri dönen Iğdır eski milletvekili Sinan Oğan.

Partiden ihraç edildiği süreçte ve 1 Kasım seçimleri sonrasında kendisine ulaşan bazı delege ve il başkanlarının da Oğan'a aday olması yönünde telkinde bulunduğu ifade ediliyor. Sinan Oğan'ın gelecek hafta içinde bir basın toplantısıyla adaylığını açıklayacağı öğrenildi.

Koray Aydın düşünüyor

Aday olacağı konuşulan bir diğer isim ise Trabzon eski Milletvekili Koray Aydın. Aydın, 1 Kasım seçimlerinde MHP'nin Trabzon'da birinci sıra adayıydı, ancak tüm Türkiye'de olduğu gibi bu ilde de MHP oylarının gerilemesi nedeniyle milletvekili seçilemedi. 

Koray Aydın daha önce de Genel Başkanlık için Bahçeli'nin karşısına çıkmış bir isim. 2012 yılında yapılan kongrede adaylığını koyan Aydın 1214 delegeden 441'inin oyunu almıştı. Aldığı oy oranı o dönem "parti içindeki rahatsızlığın yansıması" olarak değerlendirilmişti.

Koray Aydın, adaylık konusunda henüz son kararını vermedi. Bazı delege ve il başkanlarıyla görüşen Aydın da hafta sonunda yapılacak toplantıların ardından bazı temaslarda bulunacak ve kesin kararını verecek.

Akşener son kararını vermedi

Aday olması beklenen bir diğer isim ise Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin 1 Kasım seçimlerinde aday göstermediği İstanbul eski milletvekili Meral Akşener. Daha önce Genel Başkanlık için ismi defalarca dile getirilen Akşener de yakın çevresine "Bu defa aday olmayı düşünüyorum" dedi. Ancak Akşener de son kararını vermedi. Gelecek hafta diğer adayların ortaya çıkmasından sonra Meral Akşener'in de açıklama yapması gündemde. 

Aday olayı düşünen başka isimler de var. Selim Kaptanoğlu adaylığını açıkladı. MHP kulislerinde Süleyman Servet Sazak ve 2012'de Genel Başkanlık için yarışan Musavvat Dervişoğlu'nun da aday olmayı düşündüğü konuşuluyor.

Seçimli kongre toplamak zor

MHP'de adayların kararlarını hâlâ kesinleştirmemiş olmasının altında yatan nedenlerden biri parti tüzüğü. Milliyetçi Hareket Partisi'nin tüzüğü seçimli olağanüstü kongre toplamayı zorlaştıran hükümler içeriyor. Olağanüstü kongre ile ilgili hükümlerin yer aldığı 63'üncü madde bu toplantıların yapılması için delegelerin beşte birinin çağrısının yapılmasını zorunlu kılıyor ancak tüzükte yer alan, "olağanüstü toplantılarda seçim yapılamaz" hükmü muhalefet önünde bir engel oluşturuyor.

Bu durumda MHP içindeki muhalefetin 1241 delegenin beşte birinin oyunu alıp "tüzük değişikliği" gündemiyle olağanüstü kurultay çağrısı yapması gerekiyor. Tüzük değişikliği için yeterli oyun sağlanması ile "Olağanüstü toplantılarda seçim yapılamaz" hükmünün kaldırılmasının ardından seçimli olağanüstü kurultay için çağrı yapılacak.

Al Jazeera'nin görüştüğü muhalif kanadı temsil eden isimler bu süreçte aday olmayı düşünen isimlerin işbirliğine gidebileceğini, kendileriyle birlikte hareket eden delege ve il başkanlarının tercihinin de bu yönde olduğunu söyledi. Tüzük değişikliği yapılmasının genel başkanın değişeceği anlamına geleceğini de belirten kaynaklar, bu aşamadan sonra genel başkanlık yarışının daha büyük anlam kazanacağını ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.