Hava Durumu

Türk Zeytinyağına İtalyan etiketi!

İtalya'da, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerden gelen zeytinyağının "İtalyan malı" etiketiyle hem iç pazarda hem de yurt dışına satıldığı ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2015 01:41
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2015 01:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Türk Zeytinyağına İtalyan etiketi!
Ülke basınında yer alan haberlere göre Türkiye, Suriye, Fas ve Tunus'tan getirilen yaklaşık 7 bin ton zeytinyağının, "% 100 İtalyan malı" etiketiyle satıldığı iddiasıyla soruşturma açıldı.
 
İtalya'nın zeytinleriyle ünlü Puglia bölgesinde yer alan 12 şirket ve bir laboratuvarın da dolandırıcılığa karıştığı iddia ediliyor.
6 kişi hakkında da ticari dolandırıcılık ve gıdaların menşeini gizlemek suçlamasıyla inceleme başlatıldı.
Zeytinyağının içeriğindeki zeytin türlerini analiz etmeye yarayan bir DNA testiyle, yağın menşeinin Türkiye, Suriye, Fas ve Tunus olduğu belirlendi.
 
'Maksi dolandırıcılık'
İtalya medyasında "büyük hile", "maksi dolandırıcılık", "skandal" şeklinde tanımlanan zeytinyağı dolandırıcılığından on milyonlarca euro yasa dışı gelir elde edildiği tahmin ediliyor.
Dolandırıcıların, düşük zeytin rekoltesi yüzünden "korkunç yıl" olarak anılan 2014-2015 sezonunu fırsat bilerek sahte İtalyan zeytinyağı satışına yöneldikleri öne sürülüyor.
 
"Sahte İtalyan zeytinyağının" hem İtalya içinde, hem de başta ABD ve Japonya olmak üzere dış piyasada satıldığı belirtildi.
İtalya'da birkaç hafta önce de "saf sızma zeytinyağı" etiketiyle satılan 7 markaya ait yağların aslında sızma olmadığı ortaya çıkmıştı.
 
Tarım Bakanı Maurizio Martina, "İtalya için stratejik olan zeytinyağı sektörünü korumak bizim için büyük önem taşıyor" demişti.
 
İtalya'da sıkı kurallara tabi olan saf sızma zeytinyağı üretiminin hem maliyetli hem de zaman alıcı olduğuna da vurgu yapılıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.