Hava Durumu

İnegöl Belediyesi elini bile sürmeyecek

Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kansu, 15 Aralık tarihinden itibaren sanayi atıklarının belediye tarafından toplanmayacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2015 00:57
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2015 00:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
İnegöl Belediyesi elini bile sürmeyecek

Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kansu, Temizlik İşleri Müdürü Yalçın Bayraktar ile birlikte Mobilya Sanayi'nde basın açıklaması yaptı.

 

ÇEVREYİ KİRLETİYOR

Kansu; "Daha temiz, daha sağlıklı, daha yaşanabilir bir İnegöl için sürdürdüğümüz çalışmalarımıza ara vermeksizin devam ediyoruz. İnegöl Belediyesi olarak Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde şehrin her noktasında temizlik çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Kısa bir süre önce ekiplerimiz Küçük Sanayi Sitesi Ağaç İşleri Bölümünde genel bir temizlik çalışması yapmış, mevcut çevre kirliliği yapılan çalışmayla bertaraf edilmişti. Ancak henüz temizlik çalışmamızın üzerinden çok kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen yaptığımız incelemelerde Ağaç İşleri bölümünde pek çok noktada sunta parçaları başta olmak üzere çeşitli endüstriyel atıkların gelişi güzel bir şekilde etrafa saçıldığı yeşil alanlar başta olmak üzere çevrenin yeniden kirletildiği görülmektedir" dedi.

 

KENDİLERİ BERTARAF EDECEK

"Her ne kadar gerek Ağaç İşleri bölümü gerekse sanayinin çeşitli noktalarında pek çok kez temizlik yapılsa da esnafımız ve vatandaşlarımızın da yapılan bu temizlik çalışmalarına destek vermelerinin ve yapılan hizmete sahip çıkılması gerektiğinin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır" diyen Kansu; "İnegöl Belediyesi olarak biz istediğimiz kadar günlük temizlik çalışması yapalım esnafımız ve insanımız gerektiği kadar özen göstermediği sürece çevremizin temiz olması mümkün değil. Bu güne kadar yaptığımız duyurularla Çevre Kanunu hüküm ve maddeleri gereğince mobilya firmalarımızın endüstriyel atıkları ile tehlikeli atıklarını lisanslı bir firma ile anlaşarak kendilerinin bertaraf etmek zorunda olduğunu esnafımıza duyurmuştuk"

 

CEZASI ÇOK AĞIR

"Yürürlükte bulunan 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun madde 11. ...Üretici, ithalatçı ve piyasaya sürenlerin sorumluluğu kapsamında yükümlülük getirilen üreticiler, ithalatçılar ve piyasaya sürenler, ürünlerinin faydalı kullanım ömrü sonucunda oluşan atıklarının toplanması, taşınması, geri kazanımı, geri dönüşümü ve bertaraf edilmelerine dair yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ve bunlara yönelik gerekli harcamalarının karşılanması... Aksi takdirde madde 20 (j) bendinde belirtilen Kanunda ve yönetmelikte öngörülen yasaklara veya standartlara aykırı olarak veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere (2015 yılı için; 46.501,00 TL) idarî para cezası verilir... maddesi gereği para cezası kesileceği ve yine ilgili kanunda Belediyemizin, evsel nitelikli atıkları toplamakla yükümlü olup sanayiden çıkan endüstriyel ve tehlikeli atıkların toplanması konusunda ise herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığı yapılan bilgilendirme ve duyurularda defalarca belirtilmiştir" ifadelerini kullandı.

 

KANUN 'TOPLAMA' DİYOR

Başkan Yardımcısı Adil Kansu, şöyle devam etti: "Yapılan tüm bu uyarılara rağmen çevre kirliliğinin ısrarlı bir şekilde devam ettiği hatta Belediyemizin inisiyatifiyle yaptığı temizlik çalışmalarının da korunmadığı görülmektedir. Burada kamuoyunun önünde bir kez daha belirtmek isterim ki sanayiden çıkan endüstriyel ve tehlikeli atıklardan dolayı oluşacak başta yangın ve görsel çevre kirliliği dahil olmak üzere doğabilecek her türlü olumsuzluktan Belediyemiz sorumlu değildir. Ayrıca İnegöl Belediyesi, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu hükümleri gereğince 15.12.2015 tarihi itibariyle sanayiden kaynaklı üretim atıkları olan endüstriyel ve tehlikeli atıkları toplamayacak ve taşımayacaktır"

 

AFİŞLER ASILDI

"Konuyla ilgili olarak Ağaç İşleri Girişi Tandoğan Caddesi, Sanayi Camii, Metal Sanayi Kavşağı Trafik Lambaları, Cerrah ve Yenice Sanayi Girişleri gibi 20 aktif noktada bilgilendirici afişler asılmış olup, esnaflarımızın konudan haberdar edilmesi sağlanmıştır. Bursa Valimiz Münir Karaloğlu ve İlçe Kaymakamımız Ali Akça başkanlığında gerçekleştirdiğimiz toplantıda İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, Marangozlar ve Mobilyacılar Odası ve İnegöl Küçük Sanayi Sitesi Yönetimine konuyla alakalı gerekli bilgilendirilme yapılmış olup, bu 3 sanayi bölgesi yönetimi esnaflarımıza konuyla alakalı bilgi vermiştir. Bu konuyla alakalı halkımızdan sağduyu ve hassasiyet beklediğimizi bir kez daha hatırlatmak istiyorum. İnegöl hepimizin, her türlü çevre kirliliğiyle mücadelenin edildiği günümüz dünyasında cennetten bir köşe olan İnegöl'ümüzün duyarsız bazı kişiler tarafından kirletilmesine kesinlikle izin vermeyelim. Bu konuda vatandaşlarımızın, çevre gönüllülerinin desteğini bekliyoruz"

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.