Hava Durumu

Türk askeri Musul'a girdi!

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), iki yılı aşkın süredir Musul'un Türkiye sınırına yakın Başika'da Peşmerge güçleri ve diğer IŞİD karşıtı grupları eğiten komando birliğinde görev değişimi yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2015 22:26
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2015 22:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Türk askeri Musul'a girdi!

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK), iki yılı aşkın süredir Irak kuzeyindeki Musul'a bağlı Başika'da Peşmerge güçleri ve diğer IŞİD karşıtı grupları eğiten komando birliği ve tank gücünde görev değişimi yaparken takviyeye de gitti. Görev değişimi kapsamında Başika'ya giden komando sayısının 138 olduğu öğrenildi. Kampta daha önce 80-90 kadar komando bulunuyordu.

25 tanktan oluşan zırhlı birlikte de görev değişimi yapıldı. Komando gücüne yapılan takviye ile tank gücündeki asker sayısı dikkate alındığında görev değişimi sonrası Başika'ya yerleşen Türk asker sayısı en az 300'ü buldu.

GENELKURMAY İSTEDİ

Bölgedeki askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre Başika'daki görev değişimi iki gün önce yapıldı. Ankara'da yapılan güvenlik zirvelerinde Genelkurmay, Başika kampının IŞİD birliklerine yakın bir yerde olduğuna dikkat çekerek, görev değişimi sırasında takviyeye gidilmesi yönünde görüş bildirdi. Hükümet Genelkurmay'ın bu önerisini yerinde buldu. Suriye ve Irak'ta IŞİD'e yönelik hava operasyonları yapan koalisyon güçleri görev değişimiyle ilgili bilgilendirildi. Türk komandosunun görev değişimi karadan zırhlı araçlarla yoğun güvenlik önlemi altında gerçekleşti.

ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi  'Türk askerinin Kuzey Irak'a konuşlandırılmasını farkındayız ama bu konuşlanma koalisyon aktivitelerinin bir parçası değil' açıklamasını yaptı.

EĞİTİLEN PEŞMERGE SAYISI ARTACAK

Başika'daki görev değişiminin takviye yapılarak gerçekleşmesi, Musul'da IŞİD'e yönelik bir kara operasyonunun ön hazırlığı şeklinde de değerlendirildi. Kaynaklar, "Takviyeli değişimin diğer koalisyon birlikleri ve Irak ordusuyla birlikte Musul'a yönelik bir kara operasyonunun hazırlığı mı?" sorusuna, ayrıntılı yanıt vermeyerek, "Kamuoyunun bilmesi gereken bilgi paylaşımı yapıldı. Komando sayısının artırılmasıyla birlikte eğitilen Peşmerge sayısı da doğal olarak artacaktır. Daha fazla ayrıntı yok" diye cevapladılar. 

MUSUL NEDEN ÖNEMLİ?

IŞİD'in 2014 yılının Haziran ayında Musul'u kontrolü altına almasıyla dünya ve Türkiye için Musul oldukça önemli hale geldi.

IŞİD terörü Suriye'ye sıçramadan önce Irak'ta, El Kaide'nin bir uzantısı olarak doğmuştu. Irak'ın kuzeyindeki Musul, bu ülkenin Suriye bağlantısı için stratejik bir öneme sahip.

Musul'un IŞİD'den temizlenmesi halinde hem terör örgütünün imajına, hem de Suriye ve Irak'ı bağlayan lojistik ağına darbe vurulacak.

Bu yüzden aralarında Türkiye'nin de olduğu Uluslararası Koalisyon güçleri Musul'u IŞİD'den temizleme planını şekillendirmeye başladılar. Plan kapsamında Irak Ordusu ve peşmerge ABD desteğiyle eğitiliyordu. Bölgede 2 yılı aşkın süredir peşmergenin eğitimi için de bir Türk birliği bulunuyordu. 

TARİHİ BİR YERLEŞİM

Musul'un 20 km. kuzeydoğusunda bulunan ve tarihi bir Asur yerleşimi olan Başika'nın ismi, Aramice'de "Bet" (Ev) ve "Aşika" (Aşıklar) sözcüklerinden türetilmiş ve "Aşıklar Evi" anlamına geliyor. Zeytin ağaçlarıyla ünlü yerleşimde, Yezidilerin ve Şabakların yanısıra Süryaniler ve Müslüman Araplar da yaşıyor. 

IŞİD bu yerleşimi Haziran 2014'te ele geçirdikten sonra ismini "Dua" olarak değiştirmişti. Dua Halil Esvad, 2007'de Başika'nın kasaba meydanında, bir iddiaya göre İslam'a geçtiği için kalabalıkça recmedilerek öldürülen bir Yezidi genç kızın adıydı. Recmi gösteren video internette yayılmış ve uluslararası kamuoyunun da tepkisini çekmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.