Hava Durumu

Türkiye ve Almanya ortak deklarasyon imzaladı

Almanya-Türkiye Hükümetlerarası zirve sonrasında iki ülke bir de ortak deklarasyona imza attı.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2016 23:41
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2016 23:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Türkiye ve Almanya ortak deklarasyon imzaladı

Almanya ve Türkiye'nin politik, sosyal ve ekonomik alanlarda yakın işbirliği yapacağının vurgulandığı deklarasyonda iki ülkenin işbirliğinin barışın korunması ve geniş bir bölgede istikrarın sağlanmasındaki öneminin altı çizildi. Deklarasyonda en son İstanbul saldırısı ve daha önceki Ankara ve Suruç saldırılarının DAEŞ, PKK, DHKP-C ve diğer örgütler dahil olmak üzere tüm terörist organizasyonlara karşı savaşta hızlı ve daha derin bir işbirliğinin gerekliliğini ortaya koyduğunu ifade edildi. DAEŞ terörüne karşı Türkiye-Almanya işbirliğinin Alman Tornado uçağının İncirlik üssüne sevki ile görünür hale geldiği belirtildi. Hükümetler Suriye ve Irak'ta süren krizin, DAEŞ'in varlığıyla beraber bölgenin en önemli güvenlik sorunu olduğunu deklare etti ve 4 Şubat'ta İngiltere'de Norveç, Kuveyt, Almanya ve BM'nin katılımıyla düzenlenecek Suriye toplantısının önemine vurgu yaptılar.

Almanya Başkanı Angela Merkel ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 29 Kasım 2015'de gerçekleşen Türkiye-AB Zirvesi sonucu Aksiyon Planı'nın yürürlüğe konması isteklerini vurgularken Türkiye'nin AB'ye girişine yeni momentum katılmasından ve yeni fasılların açılmasından duydukları memnuniyeti ifade ettiler. İki hükümet bölgedeki mülteci akının bölgenin istikrarı için bir tehdit olduğunu vurguladı ve bu konunun en acil şekilde çözülmesi gerektiğini ifade etti. Başbakan Davutoğlu ve Şansölye Angela Merkel Türk vatandaşları için vize serbestisi müzakerelerini sürdürme isteklerini ve serbestinin 2016 Kasım ayından itibaren Schengen bölgesinde geçerli olması için gerekli adımı atma isteklerini bir kez daha vurguladılar.

Şansölye Merkel ayrıca Türkiye'nin Suriyeli mültecilerin geçici koruması desteği adına attığı girişimleri memnuniyetle karşıladığını ifade etti. İki lider, kısa vadede mültecilerin Suriye'ye dönme olasılığının olmaması nedeniyle orta vade Türkiye'nin mültecilere geçici koruma sağlamasının hayati önemine vurgu yaptı. Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye'nin Suriyeli mültecilere çalışma izni sağlamasının önemini özellikle vurguladı. Merkel bu adımın mültecilerin Türkiye'deki hayat koşulları için kolaylaştıracağını ifade etti ve Türkiye'ye 2,5 milyon mülteciye ev sahipliği yapma çabaları için teşekkür etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.