Hava Durumu

Bursa'nın kalbi durabilir

Bursa'nın kalp kriz riskinin yüksek olduğunu belirten Dr. Ay, "Yüksek İhtisas'ta yılda bin tane açık kalp ameliyatı yapıyoruz. Bursa'nın dörtte üç ameliyatı burada gerçekleşiyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2015 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2015 10:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Bursa'nın kalbi durabilir

Melisa SEVEDİOĞULLARI

Tesadüflerin doktoru: Derih Ay. Mühendislik fakültesini bitirip daha sonra tekrar mühendislik fakültesi tercih etmiş. Ama gel gör ki Türkçede yaptığı kaydırma tek tercihi olan doktorluğa itti O'nu. Şaşkınlıkla başladığı mesleğinde her gün onlarca hastaya bakıyor. Söyleşiye beraber gittiğimiz Yazı İşleri Müdürümüz Ruhi Berber'in kalbi de hocanın ellerinden geçti. Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Ve Damar Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Derih Ay ile kalp sağlığı üzerine konuştuk.

TESADÜFEN DOKTOR OLDUM

Neden doktorluk?                                             

Aslında ben oldum olası doktorluktan nefret etmişimdir. Tıp fakültesinden önce mühendislik fakültesinde okudum. Sonra da tesadüfen doktor oldum. Bu da şöyle oldu; üniversite sınavında girdiğimde bir tane tıp fakültesi tercihim vardı, o da son tercihimdi. Mühendislik fakültesini terk ettikten sonra tekrar mühendislik düşünüyordum. Türkçede kaydırma yaptıktan sonra tesadüfen tıp fakültesi geldi ve doktor oldum. Bu da istediğim bir branş değildi.

Ailede başka doktor var mı?

Erkek kardeşim doktor. O da genel cerrah.

İlk ameliyatınızda neler hissettiniz?

Çok uzun yıllar oldu, hatırlamıyorum. Ama aklımda kalan tek şey ise:  çok ilginç geldiği.

TABURCU OLUP GİTTİ

Mesleğinizle ilgili unutamadığınız bir anınız var mı?

Var tabi. Kalbi duran bir teyzenin hiç dönmez dediğim bir anda dönmesi ve taburcu olup gitmesiydi. O durum bana iyi gelmişti.

Meslek hayatınızda yeter keşke bu mesleği seçmeseydim dediğiniz oldu mu?

Doktorluğu hiç istemediğim için hemen hemen her gün bu durum oluyor.  

ARTIK YAŞI YOK

Kalp krizi hep yaşlı insan hastalığı olarak adlandırılır. Ancak geçtiğimiz aylarda 3 yaşında bir çocuk kalp krizinden hayatını kaybetti. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Artık bunun yaşı yok. O çocuğun kalp krizinden hayatını kaybetmesi ekstrem bir durum. Doğuştan olan kalp rahatsızlıkları da olabiliyor.  Maalesef, şu bir gerçek ki artık kalp krizi geçirme yaşı 20'lere kadar düştü.

Sol kol uyuşması, göğsün ağrıması kalp krizine mi yorumlanmalıdır?

Bu durum tipik kalp belirtilerdir. Ama tipik olmayan belirtilerde kalp krizini tetikleyebilir. Örneğin, mide ağrısıyla başlayıp boyuna yayılan ağrıda da kalp krizi akla gelebilir.

Kalp sağlığımız için önemli olan nedir?

En önemlisi, egzersiz yapmak. Huzurlu ve stresten uzak olmak. Daha sonra dinlenmek, dengeli beslenme, sigara ve benzeri alışkanlıkları bırakmak. Bu çağda zor. O yüzden bu kadar çok vaka oluyor.

Ameliyatlara nasıl hazırlanıyorsunuz?

Bu artık benim için rutin bir şey. Çünkü 16 yıldır meslekteyim ve 13 yıldır da kalp cerrahisinin içindeyim. Psikolojik olarak kendimi hazırlamaya gerek yok.   

Kalp krizi erkeklerde mi kadınlarda mı daha çok gözüküyor?

40 yaşından önce de kalp krizi gözükme riski erkeklerde daha fazla. 40 yaşın üzerindekilerde eşitlik var. Özellikle menopoz sonrası dönemlerde eşitlik giderek artıyor. Onun öncesinde de kadınlarda üreme hormonlarından dolayı kadınlar bir adım daha korunuyor.

YILDA BİN AMELİYAT

Bursa kalp krizi oranında yüksek bir şehir mi?

Evet, yüksek bir şehir. Yılda bizim hastanede genel olarak bin tane açık kalp ameliyatı yapıyoruz. Tabi bu konuda yüzde veremem ama Bursa'nın dörtte üç ameliyatını biz yapıyoruz.

 Boş zamanlarınızda neler yapıyorsunuz?  

Açıkçası, çok boş zamanımız olmuyor. Ama ben oğlumla oynuyorum. Aileme vakit ayırıyorum. Gitar çalıyorum bir de.  

ROBOTİK CERRAHİ YAYGIN DEĞİL

Geçtiğimiz günlerde bir haber okumuştum. Kalp ameliyatlarına hazırlanan doktorlar bol bol playstation oynuyor. Sizde bunu yapıyor musunuz?

Kalp ve damarla ilgili her ameliyata giriyorum.  O robotik cerrahi. Kalp cerrahisinde robotik cerrahi çok yaygın değil. Benim öyle bir tecrübem olmadı.  Bursa'da da bir ara Acıbadem'de başlayacaklardı. Ne oldu bilmiyorum. Ama o da her türlü ameliyata uygulanabilir bir yöntem değil.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Bursa Hayat Gazetesi'nin değerli okurlarına stresten uzak sağlıklı bir hayat diliyorum.

Op. Dr. Derih Ay kalp ameliyatı sonrasında hastanın çok iyi bakılması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"Hasta eve döndüğünde kendini yorgun hissetmesi gayet normaldir. İlk hafta evin içersinde hafif hareket etmeli, ağır eşya kaldırmamalı.  Kontrollerini ihmal etmemeli. Hastalarımızın merak ettiği bir diğer konuda şu, beslenme. İlk iki ay aşırı tuzlu ve yağlı olmadıkça her şeyi yiyebilirler. Ancak 3 aydan sonra kolesterollü, yağlı yiyeceklerden kaçacaklar. Az  ve sık aralıklarla yemek yemeğe dikkat edecekler. Şeker ve sofra tuzu kullanmayı azaltacaklar. İlaç kullanımında da doktorlarını mutlaka dinlemeliler. Bir dozu unutunca iki doz alarak eşitlemeye çalışmamalılar. Yarayı dış etkenlere korumaya özen göstermeleri gerekiyor."  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.