Hava Durumu

Türkiye Sarıkamış şehitleri için 'Tek yürek'

Türkiye Sarıkamış Şehitleri için yürüdü.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2016 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2016 15:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Türkiye Sarıkamış şehitleri için 'Tek yürek'

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ DUALARLA ANILDI 

100 yıl önce hiç savaşmadan Allahuekber Dağlarında donarak ölen şehitlerimiz Akçakoca Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından organize edilen yürüyüş ve programla anıldı. Akçakoca Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü ile Gençlik Merkezinin düzenlediği Sarıkamış Şehitlerimizi Anma Programına çok sayıda katılım oldu. Türk bayrakları ve şehitlerimizi anan dövizlerle Akçakoca Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü önünde başlayan yürüyüş Akçakoca merkez cami önünde sona erdi. Allahuekber Dağları'nda donarak şehit olan 90 bin asker anısına saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Akçakoca Kaymakamı Mehmet Özer, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Konuşmanın ardından İlçe Müftüsü Mehmet Taşcı ve merkez cami imamı tarafından Kuran-ı Kerim okunmasının ardından dualar okundu. Ardından ilçe Spor Müdürlüğü tarafından programa katılanlara helva ikram edilerek program sona erdi.

AKSARAY'DA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜLER

Aksaray'da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen 101. Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşü gerçekleştirildi.  Hükümet Meydanı'nda düzenlenen yürüyüşe Aksaray Valisi Şeref Ataklı, daire müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından protokol ve vatandaşlar hükümet meydanından Aksaray Şehitliği'ne kadar yürüdü. Yürüyüşe katılan vatandaşlara bere ve kaşkol dağıtıldı. Şehitliğe kadar yürüyen vatandaşlar burada dualar eşliğinde Sarıkamış Şehitleri'ni andı.
Burada bir konuşma yapan Gaziler Derneği Başkanı Mustafa Dağ, "Tarihimizin en beyaz dramı Sarıkamış'tır. Esef ve şiddetle terörü kınıyorum. Tarihimizin ihtişamlı zaferler kadar facialarla da dolu olduğu, zaferlerle övündüğümüz kadar, yaşadığımız hezimetlerden de ders çıkarmak zorundayız. Bunu yapmadığımız sürece tarih bizim için ne ölçüde anlamlı olabilir. İstiklal Marşımızın yazarı merhum Mehmet Akif Ersoy'un dediği gibi, 'Tefekkür edilseydi tarih hiç tekerrür eder miydi.' Tarihe kuru kuru övünerek hezimeti hatırlatmak istemeyenler gafildirler" dedi.

Aksaray Valisi Şeref Ataklı ise, "Allah onlara rahmet etsin. Mekanlarını cennet eylesin. Bu vatan için şehit olmuş, Allah için Allah yolunda şehit olmuş bütün insanlarımızı rahmetle yad ediyoruz. Bizler burada varsak, bu vatanda huzur içinde yaşıyorsak onların fedakarlıkları sayesinde buradayız, varız, yaşamaya devam ediyoruz. Bizler onların bize emanet ettiği bu vatanı korumak, ileriye doğru daha iyi şartlarda bırakmak üzere görevimizi yapmak durumundayız. Geçmişimize sahip çıkıp geleceğimizi inşa etmek durumundayız. Allah bütün şehitlerimize, vatan için mücadele verenlere rahmet etsin" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından şehitlik ziyaret edilerek topluluk dağıldı.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ELAZIĞ'DA ANILDI

Elazığ'da, Sarıkamış harekatının 101. yılında şehitler düzenlenen yürüyüşle anıldı.
Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ'da da Sarıkamış şehitlerini anmak için program düzenlendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın koordinesinde Elazığ Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü tarafından organize edilen anma programına Vali Yardımcısı Zekeriya Göker, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Sedat Acar ile gençler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Türk bayrağı ve Türk bayraklı berelerin dağıtılmasının ardından toplanan kalabalık yürüyüşe geçti. İstasyon Caddesi'nden başlayan yürüyüşe katılanlar Gazi Caddesi üzerinden öğretmenevi önüne kadar geldi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim okunduktan sonra dua edildi.

1914'ün Aralık ayında, 3. Ordu'nun yaklaşık 110 bin civarındaki askeriyeyle Sarıkamış'a hareket ettiğini belirten Vali Yardımcısı Göker, "Donanımsızdılar, açtılar ama içerilerindeki vatan aşkı onlara o mücadeleden geriye bırakmadı. Orada bizler, vatan ve millet için şehit düştüler. Bu bizim tarihimiz için büyük bir felaket ve kapanmayan bir yaradır. Aynı zamanda büyük bir destandır. Bir milletin topyekun neler yapabileceğini, aç ve susuz, yazlık kıyafetiyle de olsa ayakta durmanın mümkün olmadığı bir coğrafyada vatan ve millet için gözünü kırpmadan ölebileceğini gösterdiler" dedi.
Sarıkamış şehitleri anma etkinliğinin 81 ilde yapıldığını aktaran Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Sedat Acar ise, "Bir vefa yürüyüşü yaparak o günü, bu ülkenin ne zorluklar yaşayarak geldiğini hatırlamak, gençlerimize göstermek istedik. O gün o zor şartlar altında yaşadıklarını bugün dikkat edin az bir mesafede yürüdük neredeyse çoğumuz çok üşüdüğümüzü söyledik. Ama işte o gün orada Sarıkamış'ta yaşananları bugün anlamamız için bu yürüyüşün ne kadar önemli olduğumuzu gördük. Bizim tarihimizde zaferler ne kadar çok olsa da, acılarımızın da olduğu dönemler olmuştur" diye konuştu.

SARIKAMIŞ'IN 101. YILI SAMSUN'DA ANILDI

Sarıkamış Harekatı'nın 101. Yılı dolayısıyla Samsun'da, "Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü" düzenlendi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı öncülüğünde Sarıkamış Harekatı'nın 101. Yılı nedeniyle Türkiye'nin 81 ilinde eş zamanlı olarak başlatılan Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü Samsun'da da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü organizasyonuyla gerçekleştirildi. Sarıkamış Harekatı'nın 101. Yılı Anma Programı Anıt Park'ta Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt, Anıt'a çelenk sunmasının ardından yaptığı basın açıklamasında, "Bugün Samsun ilimizde ecdadımıza yakışır bir şekilde, onların ruhlarını şad edecek şekilde bu organizasyon düzenlendi. Kurtuluş mücadelesi meşalesinin yakıldığı bu şehirde, Sarıkamış şehitlerini, acdadımızın mücadelesini yad etmek amacıyla bu gün burada toplandık. Allah niyetlerimizi kabul eylesin inşallah. 101 yıl önce nasıl yürüdüysek şimdi buradan da kol kola hep beraber yürüyeceğiz" dedi.
Konuşmanın ardından Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel'inde katıldığı anma yürüyüşü Cumhuriyet Caddesi, Lise Caddesi ve İstiklal Caddesi'nin ardından Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Cumhuriyet Meydanı'nda Sarıkamış şehitleri için İlkadım İlçe Müftüsü Yahya Polat dua okudu. Daha sonra Sarıkamış şehitleri için dev ekranda kısa bir film izlettirildi. Bazı vatandaşların filmi izlerken duygulandığı gözlendi. Ardından yürüyüşe katılan vatandaşlara asker çorbası dağıtıldı.

METRE KARDA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANMASI

Sarıkamış Harekatı'nın 101'inci yıldönümünde, donarak şehit olan on binlerce asker için Zonguldak'ta 'anma yürüyüşü' düzenlendi.
Sarıkamış Harekatı'nın 101'inci yıldönümünde, donarak şehit olan on binlerce asker için Zonguldak'ta bir metre kar altında 'anma yürüyüşü' düzenlendi. Milli Egemenlik Caddesi'ndeki Öğretmenevi önünden başlayan yürüyüş Şehitler Anıtı'nda sona erdi. Yaklaşık 2 kilometre yürüyen kalabalığa vatandaşlar alkışlarla, sürücüler ise korna çalarak destek verdi. Şehitler Anıtı'nda sona eren yürüyüşün ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Güral Karayılmaz, amaçlarının, Sarıkamış harekatının 101'inci yılında bir kez daha şehitleri anmak ve bunu genç gönüllerde ebediyete kadar yaşatmak olduğunu söyledi. Karayılmaz, katılan vatandaşlara teşekkür ettikten sonra program Kuran-ı Kerim tilaveti ve duaların okunmasıyla sona erdi.

MUĞLA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜ 
 

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü organizesinde Sarıkamış Şehitleri Anma Yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüş öncesi Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından vatandaşlara bere, eldiven ve atkı dağıtıldı. 

Menteşe Cumhuriyet Meydanında başlayan yürüyüşe Vali amir Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüş öncesi konuşan Vali Amir Çiçek, geçmişte olduğu gibi, bu gün de kar, soğuk demeden vatan savunması için güvenlik güçlerinin her zaman görev başında olduklarını söyledi. Vali Çiçek, "Vatan bizler için kutsaldır. Geçmişte de öyleydi, bugün de öyle. Bu sözde değil, gerçek duygudadır. Şu anda bile hala sıfırın altındaki hava şartlarında vatanını böldürmemek için mücadelemiz sürüyor" dedi.
Yürüyüş öncesi Muğla Müftüsü Abdurrahman Koçak tarafından başta Sarıkamış şehitleri olmak üzere tüm şehitler için dua okundu. Cumhuriyet Meydanında başlayan yürüyüş, Recai Güreli Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi, Leylak Sokak, Hasan Ercan Caddesi ve İsmet Çatak Caddesindeki Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü önünde sona erdi.
Yürüyüş sonrası yürüyüşe katılan vatandaşlara Vali Amir çiçek ve diğer protokol üyeleri tarafından lokma ikram edildi.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜLER

Balıkesir'de Sarıkamış şehitlerini anmak için yürüyüş ve tören düzenlendi. Törende öğrenciler işaret dili anlatımıyla İstiklal Marşını okudu.  Balıkesir'de Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen yürüyüş ile Sarıkamış şehitleri anıldı. Sabah 10'da Zağnos Paşa Cami önünde toplanan kalabalık, Sarıkamış şehitleri için yürüdü. Vali Mustafa Yaman başta olmak üzere bir çok protokol mensubunun hazır bulunduğu yürüyüşe vatandaşlar da katıldı. Anafartalar Caddesi üzerinden yürüyen kalabalığa mehter takımı öncülük etti. Kızılay Caddesi üzerinden marşlarla devam eden yürüyüş Kapalı Spor Salonu önünde son buldu. Burada düzenlenen törende Gençlik Merkezi Kişisel Gelişim Kulübünün işaret dili anlatımıyla İstiklal Marşı okundu. Törende konuşma yapan Balıkesir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Aslan Sarıkamış Şehitlerini andı. Aslan yaptığı konuşmada, "Bugün burada bir araya gelmiş olan herkes atasının ve şühedanın izindedir. Sarıkamış Şehitliği tarihimizin, medeniyetimiz, en önemlisi de bizim kardeşliğimizin sarsılmaz bir abidesidir. Bu vatan, bu millet için inancımız ve kutsallarımız, bayrağımız için şehit olmuş bütün kardeşlerimizi hayırla, şükranla ve rahmetle yad ediyoruz" dedi.

Ardından Balıkesir Gençlik Merkezi Edebiyat Kulübü gençlerinden Gizem Şirin, Mehmet Akif Ersoy'un Cenk isimli şiirini okudu. Tören sonunda Balıkesir Müftü Yardımcısı Ramazan Topcan şehitlerin ruhuna dua okudu ve yürüyüşe katılanlara pilav - ayran ikram edildi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.