Hava Durumu

Türklere taşlı saldırı!

Güney Kıbrıs'ta aşırı sağ eğilimli Rum Ulusal Halk Cephesi'nin (ELAM) üyeleri, KKTC'nin kuruluş yıl dönümünü protesto etmek amacıyla Ledra Palace Geçiş Kapısı'nda eylem yaptı. Fanatikler eylem sırasında KKTC tarafından taş attı.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2015 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2015 14:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Türklere taşlı saldırı!

Güney Kıbrıs'ta aşırı sağ eğilimli Rum Ulusal Halk Cephesi'nin (ELAM), KKTC'nin kuruluş yıldönümünde Ledra Palace Geçiş Kapısı'nda eylem yaptı. Aralarında öğrencilerin de bulunduğu yüzlerce ELAM üyesi, geçiş kapısından KKTC'ye doğru taş ve çatapat atarken, Kıbrıs Türk plakalı araçlara zarar verdi. Olaylarda yaralananlar oldu. Rum haber kaynaklarına göre Birleşmiş Milletler, tedbir amacıyla Lokmacı Sınır Kapısı'nı kısa bir süre geçişlere kapattı. Rum polis kuvvetleri de bölgeye sevk edildi.

ANASTASİADİS EYLEMLERİ KINADI

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, olaylar nedeniyle hem sosyal medya hesabından hem de yazılı olarak açıklama yaptı. Anastasiadis bu tür saldırıların Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için gösterilen çabalara olumsuz etki yaptığını belirterek eylemleri kınadı ve eylemlerin kabul edilemez olduğunu belirtti. Anastasiadis, iki toplum arasında barış içerisinde bir arada yaşamayla ilgili güvensizlik yaratan bu gibi eylemlerin, "Garantiler ve garantör güçlerin gerekliliğinden" bahsedenlere de fırsat verdiğini kaydetti. Anastasiadis, "Bazı münferit kişilerce veya azınlık gruplarca yapılan, sahte vatanseverlik nidalarıyla adanın bölünmesini hedefleyen" bu gibi eylemlere devletin müsamaha göstermeyeceğini de vurguladı.

Kıbrıs Türklerine olaylardan derin üzüntü duyduğunu da ileten Anastasiadis, bu olayların Kıbrıslı Rumların çoğunluğunun duygularını yansıtmadığını kaydetti. Anastasiadis, sosyal hesabından yaptığı paylaşımında ise, "Akılsızların Kıbrıslı Türkler aleyhindeki bu saldırılarının" kabul edilemez olduğunu ve kınanması gerektiğini belirterek, derin üzüntü duyduğunu ifade etti.

AKINCI "KIBRISLI TÜRKLERE SALDIRAN ELAM'CILAR YAKALANMALI"

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, Lefkoşa'da sınır kapılarına yakın bölgelerde bugün bazı Kıbrıslı Rum öğrencilerle ELAM üyelerinin Kıbrıslı Türklere yönelik saldırısının müzakere sürecine hiçbir katkısı olmadığını vurguladı. Akıncı, Rum Yönetimi'nden suçluları derhal yakalayarak yargı önüne çıkarmasını istedi. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, böylesi bir olaya Rum öğrencilerin katılmasını anlamalarının mümkün olmadığını da belirterek, Rum liderliğinin konuya ciddiyetle eğilmesi gerektiğini kaydetti.

Akıncı yazılı açıklamasında, 15 Kasım'ı bahane ederek bazı öğrencilerin ve ELAM mensuplarının bugün Lefkoşa'da geçiş kapılarına yakın noktalarda taşkınlık yaptıklarını, Kıbrıslı Türklere ait arabalara saldırıda bulundukları ve bazı Kıbrıslı Türklerin yaralandığını öğrendiğini belirterek, bunun yanı sıra Yiğitler Burcu'na yönelik patlangaç, taş ve şişe atıldığının tespit edildiğini kaydetti. Bu tür davranışların Kıbrıs'ta sürdürdükleri müzakere sürecine hiçbir şekilde katkı yapmadığının ortada olduğunu vurgulayan Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in bu olayları kınamasını memnuniyetle not ettiğini ancak bu suçu işleyenlerin derhal yakalanarak yargı önüne çıkarıldıklarını görmek istediklerini belirtti.

Rum öğrencilerin okuldan uzaklaşarak bu tür eylemlere katılmalarını anlamanın da mümkün olmadığına dikkat çeken Akıncı, "Okul idaresi ve öğretmenlerin buna olanak sağlaması kabul edilemezdir. Kıbrıs Rum liderliğinin bu konuya ciddiyetle eğilmesi gerekmektedir" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.