Hava Durumu

Bu bitki kanser hücrelerine son veriyor

Siirt Ürünleri Derneği Başkanı Vehip Emrah, ABD'nin bir üniversitesinde, "ıçkın" adlı bitkinin kanser hücrelerini öldürdüğü yönünde yapılan bilimsel araştırma sonucunun büyük yankı uyandırdığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2015 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2015 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Bu bitki kanser hücrelerine son veriyor

Her yıl baharın gelmesiyle Siirt bölgesinde tonlarca yayla muzu olarak tabir edilen "ıçkın" bitkisinin yetiştiğini belirten Emrah, bu araştırma sonuçları hem ıçkının üretiminin artıracağı hem de bölge halkının bu ürüne olan tüketimi ve ilgisini daha da artıracağını söyledi. Emrah, "biz yıllar önce de Siirt bölgesinde yetişen Siirt fıstığı başta olmak üzere çitlembik olarak tabir edilen menengiç, sumak, yayla muzu ıçkın ve Pervari Çemekare yaylasında yetişen sirike peynir otunun doğal yollarla yetişen ürünler olduğundan insan sağlığına ve birçok hastalıklara iyi geldiğini söyledik. Ve halen de bunu deklare ediyoruz. Ancak bölgede yaşanan terör olayları yüzünden bir türlü dikkatleri bu bölgeye ve bu doğal ürünlere çekemedik. Ta ki ABD'nin Atlanta Üniversitesi'nde yayla muzunun kanser bağlı hücreleri yok ettiği yönünde yaptığı bilimsel araştırma sonucuna ulaşıncaya kadar. Siirt'in 56 ürünü ile ilgili çok kapsamlı bir araştırmalarımız var.

Siirt Üniversitemiz başta olmak üzere dileyen her üniversiteye bu çalışmaları açmaya hazırız. Yeter ki ilimizin saklı kalmış bu hazineleri güz yüzüne çıksın" dedi.
Emrah, yayla muzunun, Siirt'in Pervari ve Eruh gibi bölgelerinde yüksek rakımlı bölgelerde baharla beraber ilk karın erimeye başlamasıyla çıktığını ve bölge halkı tarafından toplanıp satıldığını söyledi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.