Hava Durumu

Uludağ'ın ardına saklanmış cennet

Bursa'nın gizli cenneti Gököz, sahip olduğu doğal güzellikleriyle adını her geçen gün tüm dünyada duyuruyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2020 06:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2020 06:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Uludağ'ın ardına saklanmış cennet

Demet DİNÇ

Keles'e bağlı kırsa Gököz Mahallesi sahip olduğu doğal zenginlikle konuklarını kendisine hayran bırakıyor. Bölgenin turizm cenneti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Gököz Göleti, adeta Uludağ'ın ardına gizlenmiş bir cenneti andırıyor. Bursa-Keles karayolunun 49. kilometresinde bulunan bu doğal zenginlik, Keles'e giderken yolun sağ tarafında yer almaktadır. Uludağ'ın güneyinde 1000 metrelik rakımda bulunan Gököz Köyü, göletinin yanı sıra Maremşah yaylası, yeşil bitki örtüsü, temiz havası, eski köy evleriyle de doğallığın en güzel halini sunuyor.

Köydeki evler genel olarak iki katlıdır. Evler ahşap ve taştan bölgenin iklim şartlarına göre yapılmıştır.

HER MEVSİM AYRI GÜZEL

Bölgede açılan turizm tesisinin adından Gököz'ün ünü tüm yurda hatta dünyaya yayılırken, buraya dinlenmek için gelen köy atmosferinde kişiler doğanın en güzel anlarına şahit oluyor. Kış aylarında hava şartları keyifli anlar yaşanmasına elveriş vermese de bu ayların en güzel ve doğal görünümünü konuklarına sunuyor. Özellikle ilkbaharda Uludağ'ın yamaçlarında erimeye başlayan karların görüntüsünün gölete yansımasıyla ortaya çıkan uyum insanı farklı bir atmosfere sürüklüyor.

Köyde günümüzde yaşlı nüfus kalmış, gençler ise büyükşehirlere ve yurtdışına göç etmiştir.

YILDIZI PARLIYOR

Son dönemlerde Arap turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Gököz, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Yürüyüş, at biniciliği ve ATV ile doğa turu gibi aktivitelerin yapılabildiği Gököz'e ilgi her geçen gün artıyor. Ayrıca gölet olta balıkçılarının da uğrak noktalarından biri konumunda.

GÖÇÜN ETKİSİ...

Bu kadar doğal güzelliğe sahip olmasına rağmen diğer dağ köyleri Gököz de göçten olumsuz yönde etkilenmiş. Köydeki genç nüfus büyükşehirlere göç ederken, şu anda sadece yaşlılar yerleşik olarak yaşamlarını sürdürüyor. Köydeki geçim kaynağı tarım ve hayvancılık iken son dönemlerde turizmle ilgili de ekonomik bir kıpırdanma yaşanıyor.  Gököz göletinin bulunduğu geniş alanda yapılan köy şenlikleri ise gurbette bulunan Göközlüleri bir araya getiriyor. Şenliklerin yapıldığı alana ise Maremşah yayla denmektedir.

MÜZEYYEN SENAR'IN KÖYÜ

Türk sanat müziğinin efsane ismi Müzeyyen Senar da 1918 yılında Gököz'de doğmuştur. Babası kıraathane işletmecisi Mehmet Bey, annesi ise köyün güzel sesli Kur'an okuyucusudur Zehra hanımdır. Senar'ın sesinin güzelliği de ilk kez annesiyle beraber köyde gittiği mevlitlerde anlaşılmıştır. Sonrasında da Türk sanat müziğinin divası namını alacak bir üne kavuşmuştur. 2015 yılında vefat eden Senar'ın köyde yaşadığı evi ise Göközlüler tarafından kültür evine dönüştürülmesi talep edilmektedir.

Köyde yapılan Maremşah Şenlikleri göç eden Göközlüleri bir araya getiriyor.

Gököz Göleti'nin hemen yanında kurulan tesis, binicilik, doğa yürüyüşü ve ATV turu gibi pek çok aktiviteyi yapmanızı sağlıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.