Hava Durumu

Tarihin heybetli şahidi; Saltanat Kapısı

Osman ve Orhan Gazi'nin 23 yıl boyunca kuşatma altında tuttuktan sonra fethettiği Bursa; beş yüz yıl tüm dünyaya hükmeden bir imparatorluğun temellerinin atıldığı kenttir. 2 bin 200 yıllık tarihi boyunca her kuşatmaya direnen, her metrekaresinde ayrı bir tarih yazılan Bursa Kalesi, Sur ve Kapıları tarihe şahitlik etmeyi tüm görkemleriyle sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2019 06:37
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2019 06:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Tarihin heybetli şahidi; Saltanat Kapısı

Demet DİNÇ

Milattan önce 7. yüzyıl'da Bursa'nın yer aldığı coğrafyaya yerleşen ve milattan önce 327 yılında bağımsız bir krallık haline gelen Bitinyalıların, Bursa Kalesi'ni milattan önce 1. Yüzyıl'da inşa ettikleri düşünülmektedir. Tarihin en eski kalelerinden biri olan Bursa Kalesi; Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına ev sahipliği yapmıştır. Roma ve Bizans İmparatorlukları döneminde kale, çeşitli restorasyonlardan geçirilmiştir.

ORHAN GAZİ TARAFINDAN SURLARA TAKVİYE YAPTIRILDI

1326 yılında Bizanslılardan alınan Bursa'nın surları Orhan Gazi tarafından üç köşeli burçlarla takviye edilmiştir. Çakır Ağa Hamamı ile Tophane arasında biri silindir gövdeli, ikisi üç köşeli büyük burç kalıntıları da vardır. Bunların arasında yer alan Hisar Kapı 1855 yılındaki depremde yıkılmıştır. Buradan doğuya dönen surlar, evlerin bahçe duvarlarına temel vazifesi yapmıştır.

UZUNLUĞU 2 KİLOMETRE

Bursa Kalesi'nin içerisinde Roma dönemine ait sütunlar, lahit parçaları, kitabeler, adak ve mezar steli, heykel kaideleri yer almaktadır. Kalenin yapımında ise blok ve moloz taşlar kullanılmıştır. Kale surlarının uzunluğu yaklaşık 2 kilometredir. Kalenin iki burcu da şehrin Çakır Hamam ve Tophane bölgeleri arasında yer almaktadır. Hisar Kapı ve bazı sur duvarları 1855 yılındaki büyük Bursa depremi sırasında yıkılmıştır.

EVLİYA ÇELEBİ'DE YAZDI

Pınarbaşı Kapı ile Zindan Kapı arasında kalan surların kesme taşları ise yeni yapılanma için sökülmüş, bu taşlardan geriye sadece temel izleri kalmıştır. Kalenin günümüze ulaşan dikkat çeken bölümleri mazgalları ve yuvarlak kemerleridir. Bursa Kalesi'nden ve kapılarından; geçmişten günümüze, yerli yabancı birçok gezgin; gezi yazılarında bahsetmişlerdir. 1640 senesinde Bursa'yı ziyarete gelen ünlü Osmanlı gezgini Evliya Çelebi surların altmış yedi kulesi ve beş kapısının bulunduğunu ve çevresinin on bin adım olduğunu söylemiştir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.