Hava Durumu

Dünya çalkalanıyor! 15 milyon insan ölecek

Çin'de ortaya çıkan ve 90 ülkeye yayılan koronavirüsün 15 milyon can kaybına yol açabileceği duyuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2020 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2020 14:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Dünya çalkalanıyor! 15 milyon insan ölecek

Altı kıta, 88 ülke ve 98 bini aşkın hasta. Son verilere göre 3 bin 383 insanın canını alan koronavirüs salgınında yeni açıklanan bir rapor, dünyayı çalkaladı.

Afrika ülkesi Kamerun'da da ilk koronavirüs vakası tespit edildi. Hastanın 58 yaşında bir Fransız vatandaşı olduğu ve 24 Şubat tarihinde başkent Yaounde'ye geldiği açıklandı.

Kamerun'un ardından Balkan ülkesi Sırbistan da ilk Covid-19 vakasını rapor etti. Sırbistan Sağlık Bakanlığı, 43 yaşındaki erkek hastanın Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye seyahat ettiğini bildiriyor.

Avrupa ülkesi Hollanda'da ise koronavirüsten ilk ölüm gerçekleşti. Rotterdam kentindeki bir hastanede hayatını kaybeden hasta, 86 yaşındaki bir erkek. Hollanda'da ilk koronavirüs vakası 27 Şubat'ta ortaya çıktı, halihazırda 82 vaka var.

Bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni çalışma, dünya üzerinde koronavirüsten 15 milyon insanın hayatını kaybedebileceğini ortaya koydu.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 15 milyon can kaybının en iyi senaryo olduğunu, en kötü senaryoda ise ölü sayısının 68 milyona ulaşabileceğini söylüyor.

Araştırmacıların açıkladığı senaryolar, virüsün ilk yılına yönelik bir çalışmayı kapsıyor. Hindistan ve Çin'deki ölümlerin milyonlara ulaşması bekleniyor.

ABD'de 230 bin, İngiltere'de 64 bin, Almanya'da 79 bin ve Fransa'da 60 bin can kaybı gerçekleşebilir. Araştırmaya göre, Güney Kore ve İtalya'da da ölü sayıları on binlere çıkacak.

Virüs salgınının dünya ekonomisini vurması da bekleniyor. Global çapta zarar en iyi senaryoya göre, 2,3 trilyon doları bulacak.

En kötü senaryodaki kayıp ise, 9.2 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor. Uzmanlar, bazı ülkelerin ekonomilerinin eriyebileceğini aktarıyor.

Son günlerde virüsün en hızlı yayıldığı ülke olan Güney Kore'de bugün 196 vaka daha açıklandı, ülkede kayda girmiş 6 bin 284 hasta bulunuyor. Yedi kişinin daha son 24 saatte öldüğü Güney Kore'de toplam can kaybı 42'ye çıktı.

Seul yönetimi, doğu komşusu Japonya'nın ülkeyi ziyaret edecek Güney Korelileri karantinaya alma kararını protesto etti ve kabul edilemez olduğunu duyurdu. Öğle saatlerinde ise Japonya ile köprüler atıldı, vize başvuruları ve mevcut vizeler iptal edildi.

Can kaybının 12'ye çıktığı ABD'de ölümlerin neredeyse tamamı Washington eyaletinde gerçekleşti. 11 insanın yaşamını yitirdiği eyalette salgının merkez üssü, 10 can kaybıyla King County.

Amerikan New York Times gazetesi, Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi CDC yetkililerinin corona virüsü testi yaptırmak isteyen herkesin doktorlarından onay almaları halinde test edileceğini bildirdiğini yazıyor. Ancak gazete, Amerika'nın corona virüsü teşhis kapasitesinin şu anda son derece sınırlı olduğunu, hastane ve kliniklerin test olma talebinde bulunan çok sayıda hastanın akınına uğrayabileceğini kaydediyor.

San Francisco açıklarında demir atan Grand Princess adlı lüks yolcu gemisinden ayrılan bir yolcunun koronavirüsten ölmesi, ABD'li yetkilileri harekete geçirdi.

Grand Princess'te seyahat eden 71 yaşındaki yolcu gemiden ayrıldıktan sonra California eyaleti sınırları içinde koronavirüsten hayatını kaybetti.

Planlanmış seferini iptal eden gemi, San Francisco açıklarında demir attı. Karaya yanaşmasına izin verilmeyen yolcu gemisinde 2 bin 383 yolcu ve bin 100 mürettebat bulunuyor.

Bazı yolcular odalarına kapanırken, koronavirüse maruz kaldığından şüphe edilen yolculara test yapılması için görevliler helikopter ile gemiye test kiti bıraktı.

Gemideki testlerin sonuçları yine helikopterle alınıp Richmond kentinde bulunan laboratuvara gönderilecek.

Testleri gerçekleştirecek sağlık görevlilerinin gemi içinden fotoğrafları da paylaşıldı. Koruyucu kıyafetler giyen görevlilerin gemide ne kadar kalacağı henüz belirsiz.

Virüsün hız kesmediği bir diğer ülke İran'da son 24 saatte 17 kişi daha öldü, koronavirüsten can verenlerin sayısı 124'e çıktı. 1000 yeni vakanın belirlendiği ülkedeki virüs bulaşan 4747 kişi var.

Dünyaya virüsün yayıldığı Çin'de son günlerde Covid-19 vakalarında düşüş var. Pekin yönetimi ana karada 143 yeni hastanın daha tespit edildiğini ve vaka sayısının 80 bin 552 olduğunu ilan etti. Son 24 saatte 30 koronavirüs hastası daha öldü, salgının başlangıcından bu yana Çin'de hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 42 oldu.

Çin'de koronavirüse yakalandıktan sonra iyileşen bir hastanın beş gün sonra öldüğü bildiriliyor. 36 yaşındaki Li Liang adlı erkek, virüsün merkez üssü Wuhan'daki bir hastaneden taburcu edilmişti.

İlk ölümün gerçekleştiği İngiltere'de vaka sayısı 116'ya ulaştı. İngiliz medyası, virüsün kimleri öldürdüğünü belirten haberlerle dolu. Daily Mail gazetesi, "Eğer yaşlı bir erkekseniz ve kalp rahatsızlığınız varsa, büyük ihtimalle ölürsünüz" başlığını kullandı.

Güney Asya'daki adalar ülkesi Malezya'da da 28 vaka daha belirlendi, hasta sayısı 83'e çıktı. Öte yandan henüz koronavirüs vakasının görülmediği Bulgaristan'da grip salgını nedeniyle ülke genelindeki tüm okul ve üniversiteler 11 Mart'a kadar tatil edildi.

İtalya'da dün 41 can kaybı gerçekleşti ve ölü sayısı 148'e fırladı. 3 bin 858 vaka ile Avrupa'da en büyük koronavirüs krizinin yaşandığı İtalya'da, hem korkunun hem de virüsle mücadele amacıyla alınan tedbirlerin etkisi başkent Roma sokaklarında da gözle görülür hale gelmeye başladı.

Roma'da henüz ciddi bir panik havasından söz etmek doğru olmasa da, normal şartlarda yaz-kış dolu olan turistik meydanların sakinliği, restoranlardaki boş masa oranlarının yüksekliği çarpıcı. Eczanelerin çoğunun vitrinlerinde el jeli ve yüz maskelerinin tükendiği yazıyor.

BBC Türkçe muhabiri Övgü Pınar, "Roma kent merkezinde yaptığım yürüyüşte, normalde turist kafilelerinin arasından geçmekte zorlandığım sokaklarda, meydanlarda huzursuz bir durgunlukla karşılaşıyorum" diyor. Uluslararası haber ajansları, kentin tüm turistik mekanları bomboş. Aşk Çeşmesi Fontana di Trevi, Pantheon Meydanı ve İspanyol Merdivenleri gibi yerlerden fotoğraflar servis ediyor.

(KAYNAK:MİLLİYET)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.