Hava Durumu

Ekonomik zorluk çeken vatandaş nakit avans ve artı paraya sarıldı

Yılın ilk 6 ayında bankalardan vatandaş tarafından çekilen 'nakit avans' tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,7 artarak 26 milyar lirayı aştı. Yine haziran sonu itibariyle 'artı para'nın ödenmeyen bakiyesinde yüzde 31,8 artış oldu.

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2015 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2015 13:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Ekonomik zorluk çeken vatandaş nakit avans ve artı paraya sarıldı

Ekonomik darboğaza düşen vatandaş, kredi kartından 'nakit avans' ve banka kartıyla mevduat hesabına tanımlanan 'artı para'dan faizle para çekerek açıklarını kapatmaya çalışıyor.

Yelda ATAÇ- BUGÜN GAZETESİ

Sabit ücret ve faizi var


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre tüketici kredilerinden daha yüksek
maliyeti olduğu için son tercih olarak değerlendirilen nakit avans ve kredili mevduat kullanımı gittikçe artıyor. Ekonomik sorunlarını sabit ücret ve faiz ödeyerek çektiği bu paralarla kapatmaya çalışan vatandaşların borçlanma tutarı da artışa geçti.

Sınırlamaya rağmen arttı

Geçen yılın ilk 6 ayında kredi kartlarından 20 milyar 412 milyon lira nakit avans çeken vatandaş, bu yıl aynı dönemde yüzde 27,7 artışla 26 milyar 82 milyon lira çekti. Üstelik bu, 1 yıl içinde 3 defadan fazla kart borcunun yüzde 51'inden az ödeme yapanlara nakit avans çekim yasağı getirilmesine rağmen gerçekleşti.

2 milyar lira yükseldi

Yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle vatandaş kredi ve kredi kartı üzerinden faizle para çek-mekle de sıkıntı-sını gideremedi. Bunu aşmak isteyen tüketici bankalar tarafından verilen ve  asgari ödemesi aylık faiz tutarı kadar olduğu için borç erteleme işlevi gören kredili mevduata da başvurmak zorunda kaldı.

Kredili mevduat gibi

Artı para olarak da bilinen kredili mevduat kullanımından doğan ve kapatılamayan bakiye tutarı Haziran 2015 sonu itibariyle 8 milyar 840 milyon lira oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu tutar 6 milyar 705 milyon liraydı. Böylece yıllık bazda artı para ödenmeyen bakiye tutarında yüzde 31,8 artış meydana geldi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.