Hava Durumu

YouTube'da video izleyenler dikkat!

YouTube'daki "cesaret videoları" ölüme kadar götürebiliyor

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2018 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2018 17:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
YouTube'da video izleyenler dikkat!

Video platformu YouTube'daki bazı videolar Brezilya'da bir kız çocuğunun ölümüne yol açtı. Cesaret videolarından etkilenen kız çocuğu; ağzına deodorant sıktı ve ani kalp yetmezliği nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Günümüzde teknoloji ile birlikte imkanlar da çoğaldı. Bu imkanlardan biri de internetteki videolar. Yemek tarifinden tutun ders konularına kadar her şey tek tıkla öğrenilebiliyor. Ancak yararı olduğu kadar izleyenlere zarar da veriyor. 

Cesaret videoları ölüme sebep oluyor 

YoutTuberlar cesaret videoları ile birbirine meydan okuyor; izleyenleri, kendi yaptıklarına teşvik ediyor. Bu teşvikler ölümü de beraberinde getiriyor. 

Adrielly Gonçalves adında bir kız çocuğu, ani kalp yetmezliği ile hastaneye kaldırıldı.

BBC Türkçe'nin haberine göre Gonçalves'in bir yakını, Adrielly'nin YouTube'ta izlediği videodan etkinlediğini ve deodorantı içine çekerek öldüğünü söyledi. Bu açıklamanın ardından Gonçalves'in akrabası '' Masum bir çocuktu, deodorantı ağzına  dayadı. Çocukların internette neye baktıklarını takip etmeleri için ebeveynleri uyarmalıyız'' dedi. 

Youtuberların çoğu deodorantı ağzına sıktığı anı videoya çekip, paylaşıyor ve bu tehlikeli görüntülere binlerce kişi ulaşıyor.  

Bir haftada 24 bin 800 video 

Cesaret videoları sadece deodoranttan ibaret değil. Bazı videolarda bayılana kadar nefes tutuluyor, bol miktarda pudra ve tarçın yemeğe çalışılıyor. Bazılarında ise prezervatif burundan sokulup ağızdan çıkarılıyor. Bu videoların sonunda ise bayılıyorlar, kusuyorlar ya da ölüyorlar. Tüm bunların hepsi sağlığı tehlikeye atmasına rağmen, bu tür videolar hızla yayılıyor.

Brezilya'da cesaret oyunlarının tehlikelerini gençlere ve ebeveynleri bilinçlendirmek için çalışan bir kuruluş var. DimiCuida adlı sivil toplum kuruluşu, nefesle ilgili cesaret oyunlarından Portekizcede bir haftada 24 bin, İngilizcede 800 bin video basıldığını belirtti.

Facebook 13 yaşından küçüklere uygun değil

DimiCuida'da çalışan psikolog Vasconcelos, bazı sosyal medya uygulamaların yaş uyarılarının da dikkate alınması gerektiğini söylüyor. Örneğin WhatsApp 16 yaşından, Facebook da 13 yaşından küçüklere uygun değil.

Vasconcelos aynı zamanda çocuklara internet dışı ortamlarda gösterilerin dikkatin aynısının internet ortamlarında da gösterilmesi gerektiğini söylüyor: "Kiminlesin" diye sorduğunuz gibi internet arkadaşlarının kim olduğunu, bugün hangi videoları izlediğini sorabilir ve o videoları beraber izleyebilirsiniz."

Acil durumlarda ne yapılmalı?

Bu tür durumlarda hemen hastaneye gidilmeli. Ayrıca uzmanlar, nefes borusu tıkanabileceği için kişi hemen kusturulmaması gerektiğini söylüyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.