Hava Durumu

Yıllar sonra geri döndü

Hitit dönemine ait 2800 yıllık "Çift Aslan" heykeli, Niğde Müzesi'nde sergilenecek.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2018 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2018 11:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Yıllar sonra geri döndü

Niğde Çiftlik ilçesi Kömürcü köyü yakınlarında 2 bin 172 metre rakımlı büyük  bir tepeye kurulan geç Hitit dönemine ait yerleşkede 1933 yılında bulunan "Çift  Aslan" heykeli, o dönemde Niğde'de müze olmamasından dolayı Kayseri Müzesi'ne  gönderildi.

Heykel, yapılan girişimler sonucunda Kültür Varlıkları ve Müzeler  Genel Müdürlüğünün onayıyla Niğde Müzesi'ne nakledildi. Gerekli alt yapı  çalışmasının ardından eser, teşhir edilecek.

Dış kapıdaki kolonları destekleyen ve altı parçadan oluşan heykel,  beyaz andezit taşına işlenmiş 1 metre genişliğe, 1,5 metre yüksekliğe ve 2 metre  uzunluğa sahip.

Omuzları, ayakları, göğüsleri kaslı bir yapıya sahip ve yeleli şekilde  işlenen, ağızları tehditkar şekilde açık olan aslanlar, yandan bir yarım ve  kabartma daire gibi görünüyor.

Müzeyi gezen Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, gazetecilere yaptığı  açıklamada, müzenin Anadolu arkeolojisini yansıtan önemli mekanlardan olduğunu  söyledi.

Müzenin gerek içerisindeki ünik eserler gerekse eserlerin teşhir ve  tanzimi açısından öne çıktığını belirten Şimşek, 2003'te Avrupa'da yılın müzesine  aday gösterildiğini ve ilk üçe kaldığını anımsattı.

Şimşek, 1933'te Göllüdağ'daki kazı çalışmalarında bulunan "Çift Aslan"  heykelin, Niğde Müzesi'ne kazandırıldığını anlatarak, "Bu eserin ilimiz müzesine  yakıştığını ve burada sergilenmesinin uygun olacağını düşündük. Yapmış olduğumuz  girişimler ve çalışmalar sonucu bu eserimizi Niğde Müzesine kazandırdık." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.