Hava Durumu

Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden dev proje

Yıldırım'da bulunan Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Bölümü öğrencileri, günde 5 farklı temizlik ürününden, 5 tonluk bir üretim yapıyorlar.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2017 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2017 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden dev proje

Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisessi Kimya Bölümü öğrencileri 2007 yılından bu yana imza attıkları projeyle okul bütçesine katkı sağlıyorlar. Kimya bölümündeki hocaların fikriyle geliştirilen projeyle, okulda temizlik ürünleri üretmeye başlayan öğrenciler, günde 5 tonluk yaptıkları üretimle görenleri kendilerine hayran bırakıyorlar. Güney Marmara bölgesinde temizlik üretimi konusunda tek okul olan Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lise, Türkiye'de de Samsun'daki Atakum Anadolu Lisesi'nden sonra ikinci sırada bulunuyor.  

'KİMYA BÖLÜMÜNÜ SOMUTLAŞTIRDIK'

Üretim fikrinin nasıl geliştiğini Bursa Hayat'la paylaşan Kimya Teknolojileri Alan Şefi İhsan Eraslan, 10 yıldır hem kendi okullarının hem de diğer okulların temizlik ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtti. Kimya bölümündeki öğrencilerin, evlerine somut bir şey götüremediği için velilerinden olumlu tepki alamadığını ifade eden Eraslan, buna çözüm olarak okullarında temizlik ürünleri üretmeye karar verdiklerini söyledi. İlk başta küçük çaplı olarak eğitim atölyelerinde üretime başladıklarını söyleyen Eraslan,"Eğitim laboratuarın da öğrencilerimizle, küçük miktarda bulaşık deterjanı, sıvı el sabunu gibi ürünler yapıp,  onları evlerine gönderdik. Aileler yaptığımız ürünleri kulandırlar ve çok beğendiler. Daha sonra üretimin daha büyük bir alanda yapılması fikri oluştu. Bizlerde okul olarak döner sermaye kurmaya karar verdik. 2007 yılının ocak ayında döner sermayeyi kurduk, marka tescilimizi aldık ve üretime başladık. Burada çalışan öğrencilerimize de ekonomik olarak katkı sağlıyoruz. Yaptığımız üretim okulumuza da maddi anlamda katkı sağlamakta. Öğrencilerimiz, üretimi okulumuzda öğrendikten sonra piyasada bu işle ilgili her yerde çalışabiliyorlar. Özellikle temizlik ürünleri üreten firmalar, bizlerden eleman konusunda yardım istiyorlar. Bu şekilde öğrencilerimize hem iş imkanları doğmuş oluyor hem de hayatlarında yeni bir boyut kazanmış oluyorlar. Burada devletin parasını yine devletin kamu kurumlarına satarak, devletin parası yine devletin kasasına giriyor" şeklinde konuştu.

'PİYASADAKİ ÜRÜNLERDEN EKSİĞİMİZ YOK'

Üretim alanlarında 5 farklı temizlik ürünü ürettiklerini belirten Şef Eraslan, şu an için çamaşır suyu, yüzey temizleyici, sıvı sabun, cam sil ve tuvalet temizleyici ürettiklerini söyledi. Üretim alanlarının gelişmesiyle daha farklı ürünlerde üretebileceklerinin altını çizen Eraslan,"Ürün yelpazemizi daha da geliştirmek istiyoruz ama üretim alanımızın kısıtlı olmasından dolayı daha bunu hayata geçiremedik. Üretim yaparken hijyen konusuna çok dikkat gösteriyoruz. Çocuklarımızın üretim yaptığı sırada önlüklü, eldivenli ve maskeli olmasına dikkat gösteriyoruz. Özellikle iş güvenliği açısından yerleri kaymaz hale getirdik. Bunların dışında piyasan hiçbir şekilde açık ürün almıyoruz. Kapalı ambalajlarla gelen ürünlerle üretim yapıyoruz. Ürünlerimizde insan sağlığına zarar vermesin diye koruyucular kullanıyoruz. Ürettiğimiz sıvı sabun ve yüzey temizleyicinin kalitesi piyasadaki sabunlarla yarışır durumda. Onlardan eksik kalır yanı yok. Belki de fazlası var. Herkes ürünlerimizi gönül rahatlığıyla kullanabilir" dedi.

KAMU KURUMLARINA ÇAĞRI

2 yıldır ürettiklerini ürünleri diğer kamu kurumları ve okullar da sattıklarını belirten Şef Eraslan, Yıldırım'daki tüm ilkokul ve ortaokullara, temizlik ürünlerinin, kendileri tarafından verdiğini söyledi. Eraslan,"Bu yıl özellikle İlçe Milli Eğitim Müdürümüzün katkısıyla birlikte Yıldırım'daki ilköğretim okullarına 40 tonluk temizlik ürünü dağıtımını yaptık. Ayda 12 ton sıvı sabun, diğer ürünlerden de 20 ton civarında üretim yapabiliyoruz. Kamu kurumlarının ve özellikle okullarımızın temizlik ürünlerinde bizim okulumuzu tercih etmelerini istiyoruz. Çünkü bizim yaptığımız ürünlerin hepsinin içeriği belli. Eksiği olmayan ürünler üretiyoruz. Bu yüzden diğer okullardan da bizlere katkılarını bekliyoruz. İlçe Kaymakamımız ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz bu konuda bizlere çok yardımcı oldu. Onlara da çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.      

'EZBERE ÜRETEBİLİYORUM'

Kimya bölümünde öğrenci olan Ayşe Kurban, temizlik ürünlerinin üretiminde bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek,"Öğretmenimin teklifiyle temizlik ürünleri üretiminde yer aldım. İlk başta formül üzerinden üretim yapıyordum. Kendimi geliştirdikten sonra daha da çok sevmeye başladım. Şu an formüllere bakmadan ezbere yapabiliyorum. İleride bu mesleği devam ettirebilirim. Sağlık sektöründe çalışmak ve kimya mühendisi olmak gibi iki farklı hedefim var. İlerleyen yıllarda bu iki meslekten birini seçip, kariyerimi ona göre belirleyeceğim" dedi.

'OKULUMUZA KATKIMIZ OLUYOR'

Kimya bölümünde lise 3 öğrencisi olan Muhammet Özen,"Üretim yapmadan önce nasıl yapıldığına dair bir merakım vardı. Sonra hocamızdan teklif gelince bende üretim alanında çalışmaya başladım. Sonuçta burası bizim okulumuz, buraya katkı vermek bizleri çok mutlu ediyor. Bizler okulumuza ne kadar çok katkı sağlarsak, okulumuzda o kadar güzelleşir. Böyle olunca da bizler için daha güzel şartlar ortaya çıkmış olur" ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.