Hava Durumu

Yeni mutasyona analiz: "Böylesi hiç görülmedi"

Belçika'da korona virüsün yeni bir mutantı keşfedildi. İlk kez ocakta çıkarılan bu virüs diğer varyantlar göre daha tehlikeli veya bulaşıcı olup olmadığı henüz bilinmiyor. Bilim insanları bu varyantın öncekilerine hiç benzemediğini ifade ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2021 22:56
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2021 22:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Yeni mutasyona analiz: "Böylesi hiç görülmedi"

Belçika'da yeni tip koronavirüsün yeni bir mutantı keşfedildi, ilk kez ocakta ortaya çıkarılan bu virüs diğer varyantlara göre daha tehlikeli veya bulaşıcı olup olmadığı henüz bilinmiyor. Bilim insanları bu varyantın öncekilerine hiç benzemediğini ifade ediyor.

Bilimsel adıyla "B 1.214" veya Belçika mutantı bugün ülkede sekanslanan Covid-19 vakalarının yaklaşık 4'ünü temsil ediyor. İngiliz varyantı ise toplam vakaların yüzde 70'ini oluşturuyor.

Keşfedilen yeni varyant ile bir çalışma yayınlamaya hazırlanan araştırmacıların ilgilisi çeken ise bu mutasyonun öncekilerine hiç benzememesi, fakat daha tehlikeli olup olmadığı şimdilik bilinmiyor.

'BUGÜNE KADAR BÖYLESİ BİR MUSTASYON HİÇ GÖRÜLMEMİŞTİ'

Liege virüs analizi ve dizileme laboratuvarı Başkanı Vincent Bours, "bugüne kadar böylesi bir mustasyon hiç görülmemişti" diyerek şaşkınlığını gizlemiyor.

Belçika mutantının diğer varyantlar gibi hareket etmediğine dikkat çeken Bours, "Kopyalama sürecinde genellikle DNA parçalarının kaybolduğunu gözlemliyoruz. Fakat Belçika mutantı ile aksine, pek çok ekleme oluyor. Spike proteini dizisine dokuz nükleotidin eklendiğini fark ettik" diye konuştu.

BELÇİKA VARYANTI ŞİMDİLİK 'ENDİŞE VERİCİ' OLARAK SINIFLANDIRILMADI

Belçikalı bilim insanları, şu ana kadar varyantın tespit edilen hastaların hiçbirinin yoğun bakımda olmadığının altını çizerek henüz endişelenecek bir durum olmadığını belirtiyor.

Ancak yeni mutant ile ilgili "nasıl yayılıyor, etkisinin nasıl ve aşıya karşı dirençli mi?" gibi sorular henüz yanıtlanmış değil. Ülkedeki sağlık kurumları olayı yakından takip ediyor.

Louvain Katolik Üniversitesi'nde mikrobiyolog olan Doktor Emmanuel André, "Aşırı derecede endişelenmemiz gerektiğini gösteren hiçbir argüman yok. Bu nedenle B 1.214 varyantı, Güney Afrika, İngiliz ve Brezilyalı kuzenleri gibi 'endişe verici mutantlar' olarak sınıflandırılmadı" diye konuştu.

Virüsün Belçika'da keşfedildiğini belirten Vincent Bours, aslında mutantın Sahra altı Afrika bölgesinden gelmiş olabileceğini belirtti.

MUTASYON NEDİR?

Virüslerin çoğalma esnasında kendi genetik bilgilerini kopyalarken yaşanan rastgele değişime mutasyon adı veriliyor ve bu doğal bir olay.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), varyantı "bir veya birkaç yeni mutasyona" sahip bir virüs olarak tanımlıyor.

Virüs ne kadar çok insana bulaşırsa o kadar çok mutasyona uğrama fırsatı yakalıyor, ancak uzmanlar SARS-CoV-2'nin nispeten daha yavaş mutasyon geçirdiğini ve dolayısıyla daha stabil olduğunu söylüyor.

(Kaynak:Euronews)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.