Hava Durumu

Yed'i velayet 7 vilayet'in çekimleri başladı

Uluslararası Yed'i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali'nin çekimleri, Bursa'nın tarihi mekanlarında yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2017 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2017 11:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Yed'i velayet 7 vilayet'in çekimleri başladı

Amatörlerin yazdığı profesyonellerin çekerek oynadığı Uluslararası Yed'i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali Bursa'nın tarihi ve önemli mekânlarında çekimleri yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) destekleriyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen festivalde bir de BTSO Başkanı İbrahim Burkay konu alındı. Çekilen filmler Bursa ve İstanbul'da 20-27 Ağustos'ta bu illerde halka açık ücretsiz gösterimleri gerçekleşecek. Festivalin finali ise 9 Eylül'de BTSO tarafından yapılacak.


AMATÖR SENARYOLAR PROFESYONEL İSİMLER 


Uluslararası Yed'i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali'nin proje koordinatörü ve aynı zamanda yapımcısı Eda Sürmeli, festivalin detayları hakkında bilgi verdi. Sürmeli, "Yed'i Velayet 7 Vilayet dünyanın ilk tasavvuf kısa film festivalidir. Farklı bir içeriği var. Daha önce yapılmamış bir işi yapıyoruz. Her sene olduğu gibi 7 senaryo belirliyoruz. Yurt içi ve yurt dışında açtığımız senaryo yarışması ile seçeceğimiz en iyi 7 senaryoyu profesyonel bir ekiple film haline getiriyoruz. Profesyonel oyuncular, ekipler, yönetmenler ile çekimi yapıyoruz. Hem senaryo hem de kısa film dalında iki kategori var. Bu iki kategoride yarışmalardan sonra 14 filmi Bursa ve İstanbul'da yazlık sinemalarda yayınlıyoruz" dedi. 


AMACIMIZ ÖN YARGIYI KIRMAK 


Dünyada oluşan yargıyı kırma amacı ile İslam bilim ve ilmi konu aldıklarını ifade eden Sürmeli, "Yed'i Velayet 7 Vilayette 3 senedir mutasavvıfları konu almıştık. Bu sene bir farklılık yapalım dedik ve İslam'ın bilim ve ilim insanlarını konu alalım istedik. Bir alt başlık açtık. Farabi, İbn-i Sina, İbn-i Rüşt, El Biruni, Ali Kuşçu, Molla Fenari gibi çok kıymetli zatları film konusu haline getirdik. Bir yargı var ve biz o yargının farkındaydık. Şöyle ki; bilim ve İslam birbirinden ayrı kutup gibi düşünülüyordu. Ama asla böyle bir durum yok. Ortaçağ'da Avrupa en karanlık çağını yaşarken bizim üstatlarımız dünyaya ışık tutmuşlar. Biz de bu fikirden yola çıkarak bu sene böyle bir konu belirledik. Yurt içinde 55 yurt dışında 25 üniversite ile ortak çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.  


BURKAY'A TEŞEKKÜR 


Yoğun bir katılımın olduğunu ifade eden Sürmeli eleme yaparken zorlandıklarını ifade etti. Ayrıca festivalde BTSO Başkanı İbrahim Burkay'ın da konu edinildiğini söyleyen Sürmeli, verdiği destekten dolayı Burkay'a teşekkürlerini iletti. Sürmeli, "Bu sene çok yoğun bir katılım vardı. Senaryo jürisinde çok zorlandık. Beraberce eledik. Çok sayıda başvuru oldu. Yaklaşık 300-400 başvuru arasında 58'e indirdik. Daha sonra ilk yediyi belirledik. İlk geldiğimizde BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay'ın konu alındığı bir hikâye seçmiştik. Gazi Üniversitesi'nden bir arkadaşımız yazdı. Ticaret ve Sanayi Odası'nın Sivil, Uzay Havacılığı ile Molla Fenari'nin vizyonunu birleştirerek çekimlerini tamamladık. Bu konuda Sayın Burkay'ın destekleri çok kıymetli. Başkanımızın gençlere verdiği destek ile bir bütünlük oluşturduk. 4 senedir de finalimizi BTSO binasında yapıyoruz " dedi. 


İSLAMOFOBİYE DİKKAT ÇEKECEĞİZ 


Son dönemlerde artan İslamofobiye El Biruni ile dikkat çekmek istediklerini ifade eden Sürmeli, " Bu sene El Biruni'yi de çektik. Biliyorsunuz muhteşem bir zat. El Biruni'nin ışığı ile inşallah bizde İslamofobiye bir mesaj göndermeye çalışacağız. Bu anlamda çok kıymetli bir senaryo oldu. Bu festivali yaparken doğru, etik, estetik eserler üretmeye teşvik etmek istedik. Biz konuyu veriyoruz onların üretmesini istedik. Bu konuları araştırdıkları takdirde çok şey bulunabilir. Dünya sinemasında çok kurgu malzemesi yok. Ama bizde kendi tarihimizde o kadar güzel isimler var ki hepsi konu olur ve malzeme çıkarılabilir" şeklinde konuştu. 


BURSALILAR ÇOK YARDIMSEVER


Sürmeli, Bursalıların yardımlarından dolayı çok mutlu olduklarını da ifade etti. Sürmeli, "Bursa muhteşem bir şehir. Ben herkese başta teşekkür ediyorum. Bizi çok güzel ağırlıyorlar. İki gün önce Üftade Tekkesi'ndeydik arkadaşlar ile sahur yapıyorduk. Bu sahur sürecinde herkes bir şey getirdi. Bütün mahalle ile çok güzel sahur geçirdik. İnanılmaz bir yardım var. Şuan çekim yaptığımız Antikacılar dernek binasının sahibi olan Mert ve Murat beyler de bizlere mekanlarını açtıklar ve çok yardımcı oluyorlar. Herkes işin bir yerinden tutmaya çalışıyor. Ayrıca da çektiğimiz filmleri görmenizi çok arzu ederiz. 20-27 Ağustos'ta yazlık sinemalarda yer alacağız ve herkes ücretsiz bir şekilde izleme fırsatı bulacak. Çoluk çocuk herkesi davet ediyoruz" şeklinde konuştu. 


FARKINA VARDIM 


İki senedir festivalde oyunculuk yapan Zeki Şen, festivalin önemine dikkat çekti. Şen,  " Bu yılda çok güzel filmler geliyor. Zaten dünya üzerinde yapılmayan bir şeyi yapıyoruz. Çünkü genelde festival filmleri aynı konular üzerinden gidiyor. Ya da benzeri daha çok sinematografik filmler çekiliyor. Biz farklı bakış açısını daha da farklılaştırıyoruz. Tasavvuf üzerinde insanların çok durmadığı ya da film çekmediği konuların üzerine gidiyoruz. Geçen sene Şems Tebrizi konulu filmde oynamıştım. 3 soruluk filozofta filozofu oynamıştım. Bu sene de Ümran ve Devlet filminde Devleti oynuyorum. Proje öncesinde bu kadar alakalı değildim. Proje sonrasında ilgimi çekti ve daha da içerisine dalmaya başladım. Yed'i Velayet 7 Vilayet devam ettiği sürece bende yer almayı düşünüyorum tabi onlarda benimle olmak istedikleri takdirde" dedi. 


ŞEMS TEBRİZİ'DEN ETKİLENDİM


Şen, ilk sene çektikleri Şems Tebrizi konulu filmden etkilendiğini söyledi ve araştırmalarını derinleştirdiğini ifade etti. Şen, "İlk sene Şems Tebrizi temalı filmden çok etkilenmiştim. Az çok biliyordum ama nasıldır hayatı nedir diye araştırmalara başladım. Geçtiğimiz sefer dönemde yer almıştım bu sene günümüzün karakterini canlandırdım. Ama eski döneme hitaben konular çektik" ifadelerini kullandı. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.