Hava Durumu

Yaz-kış yün giymek faydalı

Kış mevsiminin olmazsa olmazı yün içlikler havaların ısınmasıyla rafa kaldırılmaya başladı. Fakat modernize edilen yün kumaşların standartların aksine daha çok tercih edilmesi 'kışın yün giyilir mi? sorusunu akıllara getiriyor. Bursa'da 25 yıldır yün içlik satan Naci Bağcı, "yün giymenin yazı kışı olmaz" diyerek yünün faydalarını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2019 07:00
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2019 07:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Yaz-kış yün  giymek faydalı

Ali KAMUR

Yazın yün giyilir mi?

Tam aksine yazın yün içlik giymek lazım. Sıcak havalarda yün içlik giymek insanları hastalıklardan koruyor. Yün, içinde bulunan termal bir sistem sayesinde teri vücutta tutmayarak dışarı atıyor. Bu da insanı hasta olmaktan koruyor. İnsanlar yünün faydalarını yeni yeni anlamaya başladı. Artık vatandaşlar yazın yün giymeye başladı. Bazı müşterilere yün giymeyi tavsiye ettiğimizde yazın yün mü giyilir diye tepki gösteriyor. Giydikten sonra yünün rahatlığını görünce bir daha üzerinden çıkartmıyorlar. Yün teri emmeyerek vücudu kuru tuttuğu için astım, bronşit ve romatizmal hastalıkları olanlara çok faydalı. Yazın yün giyenler kolay kolay hastalığa yakalanmaz.

Naci Bağcı, sağlık için herkesin yün kullanmasını tavsiye ediyor.

Yün insan vücuduna faydalı mı?

Yün, doğal yapısı gereği nem dengesini koruyan, sağlık dostu bir elyaf olduğu için dört mevsim tercih ediliyor. Ayrıca, apre uygulamalarıyla, ekstra fonksiyonlara sahip olabiliyor; leke tutmayan veya yıkanabilen yün kumaşlar geliştirilebiliyor. Yaz mevsiminin başladığı bu sıcak günlerde hem günlük hem şık kıyafetlerde kırışmayan ve koku tutmayan kumaşların tercih edilmesiyle sektörde yün kumaşlara olan talep de artıyor. Yünü birçok farklı alanda kullanıyoruz. İnsan vücudu için faydalarını söyleyecek olursak ilk sırada astım ve bronşit rahatsızlığı olan hastalar yer alır. Doğal yün vücuttan atılan teri emerek vücudun kuru kalmasını sağlar. Bu durumda insanların terlemeyle birlikte hastalıklara karşı olan direncini yün ile korumuş, hastalıklardan da korunmuş oluyor.

Yünün özellikleri nedir?

Yünden yapılan rahat kumaşların vitrinlerde giderek daha fazla yer alıyor. Yün, vücut sıcaklığında meydana gelen değişikliklere tepki gösteren aktif bir elyaf türüdür diyebiliriz. Hava soğukken sıcak kalmanıza, hava sıcak olduğunda serinlemenize yardımcı olur. Kısacası genel kanının aksine, yün sadece kış aylarında değil dört mevsim giyilebiliyor. Son yıllarda yün kumaşların düşük mikronlarda üretilip çok daha ince hale getirilmesiyle birlikte yazın da yün kumaşlara olan talep artırmaya başladı. Termal özelliği sayesinde vücudumuzda bakteri üremesini ve kokuyu engelleyen yün, artık sadece günlük kıyafetlerde değil spor-atletik kumaşlarda da kullanılıyor. Bu doğal avantajlarıyla da hem tüketiciler hem de üreticiler açısından giderek daha kıymetli bir ham maddeye dönüşüyor. Geçtiğimiz bir kaç yıldan beri doğal ve çevre-dostu elyaflardan yapılmış ürünlere yönelik artan tüketici eğilimleri de markaların dikkatini çekiyor. Bu doğrultuda, sürdürülebilirlik hedeflerinde, yün oyuna 1-0 önde başlıyor. Tasarımcılar bilinçleniyor, koleksiyonlarında yün kullanmayı tercih ediyor, dolayısıyla dünya markaları da yünlü kumaş taleplerini artırıyor.

Bağcı, dükkanının camına astığı ilginç pankartlarla vatandaşların dikkatini çekiyor.

Sadece içlik olarak mı tasarlanıyor?

Tüketicinin beklentilerini gözlemleyip kırışmayan, buruşmayan esnek kumaşlar geliştiriliyor, çalışmalar yapıyor. Fonksiyonel kumaş çalışmalarının yanında yeni tasarımlarda geliştiriliyor. Yazın yün kumaşlara olan taleplerin artmasıyla birlikte bütün bu yenilikleri koleksiyonlarına taşıyan firmalar, ilkbahar-yaz koleksiyonlarında tasarımlarını ve renk çeşitliğini genişletiyor. Yeni nesil yün kumaşlarda tercihen açık ve canlı tonlar revaçta.

Sektörde yer bulabiliyor mu?

Günümüzde tüketici tercihlerinin değişmesiyle birlikte tekstil sektöründe dünyaca ünlü markalar fonksiyonel kumaşlara geçiş yapıyor. Artık hem günlük hem şık kıyafetlerde kırışmayan, koku tutmayan ve rahat kumaşların tercih edilmesiyle sektörde yün kumaşlara olan talep artıyor. Yaz mevsiminin başladığı bu sıcak günlerde streç diye tabir edilen yünden yapılan ve nem dengesini sağlayan rahat kumaşların vitrinlerde giderek daha fazla yer almasıyla birlikte 'yazın yün giyilmez' algısı da kırılıyor. Tüketicilerin bilinçlenmesiyle birlikte sağlıklı ve sürdürülebilir kumaşlara olan talepler artıyor. Bunların başında gelen; ipek, kaşmir ve daha birçok hammaddeyle karıştırılarak kullanım alanı artan yün, birçok markada yerini alıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.