Hava Durumu

Yalçın: Önceliğimiz ekonomi olacak

Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na talip olan Yalçın, gazetemize yaptığı açıklamada öncelikli konularının 'ekonomi' olduğunu belirterek, "Bursa son dönemde bütçe dengeleriyle ilgili sorunlar yaşıyor. Bu sorunları aşma noktasında hızlı ve dinamik bir çalışma yapmamız gerekiyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2018 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2018 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Yalçın: Önceliğimiz ekonomi olacak

Ali KAMUR/Bilal KAYAALTI

AK Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adaylığını açıklayan AK Parti eski Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, gazetemizi ziyaret ederek önemli açıklamalarda bulundu. Samimi bir ortamda gerçekleşen sohbette Sedat Yalçın, Bursa'nın önemli değerleri olduğunu ve bunları daha fazla göz önüne çıkarmak için planladığı projelerinden ve Bursa'nın dünya kentleri arasında yer bulabilmesi için yapılacak işlerden bahsetti.

Yerel yönetimlerin yükünün ağır olduğunu belirten Yalçın, Bursa'daki yapılaşmanın, göçün ve sanayileşmenin plansız olduğunu vurgulayarak; "Bursa'mızın Allah vergisi güzellikleri var. Yeşili, ovası, Uludağ'ı, ovası ve verimli toprakları var. Bunların yanı sıra birçok medeniyete ait tarihi varlıkları var. Bu güzellikler bizlere ata mirası olması haricinde 1940'lı yıllara günümüze kadar gelen sanayi ve üretim ağı da Bursa'da oluşmuş durumda. Bu sanayileşme sırasında çoğu illerimize göre Bursa yoğun bir göç alıyor. 72 milletten vatandaşlarımız, kardeşlerimizle birlikte Bursa'da yaşıyor Bursa'ya kazandırıyoruz. Verimli tarım topraklarının olduğu şehrimiz, aldığı yoğun göç nedeniyle yıpranmış bir yapı stoğu var. Yapılaşma konusundaki problemler zamanla ulaşıma da yansıdığından çözüm giderek zorlaşıyor. Merkezi ve yerel yönetimler bu göç dalgasında alt yapı iyileştirmesine yetişemiyorlar. Bunun nedeni ise göç ve gelişimin doğru orantılı olmamasından kaynaklanıyor. Bursa ilk olarak bütün dikkatini planlamaya ayırıp alan stratejisi geliştirmeli. 17 ilçe tüm olarak ele alınıp 1/100000 il 1/25000 ölçekli planların çıkarılıp hızla işleme konulmalı. Bu işlemler bizim vizyonumuzu ortaya koyacaktır. Bursa'da her yerin tanımı belli. Herkes ticaretini ve yatırımını yaparken bu gerçeğe dikkat etsin. Bu şu anlama geliyor. Bu şehrin rantı bu şehre kalacak. Parası olanın elinde kaybolduğu bir ortam yerine, planlı alan stratejisiyle adaletli olacağız" diye konuştu.

'YEŞİLLİKLER BETON OLDU'

Bursa'nın alan stratejisi konusunda yeni ve geniş çaplı projelere ihtiyacı olduğunu söyleyen Sedat Yalçın, "Bu konunun uzmanları bu kavramı ve önemini iyi bilir. Alan dediğiniz yer toprak yani kara parçası. İnsanlık olarak nüfus artışı gözler önünde fakat kara parçası artmıyor. Bizler bu toprak parçasını düzenli, planlı olarak yönetmemiz gerekiyor. Rastgele olursa yeşil alan kavramını yitirmiş elimizde olan bir karış arım toprağından da olacağız. Bursa'da çarpık yapılaşma ve hatalı kentsel dönüşüm projeleri uygulandı. Şöyle bir baktığımızda Bursa'nın adı 'Yeşil Bursa' fakat planlı şehir yapısına geçemezsek beton Bursa olacağı bariz ortada. Verimli tarım arazilerinin bulunduğu bölgeler yok edildi. Yeşilliklerin üstünü 15-20 katlı binalar aldı. Bunun önüne geçmek ise bizim elimizde ve acilen bu duruma müdahale edilmeli" dedi.

'DÖNÜŞTÜREN EV KAZANACAK'

Birçok dünya kentinde geri dönüşüme verilen önemin de altını çizen Yalçın, göreve geldikleri takdirde her hanenin geri dönüşüme katkı sağlayacağı bir projeyi hayata geçireceklerini söyledi. Projenin detaylarından bahseden Yalçın, "Geri dönüşüm aslında bir kültürdür. Evlerimizden birçok atık çıkıyor. Bizim amacımız bu kültürü 4 yıl gibi kısa bir sürede sıkı bir çalışmayla vatandaşımıza aşılayıp bu konuda bilinçlendirmek. Bizler bunu yaparken o evlerin hanımları da bunun karşılığını alacak. 4 farklı renkte 4 ayrı kutu vereceğiz ve her atık kendi kutusunda birikecek. Bu renklere ait toplama günleri olacak ve o gün geldiğinde renge göre toplama işlemi gerçekleşecek. Bu ayrıştırmayı evde yaptığımızda geri dönüşüm merkezlerinde harcanan ayrıştırma giderlerinden ev hanımlarına dönüştürdüğü atık kadar pay vereceğiz ve ev hanımı bilecek ki dönüştürdüğümde evin Besaş ekmeği, çocuğun sütü bedavaya gelecek. Bu durumla birlikte vatandaşımıza bir nebzede olsa katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Bence geri dönüşüm bu yüzyılın en önemli konularından biri olma yolunda hızla ilerliyor" ifadelerini kullandı.

BURSA ACİZ BİR ŞEHİR DEĞİLDİR, OLMAMIŞTIR!

Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildiği takdirde Sedat Yalçın, göreve geldiğinde ilk sırayı ekonomiye ayıracağını belirten Yalçın, "Bursa son dönemde bütçe dengeleriyle ilgili sorunlar yaşıyor. Bu sorunları aşma noktasında hızlı ve dinamik bir çalışma yapmamız gerekiyor. Bursa'nın İller Bankası haricinde bazı Avrupa bankalarından almış olduğu krediler var. Bunların hepsi üzerinde yeniden, detaylı bir çalışma yapmak gerekiyor ve yeniden yapılandırmaya gidilmesi gerekiyor. Bursa kapasite konusunda çok önemli ve büyük bir şehir. Bursa'nın kredisi her zaman yüksektir ve hiçbir zaman bu özelliğini kaybetmemiştir. Aldığı krediyi de borcu da günü gününe zamanında ödemiş bir şehirdir. Bursa aciz bir şehir değildir ve bunu asla kabul etmeyecek her zaman büyük şehir olduğunu bilen ve buna göre davranan nadir şehirlerden bir tanesidir. Bizim ilk konumuz ekonomidir. Bunun sonrasında konuların taraflarıyla acil bir toplantı düzenleyip sistemin çatısını oluşturacağız ve yeni hedefler, yeni bir yol haritası çıkarıp Bursa'mızın tüm yükünü omuzlayarak emin adımlarla yürüyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.