Hava Durumu

'WannaCry' virüsü Anti-virüs şirketlerinin yüzünü güldürdü

Dünya genelinde bir çok bilgisayarı etkileyen 'WannaCry' virüsü siber güvenlik şirketlerinin yüzünü güldürdü.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2017 00:55
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2017 00:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
'WannaCry' virüsü Anti-virüs şirketlerinin yüzünü güldürdü

Fidye yazılımı WannaCry cuma akşamından itibaren tüm dünyayı etkilemeye başladı

Son 5 günde 150'den fazla ülkede 300 binden fazla bilgisayar bu zararlı yazılımdan etkilendi. WannaCry olarak ünlenen WanaCrypt0r 2.0, bir metin dosyasıyla birlikte tüm bilgisayarlara sessiz sedasız bulaşarak verileri ele geçirmeye odaklanıyor.

Hizmetlerde aksama

Sistemlerdeki verilere tamamen şifre koyan zararlı yazılım, bilgileri sahiplerine geri vermek için 300 dolar değerinde sanal para Bitcoin istiyor. Virüs bulaşan bilgisayarların masaüstünde 'Bilgisayarıma ne oldu', 'Dosyalarımı kurtarabilir miyim' ve 'Nasıl ödeme yapabilirim?' başlıklarına sahip bir uyarı penceresi beliriyor. Akşam'ın haberine göre, söz konusu saldırı kullanıcıların sinirini bozmakla kalmadı başta İngiltere olmak üzere birçok ülkede sağlık hizmetlerinin aksamasına yol açtı. Arkasında Kuzey Kore'nin olabileceği belirtilen saldırı sebebiyle bazı şirketler de üretimlerine 1 gün süreyle ara vermek zorunda kaldı.

SİBER SAVAŞ ENDİŞESİ

Tarihin en büyük siber saldırısı milyonları zor durumda bıraksa da işi bu ve bunun gibi saldırıları önlemek olan firmaların hisselerinde büyük yükselişler yaşanmasına yol açtı. Bir İngiliz istihbarat yetkilisinin Financial Times'a belirttiği gibi bu saldırı yaklaşmakta olan daha büyük bir siber savaşın habercisi olabilir. Bu sebeple siber güvenlik firmaları belki de daha önce hiç olmadığı kadar ilgi görüyor. ABD'den İngiltere'ye, Japonya'dan Finlandiya'ya dünyanın tüm borsalarında işlem gören siber güvenlik hisselerinde cuma akşamı başlayan saldırıdan beri büyük yükseliş yaşanıyor.

NASDAQ TARiHi ZiRVESİNE ULAŞTI

Silikon Vadisi'nin 'anti virüs' firmaları, ABD'de Nasdaq Bileşik Endeksi'nin tarihi zirvesine ulaşmasına büyük katkıda bulundu. Endeks haftanın ilk iki gününde 53.5 puan yükselerek 6 bin 169 puana ulaştı. FireEye, Fortinet gibi dev firmalardaki yükselişler endeksi yukarı itti. Coşku ABD ile sınırlı kalmadı. Güvenlik yazılımı sağlayıcısı İngiliz Sophos Group da saldırıdan sonra yaklaşık yüzde 18 yükselerek yatırımcısının yüzünü güldürdü.

Her ay yenisi gelebilir

Siber Güvenlik Uzmanı Halil Öztürkci saldırıyla ilgili olarak "ShadowBrokers isimli hacker grubu hazirandan itibaren her ay buna benzer bir açıklık yayınlayacaklarını söyledi. Yani her ay WannaCry'a benzer bir saldırı ile karşı karşıya kalabiliriz"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.