Kurban Bayramı'nda et tüketimi konusunda vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Muhittin Pekuz, bayramı sağlıklı ve mutlu geçirebilmek için günlük et tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Pekuz, "Kurbanlık etlerinin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için bayramda yağsız veya az yağlı etler tercih edilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır" dedi.
Haber Giriş Tarihi: 22.08.2017 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2017 17:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Kurban etlerinin küçük parçalar halinde derin dondurucuda saklanması gerektiğini belirten Dr. Pekuz, "Etler kolaylıkla bozulabilen riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur. Bu sebeple çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır." diye konuştu.
Dr. Pekuz, etlerin çözdürülmesi konusunda ise şunları belirtti:
"Etin çabuk çözünmesi için oda sıcaklığında bekletmek, kalorifer üzerinde çözdürme gibi yöntemler insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir. Bunların yerine buzdolabının alt raflarında çözünmesi sağlanmalıdır."
Etle yapılan yemeklere ilave yağ eklenmeden kendi yağı ile pişirilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Pekuz, "Bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır. Etlerin dışı kadar içi de iyi pişirilmelidir. Uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir" diye konuştu.
Etlerin sindirilmesi zor olan besinler olduğunu altını çizen Dr. Pekuz, "Yeni kesilen hayvanların etlerindeki sertlik, sindirimde zorluğa yol açar. Kurban etleri hemen değil, buzdolabında birkaç gün bekledikten sonra tüketilmelidir. Yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne, besin gruplarının dengeli dağılmasına ve hijyene de özen gösterilmelidir" ifadelerini kullandı
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Uzmanlar 'et' tüketimi konusunda uyarıyor!
Kurban Bayramı'nda et tüketimi konusunda vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Muhittin Pekuz, bayramı sağlıklı ve mutlu geçirebilmek için günlük et tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Pekuz, "Kurbanlık etlerinin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için bayramda yağsız veya az yağlı etler tercih edilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır" dedi.
Kurban etlerinin küçük parçalar halinde derin dondurucuda saklanması gerektiğini belirten Dr. Pekuz, "Etler kolaylıkla bozulabilen riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur. Bu sebeple çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır." diye konuştu.
Dr. Pekuz, etlerin çözdürülmesi konusunda ise şunları belirtti:
"Etin çabuk çözünmesi için oda sıcaklığında bekletmek, kalorifer üzerinde çözdürme gibi yöntemler insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir. Bunların yerine buzdolabının alt raflarında çözünmesi sağlanmalıdır."
Etle yapılan yemeklere ilave yağ eklenmeden kendi yağı ile pişirilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Pekuz, "Bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır. Etlerin dışı kadar içi de iyi pişirilmelidir. Uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir" diye konuştu.
Etlerin sindirilmesi zor olan besinler olduğunu altını çizen Dr. Pekuz, "Yeni kesilen hayvanların etlerindeki sertlik, sindirimde zorluğa yol açar. Kurban etleri hemen değil, buzdolabında birkaç gün bekledikten sonra tüketilmelidir. Yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne, besin gruplarının dengeli dağılmasına ve hijyene de özen gösterilmelidir" ifadelerini kullandı
En Çok Okunan Haberler
Rönesans Rezidans'ın davası başladı! Müteahhitten tepki çeken savunma
Türkiye ile Yunanistan arasında kriz
Türkiye ve Azerbaycan arasında tarımsal alanda iş birliği
BM Genel Sekreteri Guterres: 'Orta Doğu bir uçurumun kenarında'
Eşsiz doğal güzellik: Tarsus Şelalesi
Kazada motosiklet sürücüsü olay yerinde can verdi!
Kazadan 3 gün önce organlarını bağışlamış: Melek, 4 kişiye hayat olacak
19 Nisan 2024 Cuma günü maç programı: Bugün hangi maçlar var?
Deprem mi oldu? Son Dakika deprem bilgileri! AFAD ve Kandilli Rasathanesi listesi...
Tokat'ta korkutan deprem!
Tarihte bugün bakın neler oldu? | 19 Nisan 2024 Cuma
Bursa'da sular neden yok? 19 Nisan 2024 Cuma Bursa su kesinti listesi!