Hava Durumu

Uzaktan eğitimde ilk ders Bakan Selçuk'tan

TRT-EBA TV'deki 'ilk ders' bu sabah saat 9'da başladı.Peki TRT-EBA TV kaç kanaldan yayın yapacak? Ders, hangi öğretmenler anlatıyor?

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2020 08:32
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2020 08:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Uzaktan eğitimde ilk ders Bakan Selçuk'tan

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Gençler, ara tatil sona erdi. Bu sabah 9'da TRT-EBA TV'de hep birlikteyiz, ders başlıyor" dedi.

Selçuk, uzaktan eğitim kapsamında bugün TRT-EBA TV ekranlarında yayımlanacak ilk ders için kamera karşısına geçti. Çekimlerin kamera arkası görüntüleri ve Bakan Selçuk'la yapılan röportaja ilişkin video "basinmus.meb.gov.tr" adresinden yayımlandı.

Ziya Selçuk, burada, bütün dünya gibi Türkiye'nin de zorlu bir süreçten geçtiğini belirterek eğitimin de bu sürecin parçası olduğunu ifade etti. 

Bakanlığın, evde eğitim süreçlerine ilişkin çalışmaları bulunduğunu dile getiren Selçuk, bu kapsamda TRT ile iş birliği yaparak uzaktan eğitimi hayata geçirdiklerini söyledi.

Yüzlerce gönüllü öğretmen ve teknisyenin uzaktan eğitimin hayata geçmesi için çaba gösterdiğine işaret eden Selçuk, "Bizim MEB olarak temel amacımız, okullarda yapılan birçok faaliyetin elbette tümüyle aynı şekilde evde yapılması değil. Bizim temel amacımız çocuklarımızın eğitimden kopmaması, okullarından, sınıflarından, derslerinden soğumamaları" diye konuştu. 

Selçuk, uzaktan eğitimle ilgili bütün dünyada çalışmalar bulunduğunu, Bakanlığın da haftalardır bu konuda çalıştığını, İstanbul'da 5, Ankara'da 3 stüdyoda derslere ilişkin çekim yapıldığını anlattı.

Çocukların derslerdeki kazanımları ne şekilde alacaklarına dair ayrıntılı çalışmalar yapıldığını ifade eden Selçuk, Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) internet altyapısında yüz binlerce video, animasyon, soru ve ders anlatımları bulunduğunu söyledi.

Uzaktan eğitim sürecine ilişkin 18 sorunun yanıtı şöyle:

1- TRT- EBA TV KAÇ KANALDAN YAYIN YAPACAK?

3 farklı kanal, HD (yüksek çözünürlüklü) ve SD (Standart çözünürlüklü) olmak üzere toplam 6 kanaldan yayın yapılacaktır. Öğrenciler TRT EBA TV kanallarına internetten de erişebilecek.

TRT EBA TV İlkokul için tıklayınız

TRT EBA TV Ortaokul için tıklayınız

TRT EBA TV Lise için tıklayınız

2- HANGİ KANALLAR OLACAK?

TRT-EBA TV İlkokul, TRT-EBA TV Ortaokul ve TRT-EBA TV Lise olmak üzere 3 kanal uzaktan eğitimde kullanılacaktır.

3- TRT-EBA TV TELEVİZYON KANALLARI YAYIN AKIŞLARINA NEREDEN ULAŞABİLİRİM?

Yayın akışlarına "eba.gov.tr" ana sayfasından ve TRT internet sitesinden günlük ve haftalık yayın akışına ulaşılabilecektir. Ayrıca, her akşam yayın sonlandıktan sonra ve sabah yayın başlayana kadar televizyon ekranından görüntülenebilecek.

4- ÖĞRENCİLER GÜN BOYU TV BAŞINDA MI OLACAKLAR?

Öğrenciler, TRT-EBA TV ve "eba.gov.tr" üzerinden yayın akışını takip ederek, kendi sınıflarına ait ders anlatımlarını, o haftanın hangi gününde ve saatinde yapılacağını öğrenecek ve kendileri için belirlenen saat aralığında yayını takip edeceklerdir. O saatler dışında ekran başında olmaları gerekmeyecek.

-İlk haftanın ders programı-

İlkokul

Ortaokul

Lise

5- TRT-EBA TV YAYINLARININ TEKRARLARI OLACAK MI?

Yayınlar aynı kanalda ve gün içinde 1 veya 2 kez tekrar edilecek. Tekrarlayan yayın akışı da yine "eba.gov.tr" ve TRT internet sitelerinden öğrenilebilecek. Ayrıca "eba.gov.tr" üzerinden de yayınlanan içeriklerin kayıtlarına ulaşılabilecek.

6- DERSİ HANGİ ÖĞRETMENLER ANLATIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığının seçtiği, alanında başarılı öğretmenler ders anlatım videoları ile konuları anlatacak.

7- YAYINLARIN TÜRKSAT UYDU PARAMETRELERİ NELERDİR?

8- EĞİTİM KANALLARI UYDU AYARLARI NASIL YAPILACAK?

SD (Standart çözünürlüklü): TRT-EBA TV İlkokul SD, TRT-EBA Ortaokul SD, TRT-EBA TV Lise SD kanalları, TÜRKSAT uydusu üzerinden 1916 MHz, Vertical (Dikey), Sembol Oranı:30.000 FEC:3/4 parametreleri ile yayınlanmaktadır. TKGS (TÜRKSAT Kanal Güncelle Sistemi) sistemine sahip uydu alıcılarda ya da uydu alıcılı TV'lerde TRT-EBA TV İlkokul SD 89. kanaldan, TRT-EBA TV Ortaokul SD 90. kanaldan, TRT-EBA TV Lise SD 91. kanaldan izlenebilecek.

HD (yüksek çözünürlüklü): TRT-EBA TV İlkokul HD, TRT-EBA TV Ortaokul HD, TRT-EBA TV Lise HD kanalları, TÜRKSAT uydusu üzerinden 12084 MHz, Horizontal (Yatay), Sembol Oranı:13750 FEC:2/3 parametreleri ile yayınlanacak. TKGS sistemine sahip olan uydu alıcılarda ya da uydu alıcılı televizyonlarda TRT-EBA TV İlkokul HD 86. kanaldan, TRT-EBA TV Ortaokul HD 87. kanaldan, TRT-EBA TV Lise HD 88. kanaldan izlenebilecek.

9. TKGS (TÜRKSAT KANAL GÜNCELLEME SİSTEMİ) OLMAYAN CİHAZLARDA SD KANAL BULMA NASIL YAPILACAK?

1916 MHz frekansında geçmişte tarama gerçekleştiren ve daha sonra listesindeki kanalları silmeyenler, daha önce 11916 Mhz frekansında yayın yapan uydu alıcısı ya da uydu alıcılı televizyonunda TRT-EBA TV İlkokul SD, TRT-EBA TV Ortaokul SD, TRT-EBA TV Lise SD kanalını görecektir. Eğer bu kanallar listede görünmüyorsa, 11916 MHz, Vertical (Dikey), Sembol Oranı:30.000 FEC:3/4 parametrelerini uydu alıcısına ya da uydu alıcılı TV'ye girerek manuel tarama yöntemiyle ya da TÜRKSAT'ın şebeke arama sağladığı frekanslarda Network Search (Şebeke Arama) kısmını açık yaparak tarama yöntemiyle TRT-EBA TV İlkokul SD, TRT-EBA TV Ortaokul SD ve TRT-EBA TV Lise SD yayınları bulunabilir.

10- TKGS OLMAYAN CİHAZLARDA HD KANAL BULMA NASIL YAPILACAK?

Uydu alıcılarında ya da uydu alıcılı televizyonlarda 12084 MHz, Horizontal (Yatay), Sembol Oranı:13750 FEC:2/3 parametrelerini girerek manuel (elle) tarama yöntemi ya da TÜRKSAT'ın şebeke arama sağladığı frekanslarda Network Search (Şebeke Arama ) kısmını açık yaparak tarama yöntemiyle TRT-EBA TV İlkokul HD, TRT-EBA TV Ortaokul HD ve TRT-EBA TV Lise HD yayınları bulunabilir.

11. SD UYDU ALICIM VAR, KANALLARI İZLEYEBİLECEK MİYİM?

Evet, her 3 kanal da aynı zamanda SD yayın sağlayacaktır.

12. FARKLI SINIFLARDA OKUYAN İKİ ÇOCUĞUM VAR AMA SADECE BİR TANE TELEVİZYONUM VAR. ÇAKIŞAN YAYINLAR OLDUĞUNDA NE YAPACAĞIM?

Yayınlar ilgili kanalda 1 veya 2 kez tekrar edecektir. Tekrarlayan yayın akışı da yine aynı kanaldan öğrenilebilecektir. Bu akışlar doğrultusunda hangi çocuğunuzun, hangi saatlerde televizyonu takip edebileceğini planlayabilirsiniz. Ayrıca "eba.gov.tr" üzerinden yayınlanan içeriklerin kayıtlarına ulaşılabilecek.

13- TV YAYINLARINDA ÇOCUĞUMUN HENÜZ HİÇ ÖĞRENMEDİĞİ BİR KONUNUN ANLATIMI OLURSA YA DA ÇOCUĞUMUN KENDİ OKULUNDA ANLATILAN KONU İLE ARADA KOPUKLUK OLUŞURSA NE YAPABİLİRİM?

Konu eksiği olan öğrenciler "eba.gov.tr" üzerinden kendi sınıfına ve eksik konularına ait içeriklere ulaşarak tamamlama çalışması yapabilir. Öğretmenleriniz tarafından EBA üzerinden gönderilebilecek çalışmalar (etkinlik, soru, diğer içerikler vb.) ile de öğrencilerin dersten uzaklaşmaması sağlanabilecek. Ayrıca zorunlu tatil bittiğinde tüm sınıflarda telafi eğitimi de yapılacak.

14- TV YAYININI İZLEYEN ÇOCUĞUMUN ÖĞRETMENİNE SORU SORMA İHTİYACI OLURSA NE YAPABİLİRİM?

Öğrenciler, kendi ders öğretmenleri ile "eba.gov.tr" üzerinden gruplarında yazışabilir, bilgi paylaşımında bulunabilmektedir. Ayrıca zorunlu tatil bittiğinde tüm sınıflara telafi eğitimi de yapılacak.

15- TÜRKSAT UYDULARINDAN ŞİFRELİ PLATFORM HİZMETİ VEREN D-SMART, TİVİBU UYDU VE DİGİTURK (TÜRKSAT ABONELERİ) EĞİTİM YAYINLARINI NASIL TAKİP EDEBİLİR?

TÜRKSAT uydularından şifreli platform hizmeti veren D-Smart, Tivibu Uydu ve Digiturk TÜRKSAT Uydusu platformları da kendi akıllı kanal sıralamasına eklemek suretiyle yayınları abonelerine iletecek.

16- EUTELSAT UYDUSU ÜZERİNDEN DE ABONELİK VE PLATFORM HİZMETİ VEREN DİGİTURK EUTELSAT UYDU PLATFORMU ÜZERİNDEN EĞİTİM YAYINLARI NASIL TAKİP EDİLEBİLİR?

Eutelsat uydusu üzerinden de abonelik ve platform hizmeti veren Digiturk Eutelsat uydu platformu, yayınları Türksat uydusu üzerinden alıp Eutelsat'ta bu yayınlara kendi platformu içinde kapasite ayıracak ve yayınları Eutelsat uydusu üzerinden abone olanlara da iletebilecektir.

17- D-SMART, DİGİTURK, TİVİBU, KABLONET VE TV+ GİBİ PLATFORMLARDAN İZLEMEK İÇİN KANAL EKLEME İŞLEMİ YAPMAMA GEREK VAR MI?

Kanalları izlemek için herhangi bir kanal arama/ekleme işlemi yapmaya gerek bulunmamakla birlikte alıcı tipine göre kapatma/açma işlemine ihtiyaç duyulabilir.

18- UYDU ALICIMDA BU FREKANS VAR AMA YAYINLARI İZLEYEMİYORUM NE YAPMALIYIM?

Uydu alıcınızda manuel kanal ekleme bölümünde yukarıda belirtilen frekansları girerek tekrar aratmanız gerekmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.