Hava Durumu

Turşu her derde deva

Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan turşu, çeşitleri ile her derde deva olmaya devam ediyor. Yıllardır turşu işi ile uğraşan Ramazan Çelik ise iyi turşunun limonla yapıldığı fakat isteğe göre de değişeceğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2017 12:16
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2017 12:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Turşu her derde deva

Bursa Hayat'a turşu yapımının inceliklerini anlatan Çelik, ev hanımlarının iyi turşu yapabilmesi için öncelikle kullandıkları malzemelere dikkat etmesi gerektiklerini ve ayrıca yaptıklarını unutmamalarını söyledi. Çelik,"Ev hanımları iyi turşuyu, bizim yaptığımız gibi yapamaz. Bayanlar turşu yaptığı zaman diyor ki bu sene çok güzel turşu yaptım herkes beğendi. Onlara bir püf noktası ne katıyorsa turşuya onu hepsini not etsin. Bir daha ki sefere yaptığı zaman listeye bakarak yapsın ki tuttursun ama şimdi yaptığı zaman ne kattı limonunu, sirkesini, sarımsağını, tuzunu bunları not alsın bir daha yaptığın da aynısını tutturur" dedi.

OLMAZSA OLMAZI DEĞİŞİYOR

Bir turşunun olmazsa olmazının göreceli olduğunu altını çizen Çelik, "Kimine göre limon kimine göre sirkedir. Şöyledir hepsine aynısı katılmaz. Şimdi sarımsak seven var sevmeyen var sirkesi az olan var olmayan var bizdeki turşular az tuzlu çünkü tuzlu seven var sevmeyen var. Herkese hitap ediyor. Tuzu fazla olduğu zaman ne yapacak alacak bir suda az yıkayacak çare bulacak ama az tuzluya biçare bulamaz tuz ilave edemezsin bozar" ifadelerini kullandı.

SIRRIMIZ GİZLİ

Çelik, "Turşularımızın sırrı bizde kalsın biz yapıyoruz ama bazı şeyler söylenmiyor. Söylendiği zaman herkes yapmaya çalışır ben bazen burada tarif veriyorum ama o tarifi yine tutturamazlar" dedi. Bursalıların en çok türlü salata lahana fasulye patlıcan aldığını söyleyen Çelik,"Yeni turşular var döngel turşusu var ayva turşusu, sarımsak turşusu, armut turşusu var" ifadelerini kullandı. Çelik, turşuların her derde deva özelliklerini de saymayı ihmal etmedi.

ZAYIFLATIR, KARACİĞER DOSTU...

Çelik,"Mesela sarımsak turşusu hem zayıflatır hem de bağırsaklarda kurt varsa kurtları döker. Pancar turşusu kansızlığa birebir ve karaciğer yağlanmasını önlüyor. Bamya turşusunu doktor şeker hastalarına tavsiye ediyor. Şalgam turşusu romatizmaya ayak ağrılarına iyi geliyor. Mesela geçen gün bir müşterimiz geldi. Armut turşusu alacaktı. 'doktorun tavsiye ettiğini ve guatr hastalığına iyi geldiğini' söyledi.  Erik turşusu nasır için birebir. Eriği kesersin nasır olan yere yapıştırırsın geçer gider. Kiraz biberinin içini oyarsın dolama hastalığına çaredir" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.