Hava Durumu

Türkiye corona virüse ne kadar hazır?

Çin'de ortaya çıkan corona virüs nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti.Türkiye'nin komşu ülkelerine sıçrayan virüs, paniğe neden oldu.Peki Türkiye corona virüse ne kadar hazır?

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2020 09:41
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2020 09:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Türkiye corona virüse ne kadar hazır?

Koronavirüs kapıya dayandı! Dünya Sağlık Örgütü, ülkeleri "Virüs gerçekten kapıyı çalıyor!" diyerek önlemlerini artırmaya çağırdı. Virüs şu ana kadar 39 ülkeye yayıldı. Pek çok ülkenin salgına karşı planları var ve bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Peki ne kadar hazırız?

Ekim 2019'da, yani koronavirüs salgını başlamadan önce yayınlanan Küresel Sağlık Güvenliği Endeksi'ne göre Türkiye 195 ülke arasında küresel salgın hastalıklara karşı en hazır 40'ıncı ülke konumunda.

İRAN 97'NCİ SIRADA

Amerikan Nükleer Savaş Tehdidini Azaltma Girişimi Fonu,  Johns Hopkins  Sağlık Güvenliği Merkezi ve The Economist Intelligence Unit'in yayınladığı rapora göre salgın hastalıklara karşı en hazır ülke ABD. Koronavirüsün Çin'den sonra en fazla ölüme yol açtığı İran 97'inci, salgının en fazla etkilediği ülkelerden İtalya 31'nci sırada bulunuyor. 

Koronavirüs ortaya çıkmadan çok önce hazırlanan rapor, ülkelerin acil sağlık gereksinimlerine, salgınlara karşı ne kadar hazır olduğunu ölçüyor.

6 KRİTERE GÖRE DEĞERLENDİRİLİYOR

Genel değerlendirme dışında, ülkelere puan verilen 6 kriter daha bulunuyor. Alınan önlemler, erken teşhis, hızlı tepki, tedavi,  finansman, ülkenin biyolojik tehditlere karşı kırılganlığı olarak sıralanıyor.

195 ülkenin yer aldığı rapora göre küresel çapta sağlık güvenliği zayıf ve salgınlara karşı tam olarak hazırlıklı bir ülke yok. Küresel biyolojik risklerin  hükümetler ve bilimin cevap veremeyeceği kadar hızlı yayılabileceğine dikkat çekilen raporda uluslararası toplumun birlikte çalışmasının önemine vurgu yapılıyor.

ABD EN HAZIR ÜLKE

Rapor, ülkelerin kamuya açık olan bilgilerinden yararlanılarak hazırlandı. Endekste ülkeler 1 ila 100 arasında puanlandı.  ABD 83.5 puanla salgın hastalıklara karşı en hazır ülke olarak yer aldı. İkinci sırada 77.9 puanla İngiltere, üçüncü sırada  75.6 puanla Hollanda yer aldı. Avustralya  75.5 puanla dördüncü, Kanada 75,3 puanla beşinci sırada yer buldu.

İLK 10'DA ASYA'DAN İKİ ÜLKE VAR

Tayland ve Güney Kore, Batı ülkeleri dışında ilk 10'da yer alan iki ülke oldu.

EN AZ HAZIRLIKLI AFRİKA

Avrupa ülkelerinin çoğu, Rusya, Orta Doğu Ülkeleri, Asya  ve Latin Amerika, en hazırlıklı ülkeler olarak sıralanırken 66 ila 34.3 arasında puan aldı. En az hazırlıklı ülkeler ise Afrika kıtasındakiler çıktı. Kuzey Kore 17.5, Somali 16.6 ve Ekvator Ginesi 16.2 puanla listesinin son üç ülkesini oluşturdu.

ÇİN 51'İNCİ SIRADA YER BULDU

Koronavirüs salgının başladığı ve şu ana  kadar en fazla kişinin etkilenip, en fazla insanın öldüğü Çin, 48.2 puanla en hazır 51'inci ülke olarak listelendi. 

TÜRKİYE ÖNLEMLER KATEGORİSİNDE 20'NCİ SIRADA

Türkiye, salgının ortaya çıkması veya tekrarlanmasına karşı alınan önlemler sıralamasında ise 195 ülke arasında 20. sırada yer buldu.  Bu kategoride de ilk sırayı ABD alırken, onu İsveç ve Tayland izledi.

Erken teşhiste ise Türkiye 45.6 puanla 74'üncü sırada yer aldı. 

Bir salgının yayılmasına hızlı tepki verilmesi konusunda ise Türkiye'nin puan 49, sırası 46 oldu.

Tedavi kriterinde ise Türkiye 45.7 puanla 30'uncu oldu. Finansmanda 64.3 puan ile ile 23'üncü olan Türkiye, en kötü sıralamayı biyolojik tehditlere karşı kırılganlık kategorisinde aldı ve 56.5 puanla 92'inci oldu. Bu kategoride ortalama ise 55 puan.

(HABERTÜRK)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.