Hava Durumu

Tüm renkler Kastomunu gününde buluştu

Bu yıl altıncısı düzenlenen Kastamonu Günleri tüm renkleri ile kapılarını açtı. Merinos Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen fuar Pazar gününe kadar ziyaretçi kabul edecek.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2017 10:06
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2017 10:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Tüm renkler Kastomunu gününde buluştu

Bursa Kastamonu Dernekler Federasyonu tarafından organize edilen 6'ıncı Bursa Kastamonu Günleri etkinlikleri kapılarını açtı. Kastamonu'na özgü hediyelik eşyalar, tatlar, sanatlar barındıran fuar 23 Nisan tarihine kadar ziyaretçi kabul edecek. Bursa Kastamonulular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Tiftik, yapılan Kastamonu Günleri etkinliği ile iki şehri tek yürek haline getirmeye amaçladıklarını söyledi.

BOŞ DÖNMEYECEKLER

Bursa Kastamonu Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Tiftik, Kastamonu'nun bütün değerlerini yansıttıklarını belirtti. Tiftik, bu yıl etkinliğin büyük bir kısmının el sanatları, hediyelik eşyaları üzerine yoğunlaştıklarını ifade etti. "2009'da bir fidan diktik Bursa'ya ve tüm ilçelerde teşkilatlandık. 2014'de federasyonumuzun kurulmasına rağmen Bursa'da ilk tanıtım günlerini biz başlattık. Bu yıl altıncısını düzenliyoruz. Bu salonda Kastamonu Valiliği, Belediyesi, köylüsü, esnafı ile hepimiz buradayız. Bütün değerlerimiz her şeyimiz ile buradayız. Bir il tanıtımı yapıyorsanız bu şekilde yapmalısınız. Başarı ilinizi buraya getirmekten geçer. 19-23 Nisan arası bu etkinliği düzenliyoruz. Sabah 10:00 akşam ise 22:00'a kadar kapılarımız açık olacak. Ziyaretçilerimize ücretsizdir. Bu yıl hediyelik eşya ve el sanatı üzerinde çok yoğunlaştık. Salonun çok büyük bir kısmını da bunlara ayırdık. Kastamonu'da taş baskı dediğimiz kalıplar vardır. Boyaya sürerler kalıbı ve bezlerimizin üzerine kalıp ile basarlar. Rıfat Ilgaz'ın memleketi Cide'ye özgü sarı yazmamız vardır. Boyası barok çiçeğinden üretilir. Sarı renktedir. Sarı renkli sarı yazma her yerde ünlüdür. Müzik aletlerimiz var, ahşap boyamalarımız var. Bu sene biraz daha entelektüel yaptık. Yöresel gıda stantlarımızı biraz azalttık. Yani bir Pazar yeri görüntüsü vermemek için bu sene böyle oldu. Bu kararımızda çok takdir topladı. Herkesin beğenisini aldı. İşin bir de eğlence kısmı var. Yaklaşık 20 sanatçımız var. Bursa halkı eğlenceye doyacak. 23 Nisan günü de kandil nedeni ile ilahi grubumuz var ve miraç kandilini kutlayacağız. Ücretsiz kandil simidi dağıtacağız. 5 gün boyunca gelecek Bursalı hemşerilerimiz hiç eli boş dönmeyecekler" dedi.  

EKONOMİYE KATKI

Kastamonu Günlerinin kent ekonomisine katkısının olduğunu vurgulayan Tiftik, iki şehrin tek yürek olduğunu ifade etti. Tiftik, "Katma değerden bahsetmek istiyorum. Şuanda burada şehir dışından gelen bin 500- 2 bin kişi var. Salonda sadece 600 kişi stant görevlisidir. Şehir dışından gelen bu stant görevlileri otellerde kalıyorlar. Dolayısı ile Bursa'da otelcilerimiz para kazanıyor, sabah akşam yemek yiyorlar lokantacılarımız kazanıyor, tarihi turistik dini yerlerimizi ziyaret ediyorlar esnafımız para kazanıyor. Dolayısı ile biz Bursa'ya bir katma değer sağlıyoruz. Aynı şekilde Kastamonu'dan gelen esnafımız satış yapıyor onlarda para kazanıyor ve Kastamonu'ya da bir katkı sağlıyoruz. Bizim sloganımız 'İki şehir tek yürek'tir" dedi.

ADINA ROMAN YAZILAN YAZMA

Kastamonu'ya özgü sarı yazmaları ile Bursa'ya gelen Havva Çetinkaya, 200 yıllık geçmişi ile romanlara konu olan sarı yazmanın değerinden bahsetti. Çetinkaya, "Kastamonu Cide'den geldik. Bursa'ya altı yıldır geliyorum ve gerçekten çok güzel bir şehir. Fuarımız her sene çok güzel geçiyor. Bu senenin de güzel geçmesini ümit ediyoruz. Yöresel Sarı Yazmalarımızı getirdik. 200 yıllık bir geçmişe sahiptir. Eskiden annelerimiz bağlarmış bu yazmaları ama biz bunu öyle bir yaygınlaştırdık ki her çeşidin yaptık. Gençlerimize sevdirmek için fularlarını yaptık ki gençlerimiz sevsin ve alsınlar. Yazmamızın adına roman yazılmıştır. Rıfat Ilgaz'ın adına roman yazdığı Sarı Yazmamızdır. Kastamonu'da her kızımızın çeyizinde bulunur" dedi.  

KASTAMONU İÇİN GELDİM

Kastamonu'yu tanıtmak adına İstanbul'dan gelen Kültür Bakanlığı enstrüman yapım sanatçısı Mustafa Aktaş, el yapımı çalgıları ile fuara renk kattı. Aktaş, " İstanbul'dan davetli olarak geldim. Kültür Bakanlığı enstrüman yapım sanatçısıyım. Enstrümanları kendim üretiyorum. Kastamonu Cideliyim.  Bu bir sanattır Erzurumlusu da Cidelisi de Bursalısı da herkes yapabilir. Bizde babadan kalan bir meslektir. Kastamonu'yu tanıtmak adına fuarlara katılıyorum. Mutluyuz ve memnunuz. Çalgılarımız el yapımı olduğu için günlerce sürebilir. Ağaç seçeneği olarak tropik iklimde yetişen abanoz, Afrika gülü, tik gibi ağaçları kullanıyoruz. Bir de bizim ülkemizde kayısı, erik, dut gibi dışına sakız veren ağaç familyasından oluyor. Hemşerilerimizin her haliyle bir duruşu var. Fuara katılım güzel gidiyor. Bursa'da yaşan Kastamonuları hasret gidermeleri için Bursalıları da tanımaları için bekliyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.