Hava Durumu

Tophane'ye nasıl gidebilirim?

Bursa'nın surları, eşsiz manzarası, Orhan Gazi ve Osman Gazi dedelerimizin türbeleri, saat kulesi... Tarihi yaşarcasına dolaşmak istiyorsanız Tophane'yi ziyaret etmeyi unutmayın.Peki nasıl gidilir? İşte cevabı...

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2018 18:06
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2018 18:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Tophane'ye nasıl gidebilirim?

 Tophane Saat Kulesi ilk kez Sultan Abdülaziz döneminde yangın kulesi olarak yaptırılır.

Kesme taştan inşa edilen kulenin ikinci ve üçüncü katında bir balkon, her cephesinde de sivri kemerli birer pencere, yanında da birer niş yer aldığı biliniyor.

Saat Kulesi'nin üçüncü katının Bursa'ya bakan yüzünde yuvarlak kadranlı bir saat olan ilk kule 1900'lü yıllarda bilinmeyen bir tarihte yıkılır. Yapımına tekrar 2 Ağustos 1904 yılında başlanmış olan Saat Kulesi, 31 Ağustos 1905 yılında tamamlanır

Sultan 2. Abdülhamid'in tahta çıkışının 30. yılında Vali Reşit Mümtaz Paşa tarafından 31 Ağustos 1906 yılında törenle açılır. Kesme taştan yapılan 6 katlı, 25 metre yüksekliğindeki Saat Kulesine 65×4.65 metre planlı yapıya dört basamaklı yuvarlak kemerli bir kapıdan girilir. . Kuleye içinden yapılmış 89 basamaklı ahşap bir merdivenle çıkılır. Kulenin kare gövdesini beş profili saçak, altı parçaya böler. Her katın cephesinde yuvarlak kemerli, dikdörtgen birer pencere bulunur.

En üst katın her bir yüzüne de dört bir yana bakacak şekilde yuvarlak kadranlı birer saat bulunacak şekilde planlanmıştır.

Günümüzde Tophane Saat Kulesi artık ne saat kulesi, ne de yangın kulesi.  Asrı aşkın ömrün yorgunluğunda kenti gözetlemeyi sürdürüyor...


Tophane Saat Kulesi, Osmangazi Mahallesi, Yiğitler Cd. 2-3, 16040 Osmangazi/Bursa

 Bursa'nın Tophane semtinde yer alan Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri, tam olarak Tophane Parkı'nın sağında bulunmaktadır.

Bursa Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri ilk olarak aynı çatı altında inşa edilmiştir. Ancak 1855 yılında yaşanan deprem sonrası büyük bir yıkım oluşmuştur. Daha sonra türbeler, Sultan Abdülaziz tarafından 1863 tarihinde ayrı bir şekilde inşa edilmiştir. Türbelerin üzerinde ise kubbe ve girişinde de 4 adet sütun bulunmaktadır. Ayrıca Orhangazi Türbesi'nde Emir Süleyman, Musa Çelebi, Sultan 2. Beyazıt'ın oğlu Korkut, Nilüfer Hatun ve kızı Fatma'da bulunmaktadır. Osmangazi Türbesi'nde ise oğlu Alaaddin Bey ve eşi Aspurça Hatun'un sandukaları yer almaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.