Hava Durumu

Tarihi evlerle nostaljik yolculuk

Daracık sokaklarda sıra sıra dizilmiş Tarihi Bursa evleri, duvarlarında adeta şehrin hafızasını barındırıyor. Bu evlerin önünden geçenler ise, kısa süreli nostaljik bir yolculuğa çıkmaktan kendini alamıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2019 07:30
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2019 07:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Tarihi evlerle nostaljik yolculuk

Demet DİNÇ-Afra AKBALIK

Geçmişten günümüze yerleşik hayatın vazgeçilmezi olan barınma ihtiyacı, insanlar tarafından, coğrafya koşullarınca şekillenmektedir.  Soğuğu geçirmeyen, yağışta yıpranmayan, güneşten eskimeyen onlarca farklı seçeneklerden biri seçilmektedir. Zaman ilerledikçe değişerek ve gelişerek karşılanan bu ihtiyaç aynı zamanda moderniteye de ayak uydurmaktadır. Hepimizin bildiği gibi ülkemizde evleriyle ünlü birçok bölgemiz vardır. Mardin evleri, Safranbolu evleri, Bodrum evleri... Bunlardan biri de Bursa evleridir.

TARİH KOKUYORLAR

39 sene boyunca Osmanlı'ya başkentlik yapan Bursa'nın, Osmanlı'dan kalan evleri ve esintileri, el değmeyen köşelerinde, daha çok Tophane ve Muradiye gibi semtlerinde göze çarpmaktadır. Yer yer renkli ve ahşap görünümüyle iç açan, eskiye götüren bu evlerin yanında, bir de eskidiği için zor ayakta duruyor izlenimi uyandıran bir kısmı vardır.

EVLERİN YAPISI

Burada bulunan eski evlerin birçoğu ahşap çatılı, tahta kapılı ve bahçelidir. Yaşam koşullarının "erkeğin işte, kadının evde" çalışmasını gerektirdiğinden, kadınların da bahçede mahsul yetiştirebilmesine göre tasarlanmıştır. Teknolojinin günlük hayattaki yerinin minimum seviyede olmasıyla çocukların da sokaklarda, bahçelerde güvenle koşturabilmesi için çokça uygun bir yapıdadır.

EVLERİN DEĞİŞEN AMACI

Dar sokakların geniş ve renkli bu evlerinden bazıları da müzeye dönüştürülmüş veya çeşitli sanat ve ticari amaçlar için kullanıma ayrılmıştır. Çeşitli el işlerinin ve Bursa'ya özgü hediyelik eşyaların satışa sunulduğu bu evler aynı zamanda fotoğraflamak için de çok elverişlidir.

17. YÜZYIL OSMANLI EVİ MÜZESİ

Bursa'da varlığını koruyan en eski ev olduğu düşünülen; Muradiye evlerinin en güzel örneği, Osmanlı Evi Müzesi'dir. Bu ev II. Murad'ın köşkü ve aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu ev olarak da bilinmektedir.

Günümüzde ise yan yana ve rengarenk bu iç ısıtan evlerin yerine; yıkılıp, çok katlı apartmanlar dikilmektedir.  Hala korunmakta olan evlerin de yerlerine yenileri dikilmeden, fırsat buldukça bu renkli sokakları adımlamanız dileğiyle...

HABERİN FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.