Hava Durumu

Tansiyon yükseliyor! Her şeyin sorumlusu o...

ABD ve İran arasındaki tansiyon hızla yükseliyor.Bu gerilimin artmasının nedeni Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un olduğu konuşuluyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2019 00:15
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2019 00:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Tansiyon yükseliyor! Her şeyin sorumlusu o...

ABD yönetimi, "İran'ın, Amerikan asker ve menfaatlerini hedef alan  saldırılar planladığına ilişkin istihbarat aldığı" iddiasıyla Orta Doğu'ya bir uçak gemisi taarruz grubu ve bir çıkarma gemisinin yanı sıra 4 bombardıman uçağı ile bir Patriot hava savunma bataryası sevk etti.

 ABD'nin bölgeye yığınak yapması ve Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) İran'a yönelik sabotaj iddiaları tansiyonu daha da  yükseltirken Tahran ile gerilimi tırmandırma konusunda işaretler Bolton'u gösteriyor.

Eski ABD Dışişleri Siyasi İşler Müsteşarı Wendy Sherman, New York  Times'a yazdığı makalesinde, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin İran'ı savaşa zorlayacağını veya "düşüncesiz politikalardan" dolayı savaşın kazara patlak verebileceğini belirtti.

Savaşın kaçınılmaz olmadığını aktaran Sherman, "Şu ana kadar çoktan öğrenmemiz gerekirdi ki Orta Doğu'daki bir savaş ne çabuk biter ne de savaşın amacına ulaşması konusunda kesinlik vardır." değerlendirmesinde bulundu.

Kongre, Avrupa'daki Amerikan müttefikleri ve iş dünyasının yanı sıra  medyanın da çabaları ile savaşın durdurulma ihtimali olduğunu vurgulayan Sherman, Bolton ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Bu adımlardan hiçbiri, Başkan Trump'ın, uzun zamandır gerekirse askeri güç kullanarak İran'da rejim değişikliği yapma hevesi bulunan Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'u durduramayabilir. Belki de Trump bile 2020 seçimlerine giderken 'savaş zamanı' başkanı olarak destek toplamak için bu 'ayakların baş olduğu' stratejide bir umut görüyor."

Diğer taraftan, dün ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) İran tehdidine  karşı bölgedeki planlarını değiştirdiği ve Orta Doğu'ya 120 bine kadar asker  gönderilecek şekilde bir plan revizyonu yaptığını iddia eden New York Times gazetesi, bu revizyonun Bolton'un etkisi ile yapıldığına dikkati çekmişti.

New York Times gazetesinin iddiası bizzat Trump tarafından yalanlandı ancak gazete, Bolton'un eski Başkan George W. Bush döneminde, İran konusunda hayata geçiremediği şahin düşüncelerini Trump yönetimi altında devreye sokmaya çalıştığını ileri sürdü.

New York Times'ın bu haberi üzerine Twitter'dan açıklama yapan Vermont Senatörü ve 2020 başkan aday adayı Demokrat Bernie Sanders, İran ile muhtemel bir savaşa ilişkin "Bu tam bir felaket olur. Trump'ı ve nihayetsiz savaşlar arzu eden Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'u durdurmalıyız." ifadelerini kullandı. 

TRUMP İRAN'I BOLTON'A BIRAKTI

Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan bir haberde ise, askeri  planlayıcıların İran ile bir savaşta ortaya çıkacak büyük risklerin çok iyi  farkında olduğuna ancak bunun ABD yönetimini şu anki çatışmacı yolundan  çevireceği anlamına gelmediğine vurgu yapıldı.

Bolton ve diğer bazı analistlerin 2003'te Irak'ın işgaline giden  süreçte bazı istihbarat bilgilerini çarpıttığına dikkat çekilen haberde  "Venezuela ve Kuzey Kore konusunda olduğu gibi Trump, çok tehlikeli sonuçları  olacak İran konusunu da Bolton'a bırakmış görünüyor." değerlendirmesine yer  verildi.

FOX SUNUCUSUNDAN BOLTON'A İRAN SUÇLAMASI

Trump yönetimine yakınlığı ile bilinen Fox News sunucusu Tucker  Carlson, Bolton'u İran-ABD savaşına zemin hazırlamakla suçladı.

Bolton'un kasten İran ile tansiyonu yükseltip savaş çıkarmaya  çalıştığını kaydeden Carlson, "Her şeyden öte, Ulusal Güvenlik Danışmanı John  Bolton, İran ile bir savaş çıkmasına bayılacak. İran ile savaş onun için Noel  Günü, Şükran Günü ve doğum günü partisinin aynı kutlanması gibi olacak." esprisi  yaptı.

"Şükür ki John Bolton değil Başkan Trump asker üzerinde yetkiye sahip"  diyen Carlson, Bolton'un Trump üzerindeki etkisinin bu süreçte etkili olacağına  dikkati çekti.

KÖRFEZDE NE OLUYOR?

ABD, geçen hafta İran'dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir amacıyla  "USS Abraham Lincoln" Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile 4 nükleer kapasiteli B-52  bombardıman uçaklarından oluşan Bombardıman Görev Gücü'nü körfeze sevk etmişti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran'ın ABD'ye ait hedeflere saldırı  hazırlığında bulunduğu iddiasıyla yaptığı bu sevkiyatın ardından "USS Arlington"  amfibi çıkarma gemisini ve bir Patriot hava savunma bataryasının da bölgeye  gönderildiğini duyurmuştu.

Diğer taraftan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran'ın BAE  açıklarında dört ticaret gemisine sabotaj yaptığını iddia etmişti.

Bunun üzerine ABD de bölgede İran'a gözdağı vermek üzere F-15 ve F-35  uçakları ile uçuşları gerçekleştirmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.