Hava Durumu

Suyun damlasını ziyan etmemeliyiz

Bayraktar, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada suyun, dünyada dengeli dağılmadığını, kimi bölgelerde kişi başına onbinlerce metreküp kullanılabilir su düşerken, kimi bölgelerde temiz suya ulaşımının neredeyse imkansız bir hal aldığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2018 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2018 17:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Suyun damlasını ziyan etmemeliyiz

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1000 metreküpten daha az olan ülkelerin su fakiri olarak kabul edildiğini bildirerek, "ülkemizde kullanılabilir su miktarı 112 milyar metreküp düzeyinde bulunuyor. Halen 81 milyon olan ülke nüfusumuza göre kullanılabilir su miktarı 1382 metreküpe kadar inmiş durumda. Önümüzdeki 30-40 yıl içinde kişi başına kullanılabilir su miktarı 1000 metreküpler düzeyine inecek. Su fakiri olmamıza çok az zaman kaldı. Suyun damlasını bile ziyan edemeyiz" dedi.

Gıda güvenliğinin, kullanılabilir temiz suya ulaşımın gün geçtikçe daha zor bir hal aldığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

GELECEK PARLAK GÖRÜNMÜYOR

Su açısından gelecek parlak görünmüyor. Sürdürülebilir su politikası izlememiz, akılcı ve kalıcı çözümler üretmemiz şart. Tarımsal üretimi artıramazsak gıda güvencesini sağlayamayacağımız gibi, sanayinin hammadde ihtiyacını da karşılayamayız. Dünyada tarım alanlarının hemen hemen tamamını kullanıyoruz. Yeni bir kıta bulmamız da söz konusu değil. Üretimi artırmanın tek yolu var o da verimliliği artırmak. Verim artışını sağlamak için kullanacağımız en önemli unsur da sudan başka bir şey değil. Tarımsal sulamayı yaygınlaştırmak, yüzde 60'a varan su tasarrufu sağlayan basınçlı sulama sistemlerini kurmak, su kayıplarını azaltmak, aşırı ve yanlış sulamanın topraklarımıza ve çevreye verdiği zararlı etkileri en aza indirmek zorundayız."

SU FAKİRİ OLMAYA DOĞRU GİDİYORUZ

Bilinenin aksine, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını, hızla su fakiri bir ülke olmaya doğru gittiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti: "Yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1000 metreküpten daha az olan ülkeler su fakiri, 1000-2000 metreküp arasında kişi başına kullanılabilir suyu olan ülkeler su azlığı olan ülkeler, 8000-10000 metreküpten daha fazla kişi başına kullanılabilir suyu olan ülkeler ise su zengini olarak sınıflandırılıyor. Ülkemizde kullanılabilir su miktarı, 95 milyar metreküpü yurtiçi akarsu, 3 milyar metreküpü komşu ülkelerden gelen akarsular, 14 milyar metreküpü ise yeraltı suyu potansiyeli olmak üzere 112 milyar metreküp düzeyinde bulunuyor. Halen 81 milyon olan ülke nüfusumuza göre kullanılabilir su miktarı 1382 metreküpe kadar inmiş durumda. Önümüzdeki 30-40 yıl içinde kişi başına kullanılabilir su miktarı 1000 metreküpler düzeyine inecek. Su fakiri olmamıza çok az zaman kaldı. Suyun damlasını bile ziyan edemeyiz. Herkes bunun bilincinde olmalı ve bu bilinçle hareket etmelidir. Su israfının önüne geçmek için tüm vatandaşlarımız elini taşın altına koymalı ve su tasarrufuna yönelmelidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.