Hava Durumu

Suriyeliler geri dönmek istiyor

2011 yılında başlayan iç savaş sonrası ülkelerini bırakıp, Türkiye'ye sığınan Suriyelilere Türkiye hakkındaki görüşlerini ve buradaki yaşam kalitelerini sorduk. Görüşünü aldığımız Suriyelilerin geneli savaşın bitmesi durumunda ülkelerine geri dönmek istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2019 07:30
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2019 07:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Suriyeliler geri dönmek istiyor

Bursa Hayat Gazetesi/ Süleyman TURUNÇ/Erol ALTIKARDEŞLER

Mart 2011'de başlayan Suriye iç savaşının ardından farklı ülkelere sığınan Suriyelilerin açık ara en fazla geldiği ülke Türkiye. Resmi rakamlara göre kayıtlı olarak 3 milyon 613 bin 644 Suriyeli Türkiye'ye sığınırken, kayıtlı olmayanlarla birlikte bu rakamın 4 buçuk milyonu bulduğu tahmin ediliyor. Türk Hükümeti, ülkesindeki mültecilere şu ana kadar 36 milyar dolarlık bir harcamada bulundu. Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yönelik tüm bu gayretine ise dünyanın diğer ülkeleri seyirci kaldı. Hal böyle olunca da Türkiye'de sayıca az olsa da sosyal ve kültürel sıkıntıların yaşanması kaçınılmaz oldu.  

SIĞINMACILARA KULAK VERDİK

Ülkemize sığınan Suriyeli mültecilerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerden biri de Bursa. Başta Osmangazi ve Yıldırım olmak üzere şehrin hemen hemen tüm ilçelerinde Suriyeli ailelere rastlamak mümkün. Bursa'da tahmini olarak sayıları 200 bini bulan Suriyelilerin en yoğun olarak yaşadığı mahallelerin başında ise Osmangazi'nin Çarşamba semti geliyor. Bursa'nın en işlek caddelerinden olan Çarşamba bölgesindeki Darmstad Caddesi'nin büyük çoğunluğunda da Suriyelilerin işyerleri bulunuyor. Son dönemlerde Türk toplumuna ve Türkiye'deki yaşamsal kültüre ayak uyduramadıkları gerekçe göstererek Suriyeli mültecilere yönelik artan tepkiler toplumu tedirgin ediyor. Yaşanan gerilime yönelik bugüne kadar ülkemizde yaşayan Suriyelilerden ciddi bir açıklama gelmedi.

Bizler de Bursa Hayat Gazetesi olarak, Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak ikamet ettiği Çarşamba bölgesinde oturan ve Darmstad Caddesi'nde esnaflık yapan Suriyeli mültecilere Türkiye ve buradaki yaşamları hakkında görüşlerini sorduk.

'SİZ NASILSANIZ SİZE DE ÖYLE DAVRANIRLAR'

7 sene önce Türkiye'ye gelen Ahmed El Had, Türkiye'den ve Bursa'dan memnun olduğunu söyledi. Suriyelilere karşı bölge halkının tutumunun kötü olmadığını ifade eden El Had,"Sizin tutumunuz nasılsa size de öyle davranılır. Bu noktada bizim de buradaki yaşama uyum sağlamamız gerekiyor" dedi. El Had, ülkesindeki savaşın sona ermesi durumunda ülkesine dönmek istediğini ve memleketini özlediğini ifade etti. Çarşamba'da esnaflık yaparak hayatını kazanmaya çalışan El Had, geçimini ucu ucuna sağladığını, dükkan ve ev kirasını çıkarmasının kendisine yettiğini dile getirdi.

'TÜRKİYE'Yİ ÇOK SEVİYORUM'

İsminin açıklanmasını istemeyen diğer bir Suriyeli esnaf ise, 7 senedir Türkiye'de olduğunu ve bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadığını dile getirdi. Suriye'den Türkiye'ye geldikten sonra ilk olarak İstanbul'a gittiğini belirten Suriyeli sığınmacı, orada bir fabrikada çalıştığını söyledi. Sonrasında Bursa'ya yerleşen Suriyeli vatandaş, ülkemize minnet duyduğunu belirterek, "Türkiye'yi çok seviyorum" dedi. Herhangi bir Suriyelinin kötü davranışından Türkiye'ye sığınan tüm Suriyelilerin sorumlu olmasından rahatsız olduğunu ifade eden Suriyeli esnaf, "Kurallara, kanunlara uymayan kişiyi ben de istemiyorum" şeklinde konuştu. Ülkesine dönmeyi çok istediğini ifade eden Suriyeli, "Suriye'den gelmek istemiyordum. Fakat savaş şiddetlenince yaşamımızı sürdürmemiz imkansız oldu. Orada huzur kalmadı. Her şeyimizi bırakmak zorunda kaldık. Bir gün ülkemizde savaş biter ve huzur tekrar sağlanırsa geri dönmek isterim" İfadelerini kullandı.

'MEMNUN OLMASAM BURADA KALMAM'

Darmstad Caddesi'nde faaliyet gösteren ve ismini vermek istemeyen başka bir Suriyeli esnaf ise yaşadığı semtten memnun olduğunu ve memnun olmasa burada kalmayacağını söyledi. Geçinebilecek kadar iş yapabildiğini ifade eden Suriyeli esnaf, ülkesinde yaşanan problemler biterse geri dönmek istediğini dile getirdi. Suriyeli esnaf, "Ülkemizde bazı yerlerde 30-35 senedir elektrik yok, su yok. Öncelikle ciddi bir kalkınma şart. Bu sorunlar çözülürse ve savaş biterse ülkeme dönmek isterim" şeklinde konuştu.

HABERİN FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.