Hava Durumu

Su kabağıyla geceleri aydınlatıyor

Tuncelili Ressam Murat Ozan, kendi yetiştirdiği su kabaklarıyla yaptığı avizelerle hem geceleri aydınlatıyor hem de güzel bir görüntü ortaya çıkmasını sağlıyor. Ozan, aynı zamanda yöresel zenginlikleri de su kabaklarıyla yansıtıyor. 

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2018 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2018 12:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Su kabağıyla geceleri aydınlatıyor


Tunceli'de yaşayan 37 yaşındaki ressam Murat Ozan, Osmanlı döneminden bu yana çoğunlukla su taşıma ve saklama kabı olarak kullanılan su kabaklarından avize yapıyor. Unutulmaya yüz tutmuş su kabaklarının süs eşyası olarak evlerdeki yerini yeniden aldığını belirten Ozan, ilginin oldukça yüksek olduğunu aktardı. 
Daha çok Tunceli yöresinde kullanılan, buraya özgü ürünleri değerlendirerek sanatla bütünleştirmeyi çok sevdiğini kaydeden Ozan, "Kendim ressamın, yağlı boya, karakalem tablolar yapıyorum. Sergiler açıyorum, sokakta resim çalışmaları yapıyorum. Belirli bir zamandan sonra daha farklı şeyler üretmek istiyor insan. Ben de üretmeyi, yöresel şeyleri sanatla bütünleştirmeyi çok seviyorum. Farklı şeyler üretmeyi seviyorum. Bu su kabaklarını da köylerde görmüşlüğüm vardı. Bir iki tanesi elime geçti. Bunları nasıl değerlendiririm diye düşündüm. Üzerinde işlemeler yaptım, çeşitli figürler resmetmeye başladım. Diğer bölgelerde bunların süs amaçlı kullanıldığını biliyordum ama lamba şeklinde ve bizim işlediğimiz tarzda değerlendirenleri görmedim. Resmin yanında bunlarla da ilgilenmeye başladım. Her geçen gün de bunu geliştiriyorum. Önce, çivilerle, maket bıçaklarıyla işlemelerimizi yapıyordum. Şimdi bunu daha da geliştirdik, makineler kullanıyoruz" dedi. 

"Su kabaklarını da kendileri yetiştiriyor" 
Su kabaklarını da kendilerinin yetiştirmeye başladığını ifade eden Ozan, "Elimize birkaç tane su kabağı geçti. Tohumlarını alıp kendimiz ekmeye başladık. Yetiştirdiğimiz kabakların mahsullerini almaya başladık. Şu an işlediğimiz kabaklar kendi yetiştirdiğimiz su kabakları. Bundan sonra da üretimine devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 
Kabakların kurumasının yaklaşık iki ay sürdüğünü vurgulayan Ozan, "Kuruduktan sonra içlerini boşaltıp işlemeye başlıyoruz. Desenleri, motifleri hayal gücümüze göre şekillendiriyoruz. Daha çok Akdeniz yöresinde yapılıyor, bunu Tunceli'de ilk defa biz yaptık. Daha çok yöremize ait motifler işliyoruz. Çünkü dışarıdan gelen insanlarımız ya da misafirleri, Tunceli'ye has, buraya özgü şeyler almak istiyorlar. Elimizden geldiğince yöremize has ürünler üretmeye çalışıyoruz" diye konuştu. 
Su kabaklarının avizeye dönüştürülme sürecinin oldukça zahmetli olduğunun altını çizen Ozan, hepsinin el emeği göz nuru olduğunu kaydetti. 
Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel'in de kendisini ziyaret ettiğine dikkat çeken Ozan, Vali Sonel'in ürünleri incelediğini, çok beğendiğini, yöresel motifler taşıdığı için dışarıdan gelen misafirlere hediye edeceklerini aktardığını belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.