Hava Durumu

Spor düzenli yapılsa dahi risk taşıyor

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Başhekimi, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Güneş, düzenli yapılan sporun vücut için birçok faydası olduğunu, ancak düzenli yapılsa dahi bazı riskler taşıdığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2017 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2017 14:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Spor düzenli yapılsa dahi risk taşıyor

Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonda, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Acıbadem Eskişehir Hastanesi işbirliğiyle bir sağlık söyleşisi gerçekleştirildi. Gerçekleşen söyleşide bilgilendirme yapan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Güneş, düzenli yapılan sporun vücut için birçok faydası olduğunu belirtti. Ancak düzenli yapılsa dahi bazı riskler taşıdığını anlatan Güneş, "Birçok kişi adale gerginliği gibi spora-bağlı küçük yaralanmalar geçirir. Ancak az sayıda da olsa bazı sporcular kıkırdak ayrılması veya kemik kırığı gibi ciddi yaralanmalar yaşayabilir. Spor ve egzersizler insan sağlığı ve vücut iyiliği için oldukça faydalıdır. Spor kas gücünüzü, enerji seviyenizi ve genel vücut direncinizi artıracaktır. Düzenli spor yapan insanlarda kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, beyin sorunları ve bazı kanserlerin meydana gelme olasılığı azalmaktadır. Araştırmalar düzenli yapılan sporun, kişinin özgüvenini desteklediğini, duygusal durumunu düzelttiğini, uykuyu ve enerjiyi düzenlediğini ve stres, depresyon, bunama ve Alzheimer hastalığı riskini azalttığını göstermiştir" diyerek spor ve egzersizin yararlarından da bahsetti.
Düzenli spor yapan birçok kişi sadece küçük yaralanmalara maruz kaldığını bu kişilerde yapılacak anlamlı önlemlerin yaralanma risklerini azaltacağını Prof. Dr. Taner Güneş, "Örneğin egzersiz öncesinde ısınma için yeterince zaman ayrılması, kişinin kendi kapasite sınırları içinde egzersiz veya spor yapması ve egzersiz seviyesinin yavaşça artırılması küçük yaralanmaların engellenmesinde oldukça etkili olacaktır. Öte yandan kapasitenin üzerinde egzersiz yapılması tam aksine kalp açısından riskli olabilir. Kalp sağlığı için iyi olacağı beklenen spor eğer kişinin kapasitesi üzerinde yapılırsa tam tersine risk haline gelir. Genel olarak, bu risklerin oluşmaması için egzersiz seviyesinin düzenli ve yavaş bir şekilde artırılması gereklidir. Birçok spor yaralanması aşağıdaki sebepler ile meydana gelir" ifadelerini kullandı.
"Spora bağlı yaralanmalar yukarıdaki sebepler ile hem profesyonel hem de hobi olarak spor yapanlarda meydana gelebilir. Bu nedenle hangi düzeyde yapılırsa yapılsın her sporcunun yaralanmadan nasıl korunacağını iyi bilmesi ve bunları uygulaması spora bağlı yaralanmalardan korunmanın en gerçekçi ve etkili yoludur" diyen Prof. Dr. Taner Güneş spor yaralanmalarının nedenlerini de şu şekilde sıraladı:
"Sporun çok fazla ve çok hızlı yapılması, kişinin kendi kapasitesini olduğundan fazla düşünmesi, egzersize hazırlanılmaması veya kötü teknik ile yapılması, vücudun aşırı zorlanması, spora özgü kötü ekipman kullanılması ve kazalar."
Söyleşide son olarak spor yaralanmalarından korunmanın yollarından bahseden Prof. Dr. Güneş, "Eğer egzersiz veya spor esnasında vücudunuzda herhangi bir ağrı hissederseniz hemen durmalısınız. Eğer devam ederseniz mevcut hasarın artmasına ve spora geri dönüş süresinin uzamasına neden olabilirsiniz. Bazı küçük yaralanmalar ile kendiniz başa çıkabilirsiniz. Ancak ağrınız tekrarlıyorsa veya spora dönüşünüze izin vermiyorsa veya ağrınız günlük yaşamınızı etkiliyorsa mutlaka tıbbi yardım almalısınız. Bazen spor esnasında kemik kırığı veya benzeri ciddi yaralanmalara maruz kaldığınızda acil tıbbi yardıma bir an önce ulaşmalısınız" diyerek dinleyicileri uyardı ve en azından meydana gelme olasılığının etkili bir şekilde nasıl azaltılabileceğini de açıkladı: "Spor öncesi yeterli zaman ayırarak uygun ısınma egzersizlerini her zaman sıkılmadan ve atlamadan yapmak. Spora bir an önce başlamak için acele etmemek, vücudu aşırı zorlamamak, sporcu kendi kapasitesini bilmeli ve bu kapasite dahilinde zorlanmalıdır, örneğin futbolcuların kaval kemiklerini korumak için koruyucu kullanması gibi spora uygun yaralanma engelleyici ekipmanlar kullanmalıdır, iyi bir antrenörden doğru tekniklerin öğrenilmesi ve bu tekniklerin mükemmelleştirilmesi için idman yapılması gereklidir, eğer yeni bir spora başlanacak ise sağlık kontrolünden geçilerek ilgili spora uygunluğun değerlendirilmesi oldukça önemlidir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.